30 C
Kuala Lumpur
Thursday, September 24, 2020

Golongan Muda Jangan Ketepikan Isu Ekonomi, Kata Mukhriz

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Mukhriz Tun Dr Mahathir hari ini berkata golongan muda jangan mengetepikan isu-isu ekonomi kerana ia ada kaitan langsung dengan keadaan politik negara.

“Saya risau antara sebab saya bangkitkan perkara ini di majlis kita hari ini…saya rasakan bahawa ramai di kalangan orang muda yang tidak berminat dengan ekonomi kerana mereka mungkin fikirkan bahawa ekonomi itu tiada kaitan secara langsung kepada mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian di Majlis Berbuka Puasa Bersama Pemimpin Mahasiswa anjuran Alumni Majlis Perwakilan Pelajar Universiti Teknologi MARA (UiTM) dan Majlis Perwakilan Pelajar Sesi 2011/12 UiTM dengan kerjasama Kelab Umno United Kingdom.

Golongan muda nampaknya lebih tertarik kepada isu-isu berbangkit di dalam suasana politik negara pada ketika ini di mana pihak pembangkang mengambil kesempatan daripada isu-isu berkenaan, katanya.

Mukhriz berkata: “Saya ingatkan perkara-perkara yang berlaku di banyak negara sudah tentu ia ada kaitan secara langsung kepada ekonomi apabila rakyat sesebuah negara merana contoh macam di Somalia katakan sebagai contoh ia memberi impak politik yang besar kepada negara tersebut.”

Katanya di Malaysia kerajaan memberi penekanan kepada pembangunan ekonomi dengan harapan pembangunan yang kerajaan usahakan itu akan terus dapat menjamin kestabilan politik negara.

Beliau juga berkata dengan adanya majlis ramah mesra pada hari ini memberi peluang kepada pemimpin kerajaan untuk mendekatkan diri dengan golongan muda dan memberikan mereka kefahaman mengenai dasar kerajaan.

Berita Berkaitan

Istana Negara sahkan majlis menghadap Anwar ditangguh

Istana Negara mengesahkan majlis menghadap Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim...

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MPS sita pejabat Azmin, Hilman

Pejabat ahli Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak...

Potong Elaun Nelayan, Muhyiddin Lupa Dulu Dia Bersama PH? – Salahuddin Ayob

Pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai kenaikan Elaun Sara Hidup Nelayan dari...

Shahril Hamdan positif Covid-19 selepas pulang dari Sabah

Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan menjadi pemimpin ke-2 parti itu yang disahkan positif Covid-19 minggu ini, selepas pulang dari Sabah. Sumber parti itu pada Isnin...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,345PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan