Home / :: BLOG :: / Gambar Najib di batu nisan, parti politik P Pinang lapor polis

Gambar Najib di batu nisan, parti politik P Pinang lapor polis

#MalaysiaBaru #MalaysiaMemilih

Parti politik berpangkalan di Pulau Pinang hari ini membuat laporan polis berhubung kiriman Facebook yang kini tersebar menunjukkan gambar bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak ditindih pada batu nisan.

Ahli Pemuda Penang Front Party (PFP) Eagen Teoh Kean Liang berkata masyarakat Cina menganggap tindakan sedemikian sebagai kutukan dan menghina keluarga bekas perdana menteri.

“Masyarakat Cina tidak boleh menerima tindakan ini sama sekali, walaupun ia bermaksud sebagai gurauan. Ini boleh menyebabkan ketegangan hubungan kaum. Menerusi kiriman tersebut, tertulis jika anda telah mendermakan kepada orang mati itu, merujuk kepada Najib.

“Saya yakin kita semua belajar pendidikan moral, kita diajar untuk menghormati semua orang, tanpa mengira apa yang telah mereka lakukan.

“Netizen tidak boleh menggunakan cara ini untuk membuli dan mengutuk seperti ini, tidak kira sama ada dia bekas perdana menteri atau orang lain,” kata Teoh di luar balai polis Patani Road.

Beliau membuat laporan polis mendesak pihak berkuasa menyiasat individu yang membuat kiriman Facebook tersebut.

Dalam lampiran yang diberikan kepada pemberita oleh ahli PFP, kiriman Facebook itu dibuat oleh “Liew Yi” menunjukkan gambar Najib diubahsuai dan ditampal ke batu nisan, disertakan colok dan makanan sebagai persembahan.

Perkataan “Mati 2018” dan “Lahir 1953” kelihatan di bawah gambarnya. Keterangan gambar tertulis: “Hari ini, saya menyumbangkan wang kepada ayam. Adakah anda menyumbang? ”

Liew Yi berkongsi gambar itu yang dihantar ke kumpulan pro-Pakatan Harapan yang dikenali sebagai “Kerajaan baharu harapan baharu”, kumpulan awam berbahasa Cina di Facebook dengan lebih 13,000 ahli.

Jurucakap polis berkata laporan itu diterima dan perkara itu akan disiasat.

(Visited 47 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

73 comments

  1. Harm Ka

    Tgk dia dah panggil dah..tggu jer lah masanya nnt..PakatankafirHarbi..

  2. Monica Lee

    Dulu lks & lge kena mcm ini lu olang syiokk jer..sikalang kena balik korang nk merajuk bagai pondan.. mmg la benda sebegini tk patut dimainkan.. tapi lu olang yg start dulu mah..,aiya

  3. Baani Making Tongod

    Tengo la apa dorg dpt dari perbuatan ini…

  4. Nordin Din

    Kurang ajar tlg pihak pdrm ambil tindakan kepada yg menghina mantan PM DSN

  5. Elynn Siang

    Semoga yg buat cmtu akan dpt cmtu juga..

  6. Ewan Torres

    Lu berambus dari tanah Melayu la..xmalu kaa..

  7. Ujie Gee Malek Fauziah

    Nk ke pdrm ambik tindakan…pdrm pun dh bawah telunjuk phacing

  8. Keyrol Keyrol

    Tgk geng x skit hati ke bangsa kita diperlakukan cmto biadap sgguh hantu cino ni skrg.xde istilah dlm kubur saudara ko kapir laknat

  9. Monica Lee

    Dah la baling batu terkena diri sendiri..pastu berkata – ini semua dapigs pnya pasal poraaah pundek amma haramjadah….hehehehe

  10. Harm Ka

    Dapigs mmg haramjadah..kahkhahkh

  11. Soloma Hj Amin

    ni dah melampau…
    tak bleh lah mcm tu.hormat sikit

  12. Ahmad Haikal

    Jgn lupa 13 mei..parang terbang..tolong igt2 kn balik sedara mara ko..sejarah bakal berulang ma.. igt kn je pun

  13. Monica Lee

    Hehehe…wahh,parang terbang manyakk seram…angan2 taik ayam terbang hinggap kat kepala ko ada la…hehehee

  14. Jeff Mat

    Dia orang tak kan mengaku…kita harap pdrm dapat bertindak segera dlm kes ini

  15. Ahmad Haikal

    Perlu ceritakan balik pada anak cucu kita pasal 13mei..gang kiasu menang di selangor then dorg berarak bawak banner dgn tulisan halau melayu masuk hutan.. kejadian berlaku di selangor n kl.. perlu ulang selalu cerita2 tu semuanya pd ank2.. tanamkan dlm fikiran ank2 jgn percaya langsung dgn gang kiasu ni.. layan dorg blh tp jgn smai biarkan dorg campur atau sentuh apa2 isu berkenaan org melayu. Sbb klu dorg xpuas di malaysia,blh pesan pegi pindah blk ke china sana

  16. Acuu Ramli

    Alo nyonya lu punya lks dgn lge bila nak masuk lalam kubor maaaa ke lu olang bakar saja hahaha……kita olang mau gantung itu gambar satu malaysia maaaa hahahaha

  17. Monica Lee

    Hehehe…lu syiok then k la, jgn marah2 & cuba hayati gambar diatas dgn penuh EMO…suruh geng2 macai pun cool down jgn marah yea…sama2 menikmati orait

  18. Monica Lee

    Lu naik Merc sudah mewah boleh la sembang kencang..dulu manyakk projek dapat meh sikalang sudah putus itu line arr then mau marah2…ish,,ish,..ish bingai

  19. Harm Ka

    Lks&lge tu pundek mmg patut kena cam tu..

  20. Wan Loloq

    Sebagai mn cina m’sia didik ank2 mrk supaya jgn beri muka pd melayu.. Ank2 melayu juga perlu di ulang2 kisah cina yg merempat dan mminta ehsan dgn melayu yg akhirnya dgn rakus jadi belanda.. Mrk2 ni mengambil kesempatan di atas kebaikan dan sikap bertolak ansur org melayu..

  21. Slinkes Rao

    Kurang ajar. Siapa pun tak patut dibuat macam ni

  22. Jasni Jaafar

    Bangsa pendatang semakin kurang ajar..

  23. Sfira Damfa

    Sape punya keje ni bagus sekali aku sokong 100%

  24. Pokok Dek Dek DenLah

    biaq pi la depa nak letak mana pun, #DSNPMTerbaik…

  25. Intan Abd Ghani

    en Ahmad Haikal n Wan Wan Loloq mmg betul sgt tu akk skg 200 PERATUS

  26. Adee Dean

    amoy xtaw jurus lgbt camner..nnt kena gangbang atas kubur baru taw

  27. Adee Dean

    lom tgk jurus lgbt lg ni..kang x pasai di gangbang atas kubur tu

  28. Lara Indah

    Kalau tak suka pada seseorang pun usahlah buat sampai macamtu…takut2 berbalik kepada diri sendiri…pesan mak nak sgt tengok orang mati nanti kita yg mati…

  29. Marissa Rissa

    Tak lama lagi gambar kau pula di letak d tempat yg sama. Masa tu anjing kurap macam kau ni bolehlah ketawa lagi besar

  30. Rohaizad Ramli

    Depa bukan islam,takdak apa2 tu…jadah betul…

  31. Wulin Elias

    yang buat report tu cina la.. Diorang report sbb tak suka cina lain buat mcm ni kat najib

  32. Wulin Elias

    Dari group politik cina bukan dap

  33. Bayjurie Abd Aziz

    Hulu selangor dah buat repot polis ke

  34. Aziz Rahman

    RUKUN NEGARA
    Kepercayaan kepada Tuhan
    Kesetian pada Raja dan Negara
    Keluhuran pelembagaan
    Kedaulatan Undang Undang
    KESOPANAN DAN KESUSILAAN

  35. Noraini Osman

    Alhamdulillah ..panjang umur DSN
    Terbaik DSNR..biar la dihina.tetap sabar

  36. Rosdi Abbas

    Alfatihah kepada keluarga cell marco dan sfira Damfa Aamin……..

  37. Ida Faizul

    Takpe…ade hikmahnye nnti..allah kan ade

  38. Ryan PReme

    Ya titapi saya balik juga kampong kamu pouya la

  39. Sofia Yaya

    Setiap doa org teraniaya akan naik kelangit tanpa hijab..dan ingat sesiapa yg bergembira atas kejatuhan org lain… ada balasan nya… klu tidak di dunia nyata…akhirat pasti merasa… insaf lah bagi yg suka mentertawa atas derita org lain… kita hidup tak lama… jgn sampai kita tak sempat menggucap bila nyawa terpisah dari badan… jgn sampai di sana nanti kita menjadi kayu api neraka jahannam….jgn ingat aib org je… kita bukan tiada dosa cuma Allah masih menutup aib kita kerana masa nya belum tiba… segala nya atas kehendak nya jua…semoga DSN sentiasa berada dalam lindungan & rahmat Allah

  40. Mahafiraun Hancing

    mak bapak dia main pancut atas kubur ni..tu perangai mcm ni..

  41. Monica Lee

    Mahafiraun Hancing yopidongdibab…apa kaba?

  42. Sue Ahmad

    betol tu Ujie Gee Malek Fauziah..bila rakyat betndak sendiri..nak salahkan sapa??

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.