27 C
Kuala Lumpur
Monday, January 25, 2021

Gading gajah di rumah Tun M jadi perhatian

Tun Dr Mahathir pada Ahad lalu memuat naik foto sedang menonton siaran langsung persidangan Parlimen Digital di Facebook melalui komputer riba.

Namun menjadi tanda tanya warga maya apabila terdapat dua gading gajah yang menjadi perhiasan di ruang tamu rumah bekas perdana menteri itu.

“Kami tertanya-tanya tentang gading gajah di situ,” catat pertubuhan pemuliharaan alam sekitar Zoologi Malaysia di Twitter.

Perkara itu menimbulkan perdebatan warga maya yang mendakwa wakil rakyat Langkawi menyokong pemburuan haram sedangkan isterinya Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali adalah penaung kempen Selamatkan Harimau Malaya.

“Ia mungkin tidak haram. Membunuh gajah amalan biasa di sesetengah kawasan di Afrika bagi mengawal populasi haiwan itu,” balas Salena Ibak di ruangan komen seorang pengguna yang meneka kemungkinan ia pemberian pemimpin Afrika.

Seorang pemuda Aftal Mariz memuat naik lampiran peruntukan Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010 (Akta 716) yang menyatakan kesalahan memiliki gading gajah di bawah Seksyen 68(1)(b).

“Tak kisah la beliau bekas PM atau apa, jika tiada permit mohon tindakan tegas diambil,” catatnya.

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.