25.1 C
Kuala Lumpur
Monday, January 18, 2021

Dr Mahathir Malu Besar, Enggan Dedahkan Butiran Pertemuan Dengan YDP Agong

20161006-mahathir-agong-deklarasi-rakyat

Akibat malu besar, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad enggan mendedahkan butiran terperinci pertemuan beliau dengan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah ketika mempersembahkan Deklarasi Rakyat kepada baginda sebelum ini.

Dalam satu sidang media semalam, beliau yang juga bekas Perdana Menteri enggan mendedahkan butiran lain dalam pertemuan itu yang berlangsung pada 15 September lepas.

Dr. Mahathir hanya menyatakan dalam pertemuan itu, Seri Paduka dan beliau berbincang secara panjang lebar selepas mempersembahkan 1.2 juta tandatangan deklarasi itu yang menuntut tindakan ke atas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

“Baginda menyoal saya mengenai peruntukan undang-undang. Pada akhirnya, saya tidak berjaya meyakinkannya … Baginda tidak berkata apa-apa, baginda cuma berkata bahawa baginda belum bersedia,” katanya kepada pemberita.

Apa yang menjadi persoalan ramai ialah kenapa Dr. Mahathir tidak mendedahkan butiran mengenai titah Yang di-Pertuan Agong sebaliknya beliau mengaku gagal meyakinkan Yang di-Pertuan Agong untuk bertindak berhubung deklarasi rakyat itu.

Sebenarnya, Dr Mahathir yang sebelum ini amat dikenali sebagai seorang negarawan yang mengilhamkan Wawasan 2020 mendapat malu besar selepas deklarasi yang kononnya dapat menjatuhkan Najib telah gagal.

Meskipun beliau mempersembahkan 1.2 juta tandatangan namun siapa yang boleh mengesahkan bahawa ia adalah tandatangan tulen, bukan palsu seperti yang didedahkan sebelum ini.

Sebelum ini, Dr Mahathir sibuk menjaja cerita mengenai usahanya untuk menggerakkan deklarasi rakyat yang sebenarnya tidak menggambarkan pendapat serta kemahuan majoriti rakyat Malaysia.

Hakikatnya, untuk menukar kerajaan, Pilihan Raya Umum (PRU) adalah satu-satunya cara dan rakyat boleh menentukannya dengan menjadi pengundi berbanding deklarasi rakyat itu. Sesiapa sahaja, lebih-lebih lagi mereka yang menggunakan aplikasi ‘Google Form’ boleh mendapatkan tandatangan.

Apa yang pasti, episod berkenaan merupakan satu tamparan kepada Dr Mahathir dan ia turut terpalit kepada anaknya Datuk Seri Mukhriz serta parti barunya Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).

Berita Berkaitan

Komen

  1. Takkan la Tun M nak dedahkan perbincangan beliau dgn YDP Agong … perbincangan ke dua dua individu penting ni pastinya sulit … sbb tu mengikut protocol salah apabila PM buat makluman … its not his place to do tat …

    • Wait and see, dulu2 fadzil noor mendoakan mahathir hidup cukup lama untk melihat kerosakan yg dilakukannya dan sekarang ini mahathir yg terdesak cuba untk menyelamatkan imej dia. Dia bole cuba nmpk baik tapi kroni2 dia mcm daim zainuddin dan taib mahmud akn sentiasa diingati oleh rakyat sebagai pemimpin yg jht.

    • Pelek apabila orang yg melesapkan RM2.6 billion n gagalkan 1 MDB tak pulak dipanggil
      jahat … Tun M who has brought sucess upon sucess di panggil jahat ..

  2. Klau slow dn kurang okcigen amoi mesti nasihatkn dia berehat kesihan dia,jngn paksa bejuang lgi umno bn tidak akan tumbang, nanti tun.pula yg tumbang cian..nasihat ok…

    • No hal … ramai yg akan menyambung perjuangan Tun M … la ni baru foundation … apabila dah kehadapan … there’s no turning back … UMNO dulu memang kukuh tapi UMNO sekarang ? a big question …

  3. Anti DAP CLUB MUDAH LUPA!!!!DUK SIBUK JAJA PSL TUN DH KNAPA!!!!MANA PSL ANTI DAP NI????BAGUS TUKAR PAGE ANTI TUN MAHATHIR CLUB!!!! SUDAH 2 LAH FITNAH SANA FITNAH SINI, BURUK SANA BURUK SINI …. POST LH YG DAPAT MEMBANTU BUKANNYA PEROSAK MEMBINA AGAMA, BANGSA & NEGARA (ALIFF, BAA, TAA)!!!

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.