Eagle High Yang Menjadi Sasaran Pembelian Oleh Felda dan FGV Merekodkan Keuntungan dan Peningkatan Harga Saham #RafiziPenipu #pakdin.my

Sasaran pengambilalihan Felda, Eagle High Plantation di Indonesia telah mengeluarkan penyata kewangan mereka untuk Suku ke-4 (Q4) 2016 beberapa minggu lepas.

Berdasarkan kepada keputusan ini, kita dapat melihat rasional Felda mahu membeli Eagle High dan menyatakan bahawa masa pembelian adalah baik – walaupun dikritik hebat oleh Pakatan kerana mereka mengatakan pembelian RM2.26 bilion adalah terlalu mahal.

Pada masa yang apabila Felda mengumumkan pembelian tersebut, Eagle High dilanda teruk dengan tiga isu utama yang menyebabkan harga saham yang rendah dan menyebabkan kerugian:

1) Harga Minyak Sawit Mentah rendah.

2) Kesan El Nino yang menjejaskan pengeluaran

3) Peningkatan besar dalam kadar faedah di Indonesia

Isu yang pertama telah diselesaikan di mana harga MSM telah pulih manakala kesan El Nino telah semakin berkurangan.

Pada Q4 2016, pengeluaran Buah Tandan Segar (BTS) adalah dua kali ganda daripada Q3 2016 dan juga dua kali ganda daripada pengeluaran dalam Q1, Q2 dan Q3 2016.

Selepas merekodkan kerugian dalam 3 suku yang lepas, Eagle High mencatatkan keuntungan bersih sebanyak 23 bilion rupiah dan keuntungan EBITDA 429 bilion rupiah (RM142 juta) bagi suku ke-4 sahaja.

Eagle High mengatakan bahawa ia menjangkan pada 2017 pengeluaran akan menjadi lebih baik berbanding dengan keputusan yang baik dalam Q4 2016 di mana ladang muda mereka akan mencapai 94% matang dengan usia purata hanya 8.4 tahun berbanding 15.8 tahun FGV.

FGV juga mempunyai 41% daripada pokok-pokok mereka berusia 20 tahun ke atas yang tidak lama lagi akan memerlukan penanaman semula yang mahal. Eagle High tidak mempunyai masalah ini kerana ladang mereka semua masih muda.

Bagi seluruh tahun 2016, Eagle High masih mengalami kerugian. Ia kehilangan 391 bilion rupiah (RM129 juta) tetapi ia melaporkan EBIDTA 10% lebih tinggi (yang menghapuskan cukai, faedah dan pelunasan) 826 bilion rupiah (RM273 juta).

Sebab mengapa ia merekodkan kerugian yang lebih besar pada 2016 adalah disebabkan oleh caj faedah yang tinggi ke atas pinjaman bank Eagle High yang sedia ada.

Sepanjang 2016, Bank Pusat Indonesia telah menaikkan kadar faedah kepada antara 7.5% kepada 7.75% pa untuk menghambat inflasi dan juga menghalang aliran keluar mata wang.

Selepas itu, Indonesia telah mengurangkan kembali kadar faedah mereka kepada kadar semasa sekarang 4.75%.

Ini sahaja akan mengurangkan sebahagian besar daripada perbelanjaan faedah Eagle High untuk 2017.

Selagi perniagaan teras (EBITDA) adalah baik, terdapat penyusunan semula kewangan yang boleh mengubah syarikat daripada kerugian kepada keuntungan besar.

Ini termasuk penstrukturan semula pinjaman, suntikan modal untuk meningkatkan modal atau pinjaman pemegang saham untuk mengurangkan pinjaman dan perbelanjaan faedah.

Ini adalah antara langkah-langkah yang FELDA dan Eagle High juga boleh memperakui untuk meningkatkan lagi keuntungan dan harga saham.

Pada 26 Disember 2016, Rafizi Ramli berkata, Felda membeli kepentingan dalam Indonesia Eagle High Plantations adalah kesilapan BN yang sangat besar kerana beliau mendakwa ia adalah terlalu mahal dan akan membawa kepada kerugian besar bagi FELDA.

Beliau berkata beliau mahu mengambil kesempatan isu “kesilapan yang sangat besar” untuk menjatuhkan BN.

Apabila Felda mengumumkan bahawa mereka mahu membeli, saham Eagle High  purata hanya 212 rupiah sesaham. Hari ini ia adalah 370 rupiah.

Ini menjadikan harga belian Felda 580 rupiah sesaham adalah dilihat lebih munasabah sekarang.

Melihat kepada keputusan Q4, kelihatan seperti Rafizi dan pengkritik lain tidak lama lagi akan terbukti salah lagi

Malah, ia menunjukkan bahawa seperti stock research house nombor satu Indonesia dan Jepun mensasarkan harga saham Eagle High meningkat 630 rupiah dalam tempoh 12 bulan akan datang terbukti akan dicapai

“PAKATUN MENYERANG DAN SABOTAJ PEMBELIAN PT EAGLE HIGH OLEH FELDA WALAUPUN PENGANALISIS TERKEMUKA MERAMALKAN PEMBELIAN MENGUNTUNGKAN”

https://pakdin.my/pakatun-menyerang-dan-sabotaj-pembelian-pt-eagle-high-oleh-felda-walaupun-penganalisis-terkemuka-meramalkan-pembelian-menguntungkan/

“SAHAM EAGLE HIGH PLANTATIONS INDONESIA MENINGKAT 36%, FGV 27.5% – PAKATUN MASIH PERCAYAKAN CAKAP RAFIZI”

https://pakdin.my/saham-eagle-high-plantations-indonesia-meningkat-36-fgv-27-5-pakatun-masih-percayakan-cakap-rafizi/

LSS.

Berkaitan