28.3 C
Kuala Lumpur
Sunday, October 25, 2020

FGV catat perolehan RM4.5 bilion, meningkat 13.8%

fgv-banner

Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGV) mengunjurkan harga minyak sawit mentah (MSM) akan didagangkan sekitar RM2,300 hingga RM2,400 per tan metrik pada suku pertama 2016.

Kuala Lumpur 24 Februari 2015- Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif
Mohd . Emir Mavani Abdullah
Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Datuk Mohd. Emir Mavani Abdullah berkata, harga MSM telah memberi kesan kepada semua pemain industri termasuk FGV dengan harga komoditi berkenaan jatuh ke paras terendah dalam tempoh enam tahun pada Ogos lalu manakala bekalan pula melebihi permintaan.

Katanya, keadaan tersebut turut memberi kesan kepada keuntungan selepas cukai kumpulan yang turun sedikit kepada RM20.19 juta bagi suku ketiga 2015 berbanding RM22.99 juta bagi tempoh sama tahun lalu.

“Perlu diingatkan bahawa perniagaan sawit bersifat jangka panjang dan mempunyai kitaran naik turun. Faktor kejatuhan harga MSM, kenaikan caj nilai saksama (LLA) dan kerugian dari segi tukaran asing telah mendorong kepada penurunan bagi keuntungan selepas cukai kumpulan.

“Bagi tempoh sembilan bulan tahun ini, kumpulan merekodkan keuntungan selepas cukai sebanyak RM152.9 juta, menurun berbanding tahun lalu turut disebabkan oleh faktor yang sama,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2015, FGV mencatat perolehan sebanyak RM4.5 bilion, meningkat 13.8 peratus berbanding suku sama tahun lalu manakala dalam tempoh sembilan bulan tahun ini menyaksikan, perolehan naik kepada RM11.4 bilion berbanding RM11.34 bilion.

Peningkatan tersebut disokong oleh jualan MSM pihak luar yang lebih tinggi walaupun MSM mencatat harga rendah dan kadar perahan minyak (OER) naik daripada 20.56 peratus kepada 21.04 peratus. Peningkatan OER adalah hasil daripada amalan pengurusan terbaik yang dilaksanakan FGV bagi meningkatkan daya saing pasaran.

Ahli Lembaga Pengarah FGV turut meluluskan bayaran dividen sebanyak 2 sen sesaham untuk 3,648,151,500 saham bagi suku ketiga berakhir 30 September 2015 bersamaan RM72.96 juta. Dividen dijangka dibayar pada 28 Disember 2015.

Menurut Mohd. Emir, program tanam semula secara agresif kini berada di landasan yang betul untuk mencapai purata profil umur optimum 11.8 tahun (60 peratus matang, 20 peratus muda dan 20 peratus tua) berbanding 15.5 tahun ketika ini.

Setakat ini, katanya, FGV telah mencapai 76 peratus sasaran tanam semula bagi 2015.

“Program tanam semula ini penting untuk mencapai kemapanan kumpulan selari dengan pelan transformasi lima tahun bagi meningkatkan perolehan, mengoptimumkan kos dan keberkesanan operasi.

“Malah, FGV kekal komited untuk mencapai keberkesanan dan keuntungan kepada semua pemegang saham terutama warga peneroka menerusi pelan transformasi tersebut. Pada masa sama, kumpulan turut memberi tumpuan kepada pembangunan masyarakat tanpa memberi tumpuan untuk meraih keuntungan semata-mata,” katanya.


Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,356PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan