Fitnah Protun Berkaitan Saman Najib Terhadap WSJ #pakdin.my

Pro-Tun people sekali lagi memainkan berita ‘half-truth‘ Perdana Menteri akan memfailkan saman terhadap WSJ pada hari Selesa. 

Dan ini adalah bagaimana Pro-Tun orang cuba untuk menggunakan kejahilan pembaca mereka dengan melakukan penipuan seperti ini.

Lain kali, anda hanya perlu bertanya kepada mereka: “Siapa Kata PM Kata??”

Slogan mereka “Najib Fail Saman Terhadap WSJ Selasa Ini” diambil dari headline The Star bertarikh 5 Julai 2015 dan kemudiannya diambil oleh portal lain dengan memetik daripada The Star.

aporan artikal dari The Star adalah seperti berikut:
“Najib akan memfailkan saman terhadap Wall Street Journal (WSJ) pada Selasa berhubung laporan mengaitkan beliau dalam dakwaan penyelewengan wang berjumlah RM2.6 bilion.

Sumber yang rapat dengan Perdana Menteri itu memberitahu The Star bahawa beliau akan membuat pengumuman tersebut dalam satu majlis di Semenyih pada Ahad.”http://www.mstar.com.my/berita/berita-semasa/2015/07/05/najib-fail-saman/

Oleh itu, siapa yang dimaksud “sumber yang rapat” da apa yang sebenarnya dikatakan oeh Najib di Semenyih?

Ini apa yang dikatakan oleh Najib:

“Saya akan buat keputusan dalam masa beberapa hari… berhubung dengan dakwaan (Wall Street Journal) yang cukup jahat.

“Peguam-peguam saya akan memberi nasihat kepada saya, apakah tindakan susulan dalam bentuk undang-undang dan sebagainya yang boleh saya buat dalam negara dan luar negara,” katanya membaca kenyataan ringkas selepas mengadakan lawatan ke Semenyih pada Ahad.” http://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2015/07/06/saman-wsj-najib-akan-buat-keputusan-beberapa-hari-lagi/

Boleh tengok dan dengar sendiri video ucapan beliau di Semenyih.


Jadi, apakah cara status tuntutan mahkamah potensi ini sekarang?

Bulan November lepas, peguam PM memberi nasihat kepada PM untuk saman di Malaysia.

Najib’s lawyers to advise him to sue WSJ in Malaysia, not US
http://www.straitstimes.com/asia/se-asia/najibs-lawyers-to-advise-him-to-sue-wsj-in-malaysia-not-us

Tiada apa yang salah dengan ini kerana setiap satu daripada empat kes fitnah kerajaanSingapura terhadap Wall Street Journal yang dimenangi mereka kesemua difailkan di Singapura: INI BAGAIMANA SINGAPURA MELAKUKANNYA.
https://www.facebook.com/lim.siansee/posts/1691245134427607:1

Ia juga mengambil masa berbulan dari tarikh artikel asal sebelum Singapura secara rasmi memfailkan tuduhan mereka.

Dalam pada itu, saya masih menunggu Tun M untuk saman Barry Wain kerana menuduh Tun M menyalahguna duit rakyat RM100 bilion dan juga bagi Lim Guan Eng Saman Nasrudin Hassan dari PAS yang mengatakan LGE menganugerah secara terus projek berniai RM6.3billion yang dianggap terlalu tinggi.

Berkaitan