28.9 C
Kuala Lumpur
Wednesday, January 20, 2021

Dua dibebaskan atas tuduhan mencuri enjin jet, pengubahan wang haram

Rajandran, 44, dituduh membantu dalam penjualan dua F-5 enjin jet di alamat 49 Jalan TS 6/6 Taman Industri Subang pada 30 April 2008.

Rajandran didakwa dengan lima pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM437,319.50, dan kesalahan itu didakwa dilakukan di HSBC Bank Malaysia Berhad di Wisma UEP, USJ 10 Pusat Perniagaan di Subang Jaya, Selangor, antara 18 April dan 10 Jun 2008.

Rajandran dikatakan telah menggunakan wang, yang diperolehi melalui aktiviti-aktiviti menyalahi undang-undang, untuk membiayai perbelanjaan sebuah apartmen di Bangsar, membayar syarikat, membeli saham dan deposit dalam akaun peribadi.

Hakim Mahkamah Sesyen Aslam Zainuddin memutuskan pihak pendakwaan gagal membuktikan tuduhan terhadap bekas Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) Sarjan N. Tharmendran dan ahli perniagaan K. Rajandran Prasad. Mereka didakwa mencuri enjin dan menjualnya.

“Mahkamah mendapati pihak pendakwaan gagal membuktikan semua tuduhan terhadap mereka,” kata Hakim Aslam melepas dan membebaskan mereka.

Rajendran diwakili peguam Gobind Singh Deo dan Haijan Omar.

20160929-dap-enjin-jet

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.