29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, September 25, 2020

Ekonomi Malaysia Tumbuh 5.6%

Ekonomi Malaysia berkembang 5.6 peratus pada suku pertama 2017 berbanding 4.2 peratus bagi tempoh sama tahun sebelumnya dan merupakan prestasi terbaik yang dicatatkan sejak suku pertama 2015, iaitu 5.8 peratus.

Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Seri Muhammad Ibrahim berkata, prestasi kukuh yang dicatatkan pada suku pertama itu mencerminkan kedudukan ekonomi negara berada dalam momentum yang tepat untuk mencapai unjuran Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) antara 4.3 hingga 4.8 peratus tahun ini.

Katanya, pencapaian ekonomi Malaysia yang lebih tinggi itu disokong oleh permintaan dalam negeri yang bertambah baik, khususnya perbelanjaan sektor swasta.

Beliau berkata, dari segi penawaran, pertumbuhan yang lebih baik ini didorong terutama oleh sektor pertanian yang kembali pulih dan pertumbuhan lebih tinggi dalam sektor perkilangan dan perkhidmatan.

“Secara dasarnya, ekonomi negara dijangka kekal berada dalam landasan yang tepat untuk mencatat pertumbuhan lebih tinggi tahun ini dengan permintaan dalam negeri diunjur terus berkembang.

“Eksport juga dijangka meraih manfaat daripada pertumbuhan global yang bertambah baik dan dalam masa sama, inflasi akan menurun pada suku kedua dan seterusnya sekitar tiga hingga empat peratus walaupun mencatat peningkatan 4.3 peratus pada suku pertama disebabkan harga bahan api yang lebih tinggi,” katanya dalam sidang akhbar mengumumkan Prestasi Ekonomi pada Suku Pertama 2017 di sini hari ini.

Dalam tempoh berkenaan, pertumbuhan permintaan domestik meningkat 7.7 peratus disokong oleh peningkatan berterusan dalam perbelanjaan sektor swasta dan pemulihan bagi perbelanjaan dalam sektor awam.

Penggunaan swasta berkembang 6.6 peratus dengan perbelanjaan isi rumah kekal menyokong pertumbuhan dalam pekerjaan dan pertumbuhan penggajian manakala penggunaan awam pula merekodkan pertumbuhan kukuh pada 7.5 peratus disokong oleh perbelanjaan tinggi dalam emolumen, pembekalan dan perkhidmatan.

Hutang isi rumah Malaysia menyusut kepada 88.4 peratus pada suku pertama tahun ini berbanding 89 peratus pada akhir 2016 berikutan kedudukan pasaran buruh yang lebih stabil, selain penampan kewangan yang mencukupi.

Pada masa sama, kadar pinjaman perumahan yang diluluskan kekal tinggi pada 74.2 peratus dengan bank-bank meluluskan sebanyak RM22.3 bilion kepada 90,137 peminjam pada suku tersebut dengan separuh daripadanya adalah untuk unit perumahan mampu milik yang berharga kurang daripada RM500,000.

Mengulas mengenai prestasi ringgit yang mengukuh 3.7 peratus berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) setakat ini, Muhammad berkata, mata wang tempatan itu akan terus mencerminkan pertumbuhan ekonomi Malaysia.

“Langkah yang dilaksanakan BNM juga secara tidak langsung dapat mengurangkan ketidaktentuan dalam ringgit dan juga pasaran tukaran mata wang asing domestik.

“Bagaimanapun, faktor luaran seperti kadar faedah AS, harga minyak mentah yang tidak menentu, perkembangan politik global dan pasaran kewangan global akan terus memberi kesan kepada ketidaktentuan ringgit,” katanya.

Berita Berkaitan

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan pada Ogos 2020, meningkat 24.7...

Media Prima dijangka catat untung

KUMPULAN media bersepadu, Media Prima Berhad (Media Prima) dijangka kembali mencatat keuntungan pada tahun...

FGV Catat Keuntungan RM20.55 Juta Suku Kedua Tahun Ini

FGV Holdings Bhd mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM20.55 juta pada suku kedua berakhir 30...

Prospek positif ekonomi pacu kenaikan ringgit

Prospek positif ekonomi Malaysia disokong langkah holistik kerajaan membendung penularan COVID-19 mencetuskan peningkatan nilai...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,346PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan