29 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 16, 2021

Gegaran seakan-akan ‘gempa bumi’ di Lembah Klang?

Bunyi kuat semasa petir sabung menyabung malam tadi terasa seperti gegaran gempa bumi di beberapa kawasan di Lembah Klang.

Ia dikatakan berlaku serentak terutama kawasan sekitar Cyberjaya, Putrajaya, Puchong dan Sijangkang semasa hujan lebat sepanjang malam tadi.

Beberapa kawasan perumahan menjadi kecoh apabila banyak sistem penggera kereta berbunyi akibat insiden itu.

Situasi itu kemudian tular di media sosial.

Malah ada juga netizen di sesetengah tempat merasa gegaran yang agak kuat kira-kira pukul 8 malam selepas petir sabung menyabung yang agak panjang dan luar biasa.

Berita Berkaitan

Komen

  1. Bencana Akhir Zaman Terjadi Jika 15 Perkara Ini Sudah Dilakukan————PENJELASAN Rasulullah SAW mengenai bencana sering dikaitkan dengan pra-kondisi sebelum terjadinya bencana tersebut. Hadist riwayat Imam Atturmudzi, dan yang menghimpun hadis ini adalah ulama Alwalial annajdwi yang menghimpun 40 hadis yang menerangkan tentang bencana. Ketika dia metafsirkan hadis ini beliau memberi judul “Lima Kedurhakaan / Kemaksiatan yang Dapat Menyebabkan Datangnya Bencana.” Dari Ibnu Ali bin Abi Thalib berkata, bahwa Rasulullah telah bersabda : “Bilamana umatku telah mengerjakan 15 perkara ini, maka bala bencana pasti akan turun menimpa mereka.” Sahabat bertanya., “Apa 15 perkara itu ya Rasulullah?” Rasulullah bersabda, “Bala akan datang bilamana : 1. Harta Negara hanya beredar (dipegang) di kalangan orang- orang tertentu. 2. Apabila amanah telah dijadikan sumber keuntungan. 3. Apabila zakat dijadikan hutang. 4. Bala akan datang bilamana suami menurut kemauan isteri. 5. Anak durhaka terhadap ibunya. 6. Sedangkan ia berbuat baik kepada teman sebayanya (pada kehidupan keluarga) 7. Menjauhkan diri dari ayahnya. 8. Suara-suara ditinggikan di dalam masjid 9. Pemimpin suatu kaum adalah orang yang terhina diantara mereka.(banyaknya pemimpin yang dipilih dari golonganya sendiri dengan dalih kebenaran menurut golongan mereka sendiri). 10. Seseorang dimuliakan karena ditakuti kejahatannya. 11. Khamer / arak (minuman beralkohol) sudah diminum segala tempat. 12. Kain sutra banyak digunakan oleh kaum laki-laki. 13. Penyanyi disanjung-sanjung. 14. Musik banyak dimainkan. 15. Generasi akhir umat ini melaknat / menyalahkan generasi pertama yakni para sahabat radiallahu anhum ajmain. Akhir dari sabda Rasulallah SAW adalah : “Maka hendaklah mereka menanti angin merah atau gempa bumi atau mereka dirubah menjadi mahluk yang lain apabila mereka telah melakukan 15 perkara tersebut.” [Rayhan] Credit:Islampos

  2. bahana fitnah…kan..kan..jatuhkn pemimpin dgn fitnah…jatuhkan pemimpin pun xlei selagi dia bersolat dan x suruh rkyt wat maksiat..ni kan pulak fitnah..Tak sruh takut dgn Allah..tp takutlah dgn azab Dia

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.