Gangguan Bekalan Air Di Gombak Pulih Sepenuhnya, Di KL Selewat-Lewatnya Pagi Esok – Syabas

Popular

01:00:37

[Video] Apa motif Mahathir & Guan Eng buat pinjaman Bon Samurai sedangkan ekonomi negara disahkan kukuh?

Menteri kewangan Tengku Zafrul buat kenyataan bahawa kerajaan tak...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan...

Covid-19: Masa sesuai kaji semula dasar pelaburan negara

Ini merupakan masa yang sesuai untuk Malaysia membuat pertimbangan...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak...

Terkini

Lucky Alamsyah segera diperiksa polisi terkait tudingan tabrak lari

Mudah-mudahan yang bersangkutan kooperatif untuk datang Jakarta (ANTARA) - Polda...

Saham Serba Dinamik jatuh pagi ini setelah melonjak tinggi semalam

Harga saham Serba Dinamik Holdings Bhd jatuh pada perdagangan...

Sukan : Malaysia atasi Thailand 1-0, nyalakan peluang ke Piala Asia 2023

Harapan Malaysia untuk layak ke pusingan akhir Piala Asia...

10 preman pemeras sopir truk pasar Tanah Abang diamankan

Modusnya mereka menghalangi truk barang yang mau keluar pasar Jakarta...

krisis air selangorKUALA LUMPUR: Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) pada Selasa mengumumkan 100 peratus kawasan di Gombak dan 95 peratus kawasan di Kuala Lumpur telah menerima bekalan air.

Pengarah Eksekutif Pembangunan Teknikal Syabas Ir. V Subramaniam berkata baki lima peratus lagi di K.Lumpur dijangka akan mendapat bekalan air selewat-lewatnya pagi Rabu.

Katanya, air mula disalurkan melalui kerja-kerja pintasan mengikut kaedah ‘fast track’ yang siap dan mula beroperasi petang Isnin.

“Syabas telah pun memajukan cadangan dan mendapat kelulusan untuk membuat satu paip pintasan (bypass) untuk membawa air ke kawasan yang terganggu bekalannya di Kuala Lumpur.

“Sukacita dimaklumkan bahawa kerja-kerja pintasan telah dilaksanakan mengikut kaedah ‘fast track’ dan telah siap semalam dan mula beroperasi petang semalam, iaitu satu hari lebih awal dari jadual asal. Seterusnya bekalan air telah mula disalurkan melalui pintasan tersebut ke kawasan-kawasan AU3 dan kawasan-kawasan di Kuala Lumpur yang terjejas, ” katanya pada sidang media Status Terkini Gangguan Bekalan Air di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Gombak, di Ibu Pejabat Syabas dekat sini, Selasa.

Beliau berkata pintasan berkenaan sebenarnya tidak perlu dibuat jika projek Langat 2 dilaksanakan mengikut jadual atau jika rumah pam tambahan dilaksanakan dengan lebih cepat.

“Kerajaan Negeri Selangor yang telah bersetuju membangunkan rumah pam pada Mac 2012 sepatutnya mempercepatkannya, bukan pada peringkat reka bentuk sahaja selepas sembilan bulan berlalu,” katanya.

Mengulas lanjut beliau berkata pintasan ini bersifat kekal, manakala rumah pam yang baru akan dibangunkan bersebelahan rumah pam Wangsa Maju yang sedia ada.

Kertas cadangan untuk melaksanakan kerja-kerja ini telah dihantar kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN) untuk kelulusan.

“Sebagai langkah sederhana, sementara menunggu rumah pam tambahan siap dibangunkan Kerajaan Negeri Selangor, Syabas juga bercadang melakukan kerja-kerja menaik taraf di rumah pam sedia ada di Wangsa maju,” katanya.

Katanya, Kerajaan Negeri Selangor yang mempunyai tanggungjawab di bawah undang-undang untuk membantu menyelesaikan masalah-masalah berkaitan menambah kapasiti bekalan air terawat diminta melihat perkara ini dengan lebih serius dan mengambil tindakan sewajarnya.

BACA juga:

Leave a Reply