25.9 C
Kuala Lumpur
Tuesday, September 29, 2020

Exco Baharu Kedah Angkat Sumpah Hari Ini

ahmad-bashah-angkat+sumpah

ALOR SETAR: Majlis angkat sumpah Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) Kedah yang baharu di bawah pentadbiran Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah dijadual berlangsung pagi Isnin.

Pelantikan Exco itu selaras dengan Perkara 37(2)(b) Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri Kedah berikutan pelantikan Ahmad Bashah sebagai Menteri Besar pada 4 Februari lepas menggantikan Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir.

Majlis angkat sumpah dan pengurniaan tauliah pelantikan akan diadakan di hadapan Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Tan Sri Tunku Sallehuddin Ibni Almarhum Sultan Badlishah, di Balai Penghadapan Istana Anak Bukit di sini pada 9 pagi.

Mukhriz meletakkan jawatan sebagai menteri besar pada 3 Feb lepas setelah hilang sokongan majoriti Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun) berikutan krisis yang bermula pada 20 Jan lepas apabila majoriti Adun dan anggota Parlimen Umno Kedah serta beberapa pemimpin kanan Umno negeri menyuarakan hilang keyakinan terhadapnya.

Mengikut sumber yang rapat dengan kerajaan negeri, kemungkinan barisan Exco Kedah tidak ada perubahan yang besar, kecuali dari segi portfolio.

Sebelum ini di bawah pentadbiran Mukhriz, terdapat sembilan Exco iaitu:

Datuk Dr Ku Abd Rahman Ku Ismail (Pengerusi Jawatankuasa Industri dan Pelaburan, Perdagangan Dalam Negeri, Hal Ehwal Pengguna dan Koperasi)

Datuk Suraya Yaacob (Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Kebajikan Masyarakat, Pertanian dan Asas Tani, Pembangunan Usahawan)

Datuk Tajul Urus Mat Zain (Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Pengangkutan dan Kerja Raya);
Datuk Badrul Hisham Hashim (Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Bekalan Air, Sumber Air dan Tenaga, Perumahan dan Pembangunan Insan)

Datuk Mohd Rawi Abd Hamid (Pengerusi Jawatankuasa Agama, Hal Ehwal Masyarakat India dan Siam, Sumber Tenaga Manusia, Pelancongan)

Datuk Mohd Tajudin Abdullah (Pengerusi Jawatankuasa Penerangan, Pembangunan Luar Bandar)

Datuk Aminuddin Omar (Pengerusi Jawatankuasa Belia dan Sukan, Kesenian, Kebudayaan dan Warisan, Badan-badan Bukan Kerajaan)

Datuk Noor Sabrina Mohd Noor (Pengerusi Jawatankuasa Sains, Inovasi dan Teknologi Maklumat, Komunikasi dan Teknologi Tinggi)

Datuk Dr Leong Yong Kong (Pengerusi Jawatankuasa Alam Sekitar, Hal Ehwal Masyarakat Cina, Kesihatan dan Perpaduan).

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

Wan Fahysal jangan angkuh, jangan melampau – Asyraf Wajidi

Waktu nak selamatkan Kerajaan Persekutuan, demi rakyat, UMNO-BN dengan kerusi terbesar 43 Ahli Parlimen, berjiwa besar mengalah kepada PPBM yang hanya ada 6 +...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan