Enggan Terima Nasihat Jemaah Pemangku Sultan, Mukhriz Bakal Dipecat Esok

mukhriz-pecat

Menteri Besar Kedah, Datuk Mukhriz Tun Mahathir bakal dipecat dari dari UMNO setelah enggan menurut kehendak parti agar meletak jawatan Menteri Besar bagi memberi laluan muka baru.

Mukhriz telah dinasihatkan meletak jawatan berikutan Jemaah Pemangku Sultan Kedah berpuas hati majoriti Ahli Dewanan Undangan Negeri Kedah dari Barisan Nasional telah hilang kepercayaan terhadap beliau.

Sumber Istana menyatakan Jemaah Pemangku Sultan mendapat maklum balas dari ADUN-ADUN BN bahawa Mukhriz tidak lagi mendapat kepercayaan Barisan Nasional.

Justeru Mukhriz akan dinasihatkan meletak jawatan bagi membolehkan perlantikan Menteri Besar yang baharu dapat dijalankan tanpa pertikaian undang-undang.

Sementara itu, UMNO dijangka memecat Mukhriz dari parti kerana ingkar keputusan Majis Tertinggi UMNO yang beesetuju dengan pertukaran Menteri Besar Kedah Jumaat lalu.

UMNO sebagai parti yang mendapat kerusi terbanyak dalam BN dan DUN Kedah berhak menentukan pelantikan Menteri Besar.

Keengganan Mukhriz melepaskan jawatan walaupun telah diarahkan oleh parti dan diperkenan oleh Istana boleh menimbulkan krisis Undang-Undang Tubuh Negeri.

Tidak pasti sama upacara angkat sumpah dapat dilakukan esok atau tidak.

Juga tidak pasti sama ada BN perlu mengemukakan undi tidak percaya di DUN Kedah atau Jemaah Pemangku Sultan boleh melantik MB baru tanpa melalui sidang DUN.

Ini kerana Jemaah Pemangku Sultan mempunyai 19 akuan bersumpah ADUN Kedah yang telah hilang kepercayaan kepada beliau. 19 merupakan majoriti mudah dalam DUN Kedah.

Loading...

333 KOMEN

  1. Page ni dah mcm gila inseng. Mula2 wujud nak serang DAP, kita bagi la sokongan. Alih2 skg dok serang rakyat Kedah la pula. Tak lambat page ni akan jadi suara DAP la pula. Setaraf page sampah dah page ni.

  2. Pertemuan Jemaah Pemangku Sultan Kedah-Adun BN Tamat Lebih Awal

    ALOR SETAR: Pertemuan antara Jemaah Pemangku Sultan Kedah dan wakil rakyat Barisan Nasional (BN) selesai dalam masa kurang tiga jam.

    Pengerusi jemaah berkenaan, Tunku Temenggong, Tan Sri Tunku Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah dilihat meninggalkan Wisma Darul Aman pada pukul 5.25 petang, Isnin di mana pertemuan itu diadakan.

    Tunku Sallehuddin dilihat berjalan ke keretanya sambil diiringi Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir.

    Kedua-duanya meninggalkan Wisma Darul Aman menaiki kereta masing-masing pada masa sama menggunakan laluan di tepi bangunan itu bagi mengelak media.

    Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah dilihat meninggalkan bangunan pada kira-kira pukul 6 petang.

    Wakil media bergegas ke arah kenderaan yang membawa Ahmad Bashah untuk mendapatkan komennya, bagaimanapun kenderaan itu berlaku tanpa beliau menurunkan cermin tingkap.

    Pada pukul 6.15 petang, Ahli Exco Kerajaan Negeri, Datuk Dr Ku Abdul Rahman Ku Ismail meninggalkan bangunan sama dengan hanya melambai ke arah wakil media, tetapi masih enggan memberi sebarang komen kecuali memberitahu beliau kepenatan dan mahu pulang berehat.

    Tengku Panglima Besar Datuk Seri Tunku Puteri Intan Safinaz dan konvoi pula dilihat meninggalkan Wisma Darul Aman pada pukul 6.20 petang.

    Tiada sebarang pengumuman dibuat dan setakat ini tidak diketahui situasi sepanjang pertemuan kedua-dua pihak berlangsung.

  3. Anti Mahathir Club
    Anti Muhyiddin Club
    Anti Shafie Club
    Anti Mukhriz Club

    dah sekarang ni…

    Cuba tukar ke

    Pure Najib Supporter Club pulak ??

  4. Sebagai mengenang jasa Tun dan memandangkan sokongan yg begitiu ramai , rasa nya elok kalau kita lantik Mukhriz selaku Menteri Facebook..!!

  5. Klu esok MM masih mb kedah harap pecat je org2 bodoh tu smue.betapa ssh payah adik aku berkempen dgn MM mse pru lps tanpa ada habuan sng2 je dah mng diorang nak tolak MM.walaupun aku org johor aku ttp sokong MM.

  6. Niat dan tujuan page ni kena betullah, kalau nak lawan dap jgn la pula campur aduk isu dalaman umno, lantak pii lah mukriz dgn najib nak buat jadi camana pun sekali,, ni dah nampak macam lalang dan penghasut bangsa sendiri pula,, kau pun admin agak2lah nak kutuk bangsa sendiri pun.. meluat pula aku dgn admin page ni..

  7. hang dok kencing apa admin…pemangku sultan x bawa keluar kenyataan apa2 lg..esok adun pembangkang pula masuk mengadap…jemaah sultan nk dgr suara dri semua pihak bru buat kputusan..tu la dari atas suka kencing,yg bawah2 pun ikut sma nk kencing..

  8. ni page bangsat ni..sje wt provokasi seolah2 mmg MM nk kna pcat..biasa la admin page ni dh bnyk sgt mkn taik sbb 2 pmikiran pn dh mcm taik dh..

    • Admin ini terdiri daripada budak budak muda. Aku mmg tau dari dulu lagi. Klu mereka professional mereka x ada masa sbb bidang spesifik. Klu mereka jurutera atau pro mereka x berada disini dgn gaji kecil. Jadi mmg mereka budak budak muda yg digaji cukup makan utk jadi admin. Terdiri daripada 4-5 orang termasuk pempuan juga.

  9. admin ni last warning aku, pls jgn bg umat islam dan kaum aku bergaduh! aku tgk kau dh mcm DAP dok laga2 kan bani melayu dan agama islam sendiri. Aku xteragak2 report polis dan aku make sure IP dikesan dan page2 kau yg lain di tutup serta merta.

  10. Umno sudah tak tentu arah dan hilang pedoman , yang bagus dan ada integriti disingkir menakala yang korap disanjung dan diagungkan. Tunggulah nanti pembalasan dari rakyat.

  11. Sesape yg pandai sgt pasal hack komputer, apa kata tolong hack fb admin ni dan dedah kan identiti admin yg busuk jiwa ni. Biar kita caci dua depan2 pulak. Lahabau, sape la mak bapak admin yg x reti jaga anak setan sekor ni.

  12. Macamla pembaca group ni terdiri daripada manusia manusia bodoh. Bukankah pembaca pembaca kat group ni terdiri daripada peguam, arkitek, jurutera, para para akademik dan profession yg bernilai dan tinggi pelajarannya kecuali admin ini yg hanya capai pmr saja.

  13. Nie sekoq lagi…dok bohong pa sgt2 mukhriz sah m.b sampai next pru…org kedah jgn lupa kita pakat2 kalih next pru depa akn jatuhkan mukhriz sekali lg…aku org kedah tau la cerita…sudah2 dok bohong org

  14. Admin ko kena ingat bahawa yg ko post ni kepada orang orang yg bijak. Maka klu ko hantar artikel bodo, ko hanya bodohkan diri dan kami hanya tertawakan kebodohan admin.

  15. x pnh lg aku jmpa admin yg mana bila depa post sesuatu pastu dpt komen negativ dr pengikut.. lgsg x bwrbalas.. nmpk sgt kepahlawanan bugis d situ..

  16. Kahkahkahkah………..bodoh punya admin….esok pemangku sultan nk jumpa adun pembangkang la barua oiii…..hahahaahahahah……harap2 umno tumbang kt sarawak…….

  17. Semakin bodoh segelintir melayu dlm umno.ternyata berjuang kerana RM.
    Mata kelabu kerana imbuhan..kesudahannya motif utama trbongkar dgn sendirinya..

  18. page penipu! hari tu kata hari isnin MB baru angkat sumpah. ni dah masuk hari selasa kata mukhriz nk kena pecat esok. esok apa pulak yg dia nk pusing…

  19. Jahanam la negara..klu ini mcm… parti melayu baru ditubuhkn lg baik… mukhriz n mahathir tubuhkn parti melayu baru…. sbb nmpk gaya mmg ngara da nk tggelam… yg rugi melayu itu sndri…

  20. 20 ADUN UMNO Kedah ni sudah gila. Org sibuk hal negara, mereka sibuk berebut kuasa. Lebih baik masa digunakan membantu rakyat mengatasi masalah kemiskinan, kenaikan harga barang dan bagaimana meningkatkan ekonomi negeri dan negara. Apa laa.. sudah la PM banyak masalah, depa pun nak popular jugak. Kesian rakyat, hanya jadi penonton cerita dan drama lakonan org org besar dan org gila kuasa.

  21. jemmah pemangku siasat..betul kaa? nak tukar mb..sorang demi sorang adun termasuk pembangkang..mejoriti kalau tidak menolak..mb kekal..sebabnya..tukar mb..akan terjadi pertukaran sekali lagi..2 kali kena tukar..yg teruk rakyat..lompat parti..atau parti campuran..

  22. Klo ikutkn artikel tu, xder sumber dpd mn2 pn utk menyokong tajuk yg di postkn.. Ade pc ke? Ade sumber dpd pengerusi jemaah ke? Bkn per, 1 kapal tp klo kuor citer mcm ni xcanteek la admin. Mcm syok sndiri jek posting mcm tu..pandangan netizen pd group ni pn dh blh jd x cantek.

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini