Sunday - July 25, 2021 @ 20:09
BERITAFacebook Akan Melancarkan Ciri 'Reply' Dan Bebenang 'Most Active' Pada Halaman Dan...

Facebook Akan Melancarkan Ciri ‘Reply’ Dan Bebenang ‘Most Active’ Pada Halaman Dan Profil Popular

Facebook sejak kebelakangan ini, ketara berubah dan meningkatkan perkhidmatan dengan ciri-ciri baru seperti rombakan kepada ‘news feed’ mengubahsuai garis masa pada Profil Halaman – kedua-duanya tidak lama lagi akan dilaksanakan untuk semua pengguna. Kini, facebook mula memberi perhatian mereka kepada Halaman dan Profil popular dengan lebih dari 10000 peminat.

Menyamai komen ‘plug-in’ dari blog dan kebanyakan penerbitan dalam talian, Profil Popular dan Halaman kini mempunyai pilihan samada untuk membalas terus kepada komen pada ‘post’ dan/atau mewujudkan thread membalas perbualan diantara ‘post’. Sebelum ini, untuk bertindak balas kepada bebenang, pentadbir Halaman perlu melakukan ‘tag’  pada orang yang mengulas dalam jawapan mereka. Untuk mengelakkan kekusutan, komen dengan lebih daripada satu jawapan akan lipat (collapsible). Lihat cetakan skrin dibawah.

facebook-replies

Di samping itu, Facebook akan menambah algoritma yang akan “bump” perbualan aktif diantara ‘post’. Ia berfungsi seiring dengan ciri perbualan awal thread, mana komen dengan penglibatan yang lebih tinggi akan disusun lebih tinggi sehingga ‘post’ asal. Juga, komen dengan bilangan yang lebih besar ‘likes’ juga diberi pertimbangan dalam algoritma baru. Sebaliknya, komen ditandakan sebagai spam akan jatuh lebih rendah ke bawah senarai komen, dan pengguna yang kerap ‘spam’ secara automatik komen mereka akan “turun-ranking”.

Walau bagaimanapun, ciri-ciri ini tidak akan dilaksanakan pada versi mudah alih Facebook, dan hanya akan mula dilaksanakan pada bulan Julai. Mereka yang tidak boleh menunggu boleh memilih masuk bermula 25 Mac.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here