Ekonomi Negara: Nak Dengar Cakap Tokong Guan Eng Atau Laporan Oleh IMF #pakdin.my

Rabu lepas, 26 April, DAP Lim Guan Eng mengatakan secara terbuka bahawa ekonomi Malaysia berada dalam krisis.

Dua hari kemudian pada hari Jumaat, selepas kajian menyeluruh dan analisis ke atas ekonomi kita oleh Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) mengeluarkan laporan 2017 mengenai Malaysia.

Dalam laporan mereka, IMF membuat kesimpulan:

“Walaupun persekitaran ekonomi global yang mencabar, ekonomi Malaysia menunjukkan prestasi yang baik sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Manakala pertumbuhan KDNK sebenar perlahan, Malaysia masih kalangan ekonomi yang paling pesat berkembang di kalangan rakan-rakan. “

Pengarah Eksekutif IMF memuji daya tahan ekonomi Malaysia, yang mencerminkan bunyi tindak balas dasar makroekonomi dalam menghadapi cabaran dan risiko yang ketara.

Pengarah IMF bersetuju bahawa dasar fiskal jangka sederhana pihak berkuasa adalah baik berlandaskan mencapai bajet persekutuan yang hampir seimbang menjelang 2020.

Pengarah IMF menekankan peranan utama dasar dan kadar pertukaran makroekonomi fleksibiliti dalam membantu ekonomi menyesuaikan diri dengan kejutan luaran. Dalam hal ini, mereka menyambut baik komitmen pihak berkuasa untuk mengekalkan kadar pertukaran sebagai penyerap kejutan utama.

Baca sendiri kesimpulan rasmi oleh IMF mengenai ekonomi Malaysia

http://www.imf.org/en/News/Articles/2017/04/28/pr17143-malaysia-imf-executive-board-concludes-2017-article-iv-consultation

****

Untuk rekod Malaysia tidak meminjam atau berhutang sesen pun dengan Bank Dunia atau IMF.

Boleh semak sendiri di laman web IMF dan Bank Dunia.

Berkaitan