25.3 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 23, 2021

EKONOMI LEMBAP, PEKERJA MALAYSIA DI SINGAPURA MULA PULANG

Ang berkata, rakyat Malaysia yang diberhentikan kerja di Singapura mungkin perlu mencari kerja baharu dalam bidang lain, jika mereka memilih untuk terus berada di republik itu.

Ramai rakyat Malaysia yang diberhentikan kerja di Singapura kembali mencari pekerjaan di tanah air, ekoran kelembapan ekonomi dan dasar pekerja asing ketat dilaksanakan negara itu.

Antara sektor paling terjejas ialah minyak dan gas asli.

Nanyang Siang Pau memetik Shin Min Daily News sebagai melaporkan, kelembapan ekonomi di Singapura memerlukan sekurang-kurangnya 2 hingga 3 tahun untuk pulih.

Pengarah Perkhidmatan Korporat, Modal Insan (Singapura), David Ang yang dipetik Shin Min Daily News berkata, kelembapan ekonomi bukan sahaja berlaku di Singapura, sebaliknya sektor minyak dan gas asli di seluruh dunia turut terjejas.

Beliau berkata, ekonomi Malaysia berkembang 5% tahun lalu, tetapi Singapura sekadar 2%, jadi peluang pekerjaan di republik terbabit juga berkurangan.

Berdasarkan keadaan itu, katanya, adalah normal untuk rakyat Malaysia yang diberhentikan kerja di negara berkenaan kembali ke tanah air untuk mencari nafkah.

“Jika pekerja yang diberhentikan itu pulang ke Malaysia, mereka akan dapat mencari pekerjaan baharu dalam sektor sama dengan cepat,” katanya sambil menambah berdasarkan pengalamannya, kebanyakan rakyat Malaysia yang bekerja di Singapura mempunyai permit kerja.

“Jika tidak sempat mencari kerja baharu dalam jangka pendek, permit kerja akan dibatalkan dan mereka perlu pulang ke Malaysia.

“Jika mereka memilih untuk terus berada di Singapura, mereka mungkin perlu mencari kerja baharu dalam bidang lain.”

Seorang ketua agensi pekerjaan di Malaysia dilaporkan berkata, ada di kalangan profesional Malaysia yang berpendapatan S$5,000 hingga S$8,000 meletak jawatan di Singapura untuk pulang ke tanah air.

Ang bagaimanapun berkata, berdasarkan pemerhatiannya, tidak ramai rakyat Malaysia yang bergaji tinggi di republik itu akan berbuat demikian, kecuali mereka mempunyai alasan tertentu.

“Gaji di Singapura lebih tinggi, tidak ramai rakyat Malaysia akan meletak jawatan secara sukarela.”

20161118-pekerja-malaysia-singapura

Berita Berkaitan

Komen

  1. Pala bana kau tu yg lembab…
    La ni banyak org yg duk masuk singapore..ang tau apa….nilai inggit duk jatuh..hr selasa q tukaq duit..$1 = rm3.05
    Tu ang kata lembab…

  2. Roslan Ros bila ko nak daftar keje kait buah kelapa sawit? selfie sikit sambil kait buah,kot sambil mengait sambil bertarung dengan ular kat ladang. Ada props tambahan..menarik tuh

  3. Lg ramai rakyat malaysia yg msuk tuk bekerja di singapore ada lerr… ekonomi lembab ke ekonomi basah ke ekonomi kering ke.. ringgit malaysia ttp kekal rendah berbanding dollar singapore.. so xder maknanye dye org sume tu nk balik bekerja kt malaysia..

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.