34.1 C
Kuala Lumpur
Friday, February 26, 2021

FITNAH TABUNG HAJI: MENJAWAB CABARAN SAMAN YB RAFIZI RAMLI

1. Saya merujuk kepada surat YB Rafizi Ramli bertarikh 4 November 2016 berkaitan cabaran saudara yang mengkehendaki saya menyaman saudara YB Rafizi Ramli berhubung tuduhan menfitnah TABUNG HAJI (TH) atau berdebat secara terbuka dengan saudara sekiranya saya atau pihak TH tidak memfailkan saman dalam tempoh 7 hari.

2. Untuk pengetahuan semua, pihak TH telahpun membuat laporan polis di bawah Kanun Keseksaan Seksyen 499 kerana telah memfitnah TH. YB Rafizi sendiri memperakuinya dan saya difahamkan siasatan pihak polis telah mendapati wujud kes jenayah fitnah atau ‘criminal defamation’. Pihak Peguam Negara telah pun memfailkan pertuduhan Jenayah Fitnah di bawah seksyen 500. Di bawah seksyen ini, jika disabit kesalahan, saudara YB Rafizi boleh DIPENJARA tidak lebih 2 TAHUN atau DENDA atau kedua-duanya sekali.

3. Justeru tidak perlulah saudara YB Rafizi Ramli menunggu sehingga 7 hari untuk mendapatkan jawapan daripada saya untuk mengambil tindakan undang-undang atau menyaman saudara kerana TABUNG HAJI telahpun mengambil tindakan undang-undang saman jenayah terhadap perbuatan fitnah saudara. Untuk makluman juga saman jenayah lebih berat berbanding dengan saman sivil. Biarlah proses perbicaraan di mahkamah yang mulia kelak menentukan sama ada saudara bersalah atau tidak.

4. Saya percaya cabaran saudara untuk saya menyaman atau berdebat tidak lebih daripada gimik politik bagi mengalihkan perhatian rakyat terhadap hukuman denda RM200,000 yg telahpun diputuskan oleh mahkamah atas kesalahan saudara menfitnah syarikat NFC baru-baru ini.

5. Buat akhirnya sebagai saudara seislam saya hanya boleh mendoakan agar saudara diberikan hidayah oleh Allah SWT agar menginsafi segala tindakan fitnah saudara sebelum ini terhadap TH sehingga mendorong 3954 pendeposit menutup akaun mereka, bahkan ada yang terlepas giliran haji hanya kerana terpengaruh dengan fitnah saudara terhadap TH.

6. Saya juga dengan rendah diri menasihatkan saudara dan rakan-rakan saudara supaya dapat menghentikan kerja-kerja menghasut yang telah dan sedang dilakukan selama ini sepertimana yang saudara sendiri akui. Ia hanya mengundang kemudaratan kepada rakyat dan Negara keseluruhannya. Politik menghasut bukanlah amalan politik matang, berakhlak dan berilmu. Malah fitnah yang dinyala dan disemarakkan telah terbukti telah memudaratkan banyak pihak. Marilah kita sama-sama membudayakan politik baru berteraskan adab dan ilmu yang menjadi teras kepada amalan Politik Islam demi kesejahteraan negara dan tanahair yang sama-sama kita cintai.

RAFIZI DIPERINTAH BAYAR GANTI RUGI RM200,000 KEPADA MOHAMAD SALLEH

Saudaramu SeIslam,

DR ASYRAF WAJDI DUSUKI (DAWD)
Timbalan Menteri (Hal Ehwal Agama)
Jabatan Perdana Menteri

Berita Berkaitan

Komen

  1. Ni la manusia berhati busuk.hitam kerja dia nak memusnahkan bangsa dan negara dgn fitnah2 dia.Konon dlm Parlimen kutuk PM semua org senyap x ada org bantah ..kalau benci dgn Tabung Haji kenapa x keluarkan semua simpanan awak yg ada kat situ…tetapi atas sikap inginkan pepoluriti maka usaha fitnahnya xkan berhenti sampai bila2.

    • Orang yang hatinya berniat busuk bala akan menimpanya olih yang Maha Esa, minta maaf cepat2 dan sedarlah akan perbuatan yang dilaknati Nabi Muhammad SAW dan ALLAH SWT, waulahualam

  2. Tindakan fitnah beliau sebelum ini terhadap TH telah mendorong 3,954 pendeposit menutup akaun mereka, bahkan ada yang terlepas giliran haji hanya kerana terpengaruh dengan fitnah dia terhadap TH. Saman sama dia.

  3. saka DAPigs yg suka lihat org melayu miskin & merempat..biarkan company cina monopoli ekonomi m’sia..TNB kena serang LUTH kena serang 1MDB Kena serang.. x lama lagi PNB KTMB BSN BR apa lagi confirm kena serang oleh saka ni….

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.