Dr Mahathir dari awal tolak Anwar sebagai PM

Ahli majlis tertinggi Bersatu, Wan Saiful Wan Jan mendedahkan bahawa bekas pengerusi parti itu Dr Mahathir Mohamad tidak pernah mahu melihat Anwar Ibrahim menggantikannya sebagai perdana menteri.

Menerusi sebuah esei, Wan Saiful berkata Mahathir telah menyatakan secara jelas hasratnya dalam pelbagai pertemuan dengan kepimpinan Bersatu.

“Dalam pelbagai perbincangan dan mesyuarat tertutup selepas PRU14 yang dihadiri oleh penulis sendiri, Mahathir bersikap tegas dan konsisten bahawa beliau tidak mahu melihat Anwar menggantikannya sebagai perdana menteri walaupun kenyataan dibuat di hadapan umum.

“Bagi Mahathir, Anwar adalah individu yang tidak akan memperjuangkan orang Melayu atau mempertahankan hak istimewa yang diberikan kepada kaum Melayu oleh Perlembagaan Persekutuan.

“Mahathir juga percaya bahawa rancangan Anwar dapat digagalkan jika tiga parti besar Melayu – Bersatu, Umno dan PAS – disatukan sehingga kerajaan baru yang dipimpin Melayu dapat dibentuk — menghapuskan DAP yang dikuasai oleh Cina dan PKR yang berbilang kaum dalam Pakatan Harapan, “kata Wan Saiful.

Wan Saiful mendakwa Anwar menggunakan pendekatan “pasif agresif” terhadap Mahathir – dari satu sudut, Anwar akan menggambarkan dirinya tidak mahu tergesa-gesa menuntut peralihan kuasa, dan pada masa sama enggan menghentikan tuntutan penyokongnya.

“Sikap” pasif agresif “ini yang ditunjukkan oleh Anwar … melemahkan pentadbiran Pakatan Harapan dan menambah persepsi bahawa (gabungan itu) berpecah belah,” katanya.

Kenyataan Wan Saiful dikemukakan dalam sebuah esei sepanjang 54 halaman yang diterbitkan dalam siri “Trends in Asia” oleh Iseas- Yusof Ishak Institute, Volume 10, 2020.

Wan Saiful di bahagian awal tulisannya mengakui penglibatan langsung dalam esei berkenaan, dan pandangan peribadi yang bias mungkin timbul daripada tulisan berkenaan.

Rancangan dimulakan awal 2019

Secara keseluruhan, esei tersebut memberikan gambaran mendalam mengenai keputusan Bersatu sebelum kerajaan Pakatan Harapan tumbang, terutama apa yang dilakukan Mahathir, yang disebut sebanyak 93 kali dalam artikel itu.

Sebagai perbandingan, tokoh-tokoh penting tidak begitu ketera disebut. Mereka termasuk Muhyiddin Yassin disebut 25 kali, diikuti oleh Azmin Ali (lima kali) dan Hamzah Zainuddin (empat kali).

Sebilangan besar bahagian pertama esei itu menggambarkan kegelisahan orang Melayu terhadap kerajaan PH, yang dilihat dikuasai oleh “parti bukan Melayu” seperti DAP dan PKR.

Ini, ditambah dengan pertelingkahan berterusan tentang bilakah Mahathir harus mengundurkan diri untuk membolehkan Anwar menggantikannya, yang menyebabkan serangkaian peristiwa yang mengakibatkan Bersatu keluar daripada PH.

Menurut Wan Saiful, Majlis Tertinggi Bersatu, yang dipengerusikan oleh Mahathir pada bulan Mac atau April 2019 telah memutuskan bahawa Anggota Parlimen Larut, Hamzah Zainuddin harus memulakan dialog antara Bersatu, Umno dan PAS mengenai kemungkinan kerjasama.

Wan Saiful juga mendakwa Mahathir kemudian meminta kongres kebangsaan menunjukkan kemampuannya untuk menyatukan orang Melayu, yang akhirnya menghasilkan Kongres Maruah Melayu yang diadakan pada 6 Oktober 2019.

“Mahathir menyampaikan ucaptama, setelah itu dia berdiri di atas pentas sambil diapit oleh Presiden PAS, Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung Umno, Annuar Musa, melambangkan pertemuan tiga parti utama Melayu di bawah pimpinannya.

“Bagaimanapun, Anwar tidak diundang hingga saat-saat terakhir, dan tidak hadir,” katanya.

Wan Saiful menyifatkan Kongres Maruah Melayu sebagai “buah pertama” kerjasama rahsia antara Bersatu dengan Umno dan PAS, dengan peranan aktif dilakukan Mahathir.

Di sebalik tabir

Pada dasarnya, Mahathir, kata Wan Saiful, telah berjaya keluar dari Harapan untuk “memeluk” Umno dan PAS pada kongres itu, walaupun mereka merupakan musuh politik.

“Mungkin yang paling penting, setelah berjaya menempa Muafakat Nasional dan meremehkan PH, terutama di kalangan orang Melayu, baik pemimpin Umno dan PAS menerima pelawaan Bersatu – melalui Hamzah Zainuddin seperti yang dijelaskan sebelumnya – untuk membincangkan penyatuan parti-parti Melayu.

“Ini adalah langkah penting kerana walaupun di depan umum Umno dan PAS menggambarkan Bersatu sebagai musuh, di belakang tabir, rundingan sedang berlangsung di peringkat tertinggi.

“Pemimpin Umno dan PAS tidak hanya berkomunikasi dengan Bersatu melalui Hamzah, mereka juga menjalin hubungan baik dengan Mahathir sendiri, dengan secara peribadi mengunjunginya beberapa kali untuk perbincangan peribadi,” kata Wan Saiful.

Mengenai peristiwa pada bulan Februari sebelum kerajaan PH tumbang, Wan Saiful mengatakan bahawa Mahathir telah “berubah fikiran” untuk bekerjasama dengan Umno dan memberi laluan kepada Anwar semasa mesyuarat majlis tertinggi Bersatu pada 23 Februari.

Hingga saat itu, menurut Wan Saiful, para pemimpin Bersatu berada dalam tanggapan bahawa Mahathir berusaha untuk membentuk kerajaan baru yang dipimpin orang Melayu.

Kemasukan Muhyiddin

Mengenai peranan Muhyiddin dalam pertukaran kerajaan, Wan Saiful berkata Muhyiddin terpaksa memegang jawatan sebagai pemangku pengerusi Bersatu pada 24 Februari setelah Mahathir mengosongkan jawatan tersebut dan jawatan perdana menteri pada hari yang sama.

Sebagai pemangku pengerusi Bersatu, Muhyiddin membuat keputusan untuk melaksanakan keputusan yang diambil oleh majlis tertinggi Bersatu sehari sebelumnya untuk mengeluarkan parti itu daripada PH.

“Isu paling mendesak yang harus beliau tangani pada hari itu adalah hakikat bahawa, dengan pengunduran Mahathir sebagai perdana menteri dan PH masih memegang majoriti di parlimen, pintu tiba-tiba terbuka lebar bagi Anwar untuk mendakwa bahawa dia mempunyai sokongan yang cukup untuk menggantikan Mahathir,”katanya.

Menurut Wan Saiful, Muhyiddin memberitahu mesyuarat dengan pemimpin Bersatu pada 3 Mac bahawa langkah ini bagi “menyelamatkan” parti itu daripada menerima Anwar sebagai perdana menteri, yang merupakan situasi yang “tidak diinginkan oleh Mahathir atau Bersatu”.

Mengenai bagaimana Muhyiddin menjadi perdana menteri, Wan Saiful mengatakan Muhyiddin telah mendapat sokongan daripada Mahathir pada bulan Februari.

Ini, kata Wan Saiful, memberi lampu hijau untuk Muhyiddin dicalonkan sebagai perdana menteri dan mengembalikan rancangan asal untuk mewujudkan kerajaan yang dipimpin orang Melayu.

Keesokan harinya, Muhyiddin mendapat sokongan dan angka yang diperlukan untuk membentuk kerajaan baru.

Wan Saiful mengakhiri tulisannya dengan menyatakan bahawa kerajaan PH tumbang disebabkan oleh usaha Bersatu untuk melindungi kepentingan Melayu, pragmatisme parti dan kegagalan PH “menyesuaikan diri dengan realiti politik”, yang mana perlu mengutamakan kepentingan Melayu terlebih dahulu sebelum melakukan pembaharuan institusi.

“Dari keseluruhan episod ini, jelas bahawa mana-mana parti politik atau gabungan yang mahu memerintah Malaysia tidak mampu mengabaikan sentimen di kalangan penduduk majoriti.

“Di luar ‘Bangsar-bubble’, orang Melayu tidak bersedia untuk agenda kesamarataan yang dianggap diperjuangkan oleh DAP dan sedikit sebanyak oleh PKR,” katanya.

Berita berkaitan

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Boleh simpan YB belot, tetapi kerusi PRU milik parti dahulu

“Kamu boleh simpan YB (ahli Parlimen) belot, tetapi kerusi (pilihan raya) tetap milik parti dimenangi dahulu.” Demikian kenyataan tegas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri...

[Video] RPK Dakwa Mahathir Bakal Hilang RM100 Billion Jika Mukhriz Tidak Jadi PM

Ketika Mahathir dan kuncunya menaburkan dedak untuk mengutuk 1MDB bagi dimamah oleh penyokong dan kepada rakyat, ramai tidak tahu kisah sebenar Mahathir mahu menumbangkan...

Apa Salahnya Pulau Pinang Jadi Bandar Kristian? – Dr Ariffin Omar

(menara.my) – Senator lantikan parti DAP, Senator Dr. Ariffin S.M Omar berpandangan bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan jika Pulau Pinang menjadi Bandar Kristian....

Ekonomi negara jatuh berbanding kebanyakan negara dunia kerana salah urus

Bila bon Kerajaan Malaysia tidak lagi berada dalam indeks global, pelabur asing yang melabur dalam bon kerajaan terpaksa menjual dan membawa keluar duit mereka untuk melabur di dalam bon negara lain yang berada dalam indeks tersebut.

Lim Kang Hoo dari The Loaf ke Bandar Malaysia

Namun begitu sebuah syarikat bernama Ekovest Berhad melalui sebuah syarikat subsidiari mereka Duke Dining Sdn Bhd telah membeli keseluruhan saham The Loaf dan merancang untuk menghidupkan semula rangkaian bistro tersebut bermula tahun ini.

Mahathir dimalukan netizen di Facebook Perdana Menteri Pakistan

Kemeriahan sambutan luar biasa ke atas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad sempena lawatan negara ke Pakistan itu sedikit mendatangkan kecacatan apabila ruangan komen facebook Imran Khan dihujani dengan ribuan komen daripada rakyat Malaysia yang tidak berpuas hati dengan prestasi kerajaan pimpinan Dr Mahathir sejak kembali menawan Putrajaya.

Rejim PH buktikan 1MDB tidak rugi malah membantu ekonomi negara

Malah, PH telah mengesahkan bahawa 1MDB begitu menguntungkan dan memainkan peranan penting untuk membangunkan negara kita.

Salah Pangkah: Ekonomi negara jahanan

Pada tahun 2016, Bloomberg melaporkan bahawa kemasukan dana luar negara ke Malaysia adalah yang paling besar di Asia Tenggara. Pada 2019, Morgan Stanley memberi amaran kemungkinan USD8 bilion dana asing akan mengalir keluar dari negara kita dalam masa terdekat
... ..

Terkini

Germany says Russian Covid-19 vaccine has not been sufficiently tested

BERLIN German Health Minister Jens Spahn on Wednesday said Russia's Covid-19 vaccine had not been sufficiently tested, adding the aim was to have a...

Hate Speech (and a bit of a Rant)

Nampaknya Fesbuk mendapati post saya mengenai cara orang Cina boleh menunjukkan bagaimana mereka terlalu angkuh dan sombong sebagai 'hate speech'. Dan mesej ini dari seorang...

Siasat Tun M, LGE dan Tommy

Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menggesa siasatan terhadap salah guna kuasa rentetan daripada pendedahan YB Dato’ Takiyuddin Hassan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal...

Rasuah punca premis haram dilindungi di Sg Buloh – SPRM

PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah menahan tiga pegawai penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA), Cawangan Sungai Buloh kerana dipercayai mengutip dan...

Lelaki didakwa bunuh pensyarah UIAM

SEORANG lelaki didakwa di Mahkamah Majistret Sepang, hari ini, atas tuduhan membunuh seorang pensyarah sebuah universiti awam, yang juga isterinya, di satu lokasi berdekatan...

Perbelanjaan naik taraf Stadium Shah Alam libatkan kos RM250 juta – MB Selangor

Kerajaan negeri Selangor masih meneliti kerosakan yang berlaku di Stadium Shah Alam sebelum mengeluarkan perbelanjaan yang sepatutnya untuk proses menaik taraf venue berkenaan. Menteri Besar...

Dr Mahathir, Tommy Thomas dan Guan Eng tipu rakyat

KUALA LUMPUR : Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz hari ini mendedahkan bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas pernah berhasrat untuk menyelesaikan...

Warisan sedia kerjasama dengan parti baru Tun Mahathir

TAWAU — Parti Warisan Sabah (Warisan) sedia bekerjasama dengan parti baharu yang diumumkan oleh bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. Presidennya Datuk Seri Mohd...

Australian man charged with bribing Malaysian official to secure sale of MARA’s Dudley House

Australian federal police have charged one of its citizens for allegedly bribing a Malaysian government official to secure the sale of a multi million-dollar...

Kluster Sivagangga: Enam sekeluarga di Kulim dibawa ke hospital

Enam orang dari sebuah keluarga di Kulim yang dipercayai positif COVID-19 diambil pasukan Covid Kementerian Kesihatan (KKM) kira-kira jam 6 petang tadi. Kesemua mereka dipercayai...

Popular

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak perlu buat pinjaman luar negara kerana kedudukan kewangan negara masih kukuh. Menjadi persoalan kenapa kerajaan terlucut...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan yang mendalam berhubung insentif dan proses pelaburannya yang akan menjadikan negara ini menonjol daripada yang...

[Video] Covid-19: Hutang Negara jauh lebih tinggi semasa PH tetapi tiada pakej perihatin rakyat

Jan-Apr 2019 (tak ada krisis Covid): - Pinjaman baru: RM54.8b (termasuk bon samurai RM7.8b) - Bayaran balik hutang: RM17.7b - Hutang negara tambah RM37.1b. Jan-Apr 2020 (krisis Covid) -...

Bimbang rusuhan di AS, harga minyak jatuh

NEW YORK – Harga minyak jatuh disebabkan rusuhan di bandar-bandar besar Amerika Syarikat (AS) ketika dagangan meningkat kerana pasaran optimistik Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Minyak...

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Projek JUAL NEGARA oleh Rejim PH dah settle – jom kita bersorak dengan gembira

Dalam rundingan. Ramai yang minat. Sabar. Tapi mesti kasi settle. Syarikat lapangan terbang Malaysia Airports Berhad ada jual tak?

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba. Namun menjadi tanda tanya...

Mukhriz jual 72,600 saham dalam Opcom

Berikutan penjualan itu, Mukhriz, pemegang saham utama dalam syarikat itu, kini hanya memegang 34.89 juta saham atau 21.64 peratus kepentingan, kata Opcom dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Terowong Dasar Laut: Lim Guan Eng bakal didakwa?

Kertas siasatan projek pembinaan terowong dasar laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion kini berada di fasa akhir siasatan dan dijangka akan diserahkan kepada Pejabat...