Di India, jika anda memilih restoran tidak berhawa dingin maka anda akan dikenakan GST 12% (tidak termasuk caj perkhidmatan).
Walau bagaimanapun, jika anda memilih restoran yang berhawa dingin maka GST yang dikenakan adalah 18% – juga tidak termasuk caj perkhidmatan.
Bagi tempat yang ada menyediakan minuman keras pula dikenakan caj GST 18% dan restoran di hotel 5 bintang mengenakan caj GST 28% tidak termasuk caj perkhidmatan.
Perkhidmatan sajian makanan (katering) juga tidak terlepas dari caj GST 18%.
Yang mana yang akan anda pilih?
Bagaimanapun macai cap bunga termasuk pakar strategi mereka mengatakan GST India lebih baik daripada Malaysia dan berkata Najib salah kerana mengatakan GST India boleh meningkat sehingga 28%.

121 KOMEN

  1. Rasanya di malaysia…ada barang yg di kecualikan GST mcm barang makanan asas..air dan ekektrik asas.. india pula mcm mana…adakah ada sesetengah barang di kecualikan GST?

  2. Rata2 rakyat kat india tu tak mampu makan kat restoran walaupon tanpa penghawa dingin lah bahalol….tapi tak citer pulak si lahanat ni tentang gst barang2 keperluan..citer pasal makan restoran…kepala mak kau la

  3. Ek elaa…sembang gst la bagai…
    Cuba kira byk mana sgt gst tiap bulan ko guna utk barang2 keperluan asas ko?
    Yg topup hp, bayar internet mobile beratus2 tu pejam mata jer ko…hp mahal2 gaya je lbh…biar pape asal bergaya…sapa pun tak cukup duit segunung pun…

  4. Ek elaa…sembang gst la bagai…
    Cuba kira byk mana sgt gst tiap bulan ko guna utk barang2 keperluan asas ko?
    Yg topup hp, bayar internet mobile beratus2 tu pejam mata jer ko…hp mahal2 gaya je lbh…biar pape asal bergaya…sapa pun tak cukup duit segunung pun…

  5. Ek elaa…sembang gst la bagai…
    Cuba kira byk mana sgt gst tiap bulan ko guna utk barang2 keperluan asas ko?
    Yg topup hp, bayar internet mobile beratus2 tu pejam mata jer ko…hp mahal2 gaya je lbh…biar pape asal bergaya…sapa pun tak cukup duit segunung pun…

  6. Ek elaa…sembang gst la bagai…
    Cuba kira byk mana sgt gst tiap bulan ko guna utk barang2 keperluan asas ko?
    Yg topup hp, bayar internet mobile beratus2 tu pejam mata jer ko…hp mahal2 gaya je lbh…biar pape asal bergaya…sapa pun tak cukup duit segunung pun…

  7. Kau ni pon boleh tahan bangang..post kat atas tu pasal orng bodo yg lebih kurang sama mcm kau buat perbandingan pasal gst. Aku pedulik hapa gst kena bayar berapa pon. Kalau buat perbandingan pon da tak brape cerdik…tak payah la post apa2 konon nampak mcm pandai. Kau nak follow apa bangang tu tulis kau punya pasal. Tak payah semak kat tread orng lain..phuii!

  8. Kau ni pon boleh tahan bangang..post kat atas tu pasal orng bodo yg lebih kurang sama mcm kau buat perbandingan pasal gst. Aku pedulik hapa gst kena bayar berapa pon. Kalau buat perbandingan pon da tak brape cerdik…tak payah la post apa2 konon nampak mcm pandai. Kau nak follow apa bangang tu tulis kau punya pasal. Tak payah semak kat tread orng lain..phuii!

  9. Kau ni pon boleh tahan bangang..post kat atas tu pasal orng bodo yg lebih kurang sama mcm kau buat perbandingan pasal gst. Aku pedulik hapa gst kena bayar berapa pon. Kalau buat perbandingan pon da tak brape cerdik…tak payah la post apa2 konon nampak mcm pandai. Kau nak follow apa bangang tu tulis kau punya pasal. Tak payah semak kat tread orng lain..phuii!

  10. Kau ingat rakyat india tu ada 1juta org ke hanat? Memang ramai yg miskin, tapi kau ingat xde rakyat berpendapatan sederhana, sederhana tinggi?
    Xperlu pergi sana, try tengok filem2 tamil sudah lah..

  11. Kau ingat rakyat india tu ada 1juta org ke hanat? Memang ramai yg miskin, tapi kau ingat xde rakyat berpendapatan sederhana, sederhana tinggi?
    Xperlu pergi sana, try tengok filem2 tamil sudah lah..

  12. Kau ingat rakyat india tu ada 1juta org ke hanat? Memang ramai yg miskin, tapi kau ingat xde rakyat berpendapatan sederhana, sederhana tinggi?
    Xperlu pergi sana, try tengok filem2 tamil sudah lah..

  13. Tapi yg pelik nya, kononnya rakyat Malaysia ni miskin, lebih2 gst.. tapi setiap hari kedai2 makan penuh dengan manusia, kalau hujung bulan jgn cerita lah, penuh restaurant mewah.. walaupun yg dtg makan tu xberapa nak mewah.

  14. Tapi yg pelik nya, kononnya rakyat Malaysia ni miskin, lebih2 gst.. tapi setiap hari kedai2 makan penuh dengan manusia, kalau hujung bulan jgn cerita lah, penuh restaurant mewah.. walaupun yg dtg makan tu xberapa nak mewah.

  15. Tapi yg pelik nya, kononnya rakyat Malaysia ni miskin, lebih2 gst.. tapi setiap hari kedai2 makan penuh dengan manusia, kalau hujung bulan jgn cerita lah, penuh restaurant mewah.. walaupun yg dtg makan tu xberapa nak mewah.

  16. Nampak benar siapa yg bangang … mmg patùtpun Rethauddin Hamid bangang dan dibangangkan…hidup ibarat katak dibawah tempurung, tak tahu apa yg berlaku diluar sana tp berhujjah mcm dah buat kajian terperinci…simpan2 sikit bongok tu utk anak cucu…

  17. Nampak benar siapa yg bangang … mmg patùtpun Rethauddin Hamid bangang dan dibangangkan…hidup ibarat katak dibawah tempurung, tak tahu apa yg berlaku diluar sana tp berhujjah mcm dah buat kajian terperinci…simpan2 sikit bongok tu utk anak cucu…

  18. Nampak benar siapa yg bangang … mmg patùtpun Rethauddin Hamid bangang dan dibangangkan…hidup ibarat katak dibawah tempurung, tak tahu apa yg berlaku diluar sana tp berhujjah mcm dah buat kajian terperinci…simpan2 sikit bongok tu utk anak cucu…

  19. Nampak benar siapa yg bangang … mmg patùtpun Rethauddin Hamid bangang dan dibangangkan…hidup ibarat katak dibawah tempurung, tak tahu apa yg berlaku diluar sana tp berhujjah mcm dah buat kajian terperinci…simpan2 sikit bongok tu utk anak cucu…

  20. Nampak benar siapa yg bangang … mmg patùtpun Rethauddin Hamid bangang dan dibangangkan…hidup ibarat katak dibawah tempurung, tak tahu apa yg berlaku diluar sana tp berhujjah mcm dah buat kajian terperinci…simpan2 sikit bongok tu utk anak cucu…

  21. Nampak benar siapa yg bangang … mmg patùtpun Rethauddin Hamid bangang dan dibangangkan…hidup ibarat katak dibawah tempurung, tak tahu apa yg berlaku diluar sana tp berhujjah mcm dah buat kajian terperinci…simpan2 sikit bongok tu utk anak cucu…


TINGGALKAN KOMENTAR

Masukkan komentar anda
Sila masukkan nama anda