Saturday - July 24, 2021 @ 00:03
POLITIKDosa PAS Berjangkit: Khatib Doa Hancur UMNO Di Batang Kali Cetus Pepecahan...

Dosa PAS Berjangkit: Khatib Doa Hancur UMNO Di Batang Kali Cetus Pepecahan Ummah

myKMU – Masih lagi terngiang-ngiang di gegendang telinga suara-suara sumbang sekelompok umat yang mengaku Islam sedang mendoakan kehancuran sekumpulan lagi jemaah Islam hanya kerana mereka berbeda fahaman politik.

Meskipun dikritik oleh pelbagai pihak, termasuk Majlis Fatwa Kebangsaan dan Mufti-Mufti di seluruh negara, kumpulan yang bergelar PAS itu tetap mempertahankan isi kandungan doa mereka itu melalui fatwa Mursyidul Am mereka yang bernama Nik Aziz Nik Mat.

Sehingga kini, pengguna laman-laman sosial seperti Facebook, Twitter dan Instagram yang beragama Islam semakin nyaring bersuara menempelak tindakan PAS yang tidak bertamadun itu.

Namun seperti biasa, juak-juak pejuang siber PAS tetap juga “menghalalkan” tindakan mazmumah tersebut meskipun berdepan dengan firman Allah SWT dan hadis Rasulullah SAW yang jelas bertentangan dengan tindakan PAS pada Muktamar parti itu yang ke-58 baru-baru ini.

Saya tidak pasti apa mahu PAS melalui doa tersebut. Namun apa yang saya pasti ialah tindakan PAS itu telah mengundang kesan buruk yang amat sangat kepada rakyat negara ini, khususnya di kalangan umat Islam.

Pada Jumaat lalu misalnya majoriti jemaah di sebuah masjid di Batang Kali telah menurunkan tangan dari menadah doa ketika khatib masjid itu menutup khutbah dengan doa meminta kehancuran UMNO dan BN selepas mendoakan kesejahteraan DYMM Sultan Selangor.

Malah ada yang marah dan tersinggung dengan kebiadapan khatib di masjid itu, ada di kalangan jemaah yang keluar dari masjid dan kemudiaannya membuat laporan polis bersama jemaah lain selepas kejadian tersebut.

Yang menyedihkan, apabila salah seorang anak qariah tersebut bertanya kepada khatib itu tentang rasional dia berdoa sedemikian, khatib itu menengking dan melemparkan caci maki kepadanya, serta cuba mencari sesuatu untuk memukul anak qariah tersebut.

Nah! Inilah salah satu kesan buruk hasil dari tindakan tidak bertanggungjawab kumpulan PAS yang berakhlak “syaitan” dan berlaku seolah-olah mereka sajalah yang beragama Islam di negara ini dan memurtadkan saudara seagama yang lain hanya kerana tidak menyokong pergerakan politik mereka.

Sikap mereka bagaikan pengganas komunis di negara kita dulu yang akan menembak sesiapa saja yang tidak menyokong perjuangan mereka. Sinonim sungguh PAS dan Komunis!

Antara hikmah tuntutan solat Jumaat adalah untuk menyatukan umat Islam di suatu qariah seminggu sekali dan merapatkan ukhuwwah di antara mereka setelah terpisah dengan urusan masing-masing di sepanjang minggu.

Namun hanya kerana doa jijik dan jelek itu, umat Islam  yang menjadi anak qariah di Masjid Al Falah, Hulu Yam Bharu, terpaksa makan hati, kecewa, marah, dicaci maki dan diambang pepecahan apabila timbul insiden tidak bertanggungjawab seperti itu.

Bila orang menyatakan supaya tidak membawa fahaman politik ke dalam masjid, mereka “bijak” memberi alasan bahawa “politik itu sebahagian dari Islam”.

Padahal, politik yang menjadi sebahagian dari Islam itu bersifat menyatu padukan di antara sesama Islam dan bertegas serta berlaku adil kepada golongan bukan Islam yang tinggal di dalam sebuah negara Islam.

Malangnya, politik PAS sangat bertentangan dengan semangat Islam apabila parti itu menganjurkan pepecahan, sakit hati, dendam dengki dan pergaduhan di kalangan umat Islam di negara ini.

Saya amat malu melihat perkara ini berlaku di kalangan umat Islam di mana ia memberikan imej buruk kepada Islam di mana golongan bukan Islam akan mencebik melihat percakaran sesama kita begini.

Persoalannya, apakah PAS sedar tentang kesilapan dan kesalahannya? Kononnya mereka sedia untuk ditegur sekiranya mereka bersalah. Namun bila ditegur begini, ramai pula pak-pak lebai itu yang marah-marah dan nak baling kita dengan batu! Patut ke?

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here