29.7 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 27, 2020

Dr Mahathir Terhibur Dengan Sindiran Kuan Yew, Akan Balas Kenyataan Pak Lah Dalam Masa Terdekat

Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak bersama Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad (kiri) hadir rumah terbuka Aidilfitri Perdana Menteri di kediaman rasminya di Seri Perdana, Putrajaya pada Khamis.
Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak bersama Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad (kiri) hadir rumah terbuka Aidilfitri Perdana Menteri di kediaman rasminya di Seri Perdana, Putrajaya pada Khamis.

Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed berkata beliau akan mengulas mengenai komen teguran menyinggung yang dibuat oleh penggantinya, Tun Abdullah Ahmad Badawi dalam buku ‘Awakening: Tun Abdullah Badawi Years in Malaysia, terhadap menyinggung teguran oleh pengganti dia Tun Abdullah Badawi dalam buku itu, Awakening dalam masa terdekat.

“Saya akan kaji buku itu. Saya akan membuat sedikit rujukan dalam tempoh tersebut,” katanya kepada pemberita di rumah terbuka Perdana Menteri di Seri Perdana di sini pada Khamis.

Dalam buku tersebut, Abdullah berkata hubungannya dan Dr Mahathir renggang sejak beliau mengambialih pemerintahan negara kerana kerana “ketidakupayaaan beliau menerima kritikan dan pandangan orang lain melainkan dirinya sendiri.”


Kenyataan tersebut dapat dibaca dalam bab pertama, ‘A Conversation With Tun Abdullah Ahmad Badawi’ yang dijalankan oleh Prof Bridget Welsh dan Prof James U.H. Chin.

Buku tersebut turut memuatkan karya tulisan daripada tokoh politik seperti Mohamed Khir Toyo, Liew Chin Tong dan Edmund Terence Gomez.

Abdullah bukan satu-satunya figura politik yang menyatakan sindiran pedas terhadap Dr Mahathir minggu ini.

Dalam buku terbarunya, ‘One Man’s Views of the World, bekas Perdana Menterinya Singapura, Lee Kuan Yew mempersoalkan bagaimana Malaysia hendak mencapai matlamatnya untuk menjadi sebuah negara Islam yang maju.


Dr Mahathir, 88, dikeremuni para pemberita pada Khamis di majlis rumah terbuka Perdana Menteri untuk mendapat komen beliau mengenai kritikan yang dilemparkan oleh dua bekas rakan baiknya.

Bagaimanapun Dr Mahathir yang bersikap peramah itu tenang sahaja dengan kritikan yang dilemparkan oleh Lee terhadapnya.

“Dia sudah berusia 90 tahun. Kita beri dia elaun macam orang memberikannya kepada saya juga


“Beliai berhak untuk memberikan pendapat kerana ada kebebasan bersuara, terutamanya di Singapura,” katanya.

Selain daripada itu, Lee berkata Malaysia sebelum ini merupakan sebuah negara yang ‘tenang’ namun kini ia telah menjadi ‘lebih ortodoks sejak berada di bawah pengaruh negara Timur Tengah’.

“Mereka pernah menyediakan minuman keras pada majlis makan malam dan minum bersama anda,” katanya.

Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,359PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan