27.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 1, 2020

FDI Melonjak: Masih Nak Percaya Tohmahan Chauvinis Cina DAP?

Pada bulan Julai 2010, DAP, Tony Pua mengeluarkan kenyataan akhbar memetik angka FDI 2009 dengan mengatakan bahawa pelabur telah hilang terhadap Malaysia.

“FDI jatuh menjunam kerana pelabur hilang kepercayaan, kata DAP” adalah tajuk utama oleh Penghasut Malaysia dan kemudiannya disambung oleh Lim Kit Siang diadalam blog beliau.

Artikel ini dikongsikan bagai nak rak dan secara meluas pada ketika itu.

“Bukan sahaja pelabur asing tidak mahu melabur di Malaysia, pelabur tempatan kita sendiri dan juga para pelabur asing yang sudah berada di negara ketika itu sudah kurang keyakinan akan keupayaan ekonomi kita untuk menjana pulangan menarik kepada pelaburan mereka,” kata Tony Pua.

“Apa yang sebelum ini tidak pernah dibayangkan, bahawa kita mungkin pada satu hari boleh dibandingkan dengan negara-negara seperti Kemboja dan Myanmar, kini ianya adalah kemungkinan sebenar,” kata Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara, merujuk kepada kepada bahawa negara-negara juga telah menarik kurang daripada AS $ 2 bilion FDI dalam tahun sebelumnya.

Kenyataan yang menakutkan tetapi kini kita boleh lihat geraf FDI selepas 2009 – tertinggi dan makin tinggi secara konsisten.

Jadi, Tony Pua dan Lim Kit Siang perlu menjilat ludah mereka sendiri.

Itulah apa yang DAP sentiasa lakukan. Membuat ramalan macam nak kiamat tetapi apabila terbukti sama sekali salah, mereka tidak akan mengaku jauh sekali untuk memohon maaf.

Nota: Apa yang kita lihat FDI mula melonjak selepas 2005 adalah kerana pada tahun tersebut Pak Lah membuka tambatan Ringgit. Tambatan telah mengurangkan pelaburan di Malaysia – dan itu sebabnya 6 tahun terakhir pemerintahan Manathir negara mengalami banyak masalah, upah (gaji) dan ekonomi kita terus tertekan ketika itu.

20161025-fdi-melonjak-tohmahan-dap-tak-berasas

FDI crashing because investors lost faith, says DAP


 

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan