Friday - July 30, 2021 @ 09:05
BERITANASIONALDr Pornthip enggan bedah siasat Sugumaran

Dr Pornthip enggan bedah siasat Sugumaran

Surendran dan Latheefa KoyaKUALA LUMPUR: Pakar patologi Thailand Dr Pornthip Rojanasunand hari ini menolak jemputan peguam PKR untuk melakukan bedah siasat kedua bagi menyiasat kematian C Sugumaran, pengawal keselamatan yang didakwa meninggal dunia akibat dipukul pihak polis.

Peguam, N Surendran dalam satu kenyataan bersamanya dengan Latheefa Koya hari ini berkata, Dr Pornthip memaklumkan bahawa beliau tidak dapat melakukan bedah siasat kedua atas “alasan peribadi”.

Kenyataan Dr Pornthip itu dikeluarkan sejurus peguam PKR itu mengeluarkan kenyataan kepada media hari ini yang mendakwa Hospital Serdang bersetuju untuk melakukan bedah siasat kedua, dan dijangka tiba di Malaysia pada 20 Februari depan.

“Sekarang keluarga Sugumaran akan mencari alternatif lain,” kata Surendran dalam satu kenyataan.

Menurut Surendran dan Latheefa Koya, atas desakan orang ramai pihak Hospital Serdang telah bersetuju untuk melakukan bedah siasat kedua, malah akan menyediakan peralatan bagi menjalankan bedah siasat tersebut.

Sebelum itu, pihak kementerian kesihatan Malaysia telah bersetuju untuk melakukan bedah siasat kedua, walaupun pada awalnya menegaskan mereka perlu mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak polis dan mahkamah.

Bedah siasat pertama Sugumaran sebelum ini telah dijalankan oleh Hospital Serdang, dan hasilnya mendapati pengawal keselamatan itu meninggal dunia akibat serangan jantung.

Keluarga mangsa yang tidak berpuas hati dengan keputusan bedah siasat itu bagaimanapun telah membuat tuntutan untuk bedah siasat kedua dilakukan oleh Dr Pornthip.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib telah meminta laporan forensik di atas kematian Sugumaran sebelum ini selepas isu tersebut ditimbulkan dalam mesyuarat Kabinet.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai telah diarahkan untuk mengendalikan laporan tersebut selepas presiden MIC Datuk Seri G Palanivel yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri telah menimbulkan isu kematian pengawal keselamatan semasa mesyuarat Kabinet.

Beberapa saksi melihat Sugumaran terbaring di atas jalan berhampiran rumahnya di Batu 12, Hulu Langat pada 23 Januari lalu serta menuduh anggota polis yang menangkap dan menggarinya telah membelasah mangsa hingga mati.

Polis bagaimanapun menafikan tuduhan tersebut.

“Atas tekanan rakyat pihak berkuasa kesihatan bersetuju untuk bedah siasat kedua walaupun sebelumnya menegaskan arahan bertulis perlu diterima daripada polis ataupun mahkamah.

“Kami berharap pada masa hadapan, pihak hospital kerajaan tidak lagi meminta kebenaran bertulis polis dan mahkamah untuk bedah siasat kedua,” kata Surendran dan Latheefa.

Kematian Sugumaran antara kematian yang berlaku melibatkan pasukan polis, antara yang lain adalah mendiang Chang Chin Te awal tahun ini, A Kugan dan R Gunasegaran pada 2009, anggota polis menembak remaja 14 tahun Aminulrasyid Amzah pada 2010 dan beberapa lagi kes tembakan polis yang membawa kematian sejak dua tahun ini.

Majlis Peguam, masyarakat awam dan beberapa ahli politik daripada kedua-dua belah pihak telah sekata menggesa penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salah Laku Polis (IPCMC) untuk merombak pasukan polis sejak 2006 lagi.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here