Sunday - July 25, 2021 @ 23:16
BERITADUNIAGermanwings : Andreas Lubitz Disahkan Sebagai Pembantu Juruterbang Pesawat

Germanwings : Andreas Lubitz Disahkan Sebagai Pembantu Juruterbang Pesawat

Seorang pendakwa di Marseille, Brice Robin mendakwa Lubitz mungkin sengaja menyebabkan pesawat tersebut terhempas.

Germanwings-Airbus-A320-200-serpihan

FRANKFRUT: Kelab Penerbangan LSC Westerwald di Montabaur, Jerman mengesahkan Andreas Lubitz sebagai pembantu juruterbang pesawat Germanwings yang terhempas di Pergunungan Alps Perancis.

Menurut kelab itu, Lubitz merupakan ahli kelab tersebut.

“Andreas menjadi ahli kelab itu sejak usia muda untuk mencapai cita cita menjadi seorang juruterbang.

“Dia disahkan sebagai pembantu juruterbang bagi pesawat tersebut apabila salah seorang ahli kelab itu mengenal pasti gambar beliau di dalam sebuah akhbar.

Pihak berkuasa masih lagi menjalankan siasatan bagi mencari punca pesawat terhempas yang dalam perjalanan ke Dusseldorf dari Barcelona dengan membawa lebih kurang 150 penumpang.

Menurut hasil siasatan kotak hitam pesawat tersebut, salah seorang juruterbang telah keluar dari kokpit sebelum pesawat itu terhempas.

Sebuah akhbar di pekan Montabaur, yang terletak di Rhineland Palatinate, Jerman turut mengeluarkan satu kenyataan melahirkan rasa simpati kepada keluarga beliau tetapi tidak menyatakan nama Lubitz.

Namun, pihak Germanwings dan syarikat induknya, Lufthansa turut enggan mendedahkan nama nama juruterbang yang terlibat dan maklumat lain mengenai kejadian tersebut.

Seorang pendakwa di Marseille, Brice Robin mendakwa Lubitz mungkin sengaja menyebabkan pesawat tersebut terhempas.

Dakwaan itu susulan analisis awal data perakam suara kokpit mendedahkan salah seorang juruterbang terkunci di luar kokpit.

Analisis awal itu memaklumkan bahawa juruterbang itu cuba memecah pintu kokpit untuk masuk ke dalam.

Bagaimanapun, masih belum ada petunjuk mengapa juruterbang itu meninggalkan kokpit dan apakah yang berlaku kepada juruterbang yang berada di dalam kokpit pesawat itu.

“Pembantu juruterbang itu bersendirian di dalam kokpit. Dia enggan membuka pintu kokpit kepada juruterbang dan menjatuhkan pesawat itu dengan sengaja,” kata Robin berdasarkan maklumat awal data perakam di kokpit.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here