Home / :: BLOG :: / GST Di India: Restoran Tanpa Pendingin Hawa 12%, Berhawa Dingin 18%, Hotel 5 Bintang 28%

GST Di India: Restoran Tanpa Pendingin Hawa 12%, Berhawa Dingin 18%, Hotel 5 Bintang 28%

Di India, jika anda memilih restoran tidak berhawa dingin maka anda akan dikenakan GST 12% (tidak termasuk caj perkhidmatan).
Walau bagaimanapun, jika anda memilih restoran yang berhawa dingin maka GST yang dikenakan adalah 18% – juga tidak termasuk caj perkhidmatan.
Bagi tempat yang ada menyediakan minuman keras pula dikenakan caj GST 18% dan restoran di hotel 5 bintang mengenakan caj GST 28% tidak termasuk caj perkhidmatan.
Perkhidmatan sajian makanan (katering) juga tidak terlepas dari caj GST 18%.
Yang mana yang akan anda pilih?
Bagaimanapun macai cap bunga termasuk pakar strategi mereka mengatakan GST India lebih baik daripada Malaysia dan berkata Najib salah kerana mengatakan GST India boleh meningkat sehingga 28%.
(Visited 3 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Check Also

Kos operasi penternakan ayam meningkat selepas rejim PH memerintah kata persatuan

Persatuan terbesar mewakili industri ternakan mengalu-alukan siasatan berhubung dakwaan tentang kewujudan kartel di sebalik kekurangan bekalan telur ayam yang dikatakan menjadi punca kenaikan harganya sejak kebelakangan ini.

121 comments

  1. Abd Mutalib

    Nak tanya keperluan asas berapa GST NYA

  2. Al Reza

    Rasa gst India ni berubah rubah takda fix mcm kita karang gi tahu 18% dia jadi 20%

  3. Abd Mutalib

    Hahahaha.loser…itu aku kata macai ni bodoh x caya..18%paling rendah?kih3.x fit??kih3.glerlah.g membaca lagi bang macai.

  4. Irwan Farid

    Cukai trlampau rumit,5%12% 18% 28,30%.

  5. Abdul Malik

    Rasanya di malaysia…ada barang yg di kecualikan GST mcm barang makanan asas..air dan ekektrik asas.. india pula mcm mana…adakah ada sesetengah barang di kecualikan GST?

  6. Ahmed Baqthiar Mat Saad

    Huh…. nasib baik duk Malaysia… baru 6% ajer..

  7. Abd Mutalib

    Irwan Farid x rumit mana pun.yang kaya dicukai bukan semua org dicukaikan.

  8. Rethauddin Hamid

    Rata2 rakyat kat india tu tak mampu makan kat restoran walaupon tanpa penghawa dingin lah bahalol….tapi tak citer pulak si lahanat ni tentang gst barang2 keperluan..citer pasal makan restoran…kepala mak kau la

  9. Zam Deye

    Duduk pedalaman mcam orang suku , pucuk ubi pucuk paku pucuk rebung petik sndiri ada GST tak

  10. Abd Mutalib

    Abdul Malik makanan ada mesti lah adorzero rated.siap kalu ada gst pun 5% ajer.

  11. Zam Deye

    Patut le kat india restoren boleh di kira dgn anak jari je tak lebih dari angka 9

  12. Zam Deye

    Patut le kat india restoren boleh di kira dgn anak jari je tak lebih dari angka 9

  13. Zam Deye

    Patut le kat india restoren boleh di kira dgn anak jari je tak lebih dari angka 9

  14. Zamrie T-men

    Cerita pasal cukai..tapi korang still boleh main fb, wassap, wechat tah ape lagi…..topup puluh2 ringgit boleh pulak…..hipokrit lu orang…

  15. Zamrie T-men

    Cerita pasal cukai..tapi korang still boleh main fb, wassap, wechat tah ape lagi…..topup puluh2 ringgit boleh pulak…..hipokrit lu orang…

  16. Zamrie T-men

    Cerita pasal cukai..tapi korang still boleh main fb, wassap, wechat tah ape lagi…..topup puluh2 ringgit boleh pulak…..hipokrit lu orang…

  17. Zamrie T-men

    Cerita pasal cukai..tapi korang still boleh main fb, wassap, wechat tah ape lagi…..topup puluh2 ringgit boleh pulak…..hipokrit lu orang…

  18. Sam Sarujee

    Kita patut bersyukur kat Malaysia Makan Nasi dan lauk Ayam pon kat kedai Mamak masih murah … dengan GST tu.

  19. Sam Sarujee

    Kita patut bersyukur kat Malaysia Makan Nasi dan lauk Ayam pon kat kedai Mamak masih murah … dengan GST tu.

  20. Sam Sarujee

    Kita patut bersyukur kat Malaysia Makan Nasi dan lauk Ayam pon kat kedai Mamak masih murah … dengan GST tu.

  21. Sam Sarujee

    Kita patut bersyukur kat Malaysia Makan Nasi dan lauk Ayam pon kat kedai Mamak masih murah … dengan GST tu.

  22. Muhammad Ammin Abdullah

    Betol tu bro.. kalau dikira jumlah keseluruhan gst dlm sebln yg perlu kita bayar antara rm10 ke rm50. Top up kredit blh pulak lbh dr rm100… hahaha

  23. Muhammad Ammin Abdullah

    Betol tu bro.. kalau dikira jumlah keseluruhan gst dlm sebln yg perlu kita bayar antara rm10 ke rm50. Top up kredit blh pulak lbh dr rm100… hahaha

  24. Muhammad Ammin Abdullah

    Betol tu bro.. kalau dikira jumlah keseluruhan gst dlm sebln yg perlu kita bayar antara rm10 ke rm50. Top up kredit blh pulak lbh dr rm100… hahaha

  25. Muhammad Ammin Abdullah

    Betol tu bro.. kalau dikira jumlah keseluruhan gst dlm sebln yg perlu kita bayar antara rm10 ke rm50. Top up kredit blh pulak lbh dr rm100… hahaha

  26. Cadis Etrama Di Raizel

    semenjak2 jibbai di angkat sebagai bapa pembangunan india…

  27. Cadis Etrama Di Raizel

    semenjak2 jibbai di angkat sebagai bapa pembangunan india…

  28. Cadis Etrama Di Raizel

    semenjak2 jibbai di angkat sebagai bapa pembangunan india…

  29. Cadis Etrama Di Raizel

    semenjak2 jibbai di angkat sebagai bapa pembangunan india…

  30. Muhammad Freedom

    Ni elok Ratu Naga a.k.a badak sumbu tu baca ni…sbb dah 3, 4 posting duk kata India lg bgs dr Malaysia psl GST bagai. Suruh pindah sana tak nak lak..! Hahaha…

  31. Muhammad Freedom

    Ni elok Ratu Naga a.k.a badak sumbu tu baca ni…sbb dah 3, 4 posting duk kata India lg bgs dr Malaysia psl GST bagai. Suruh pindah sana tak nak lak..! Hahaha…

  32. Muhammad Freedom

    Ni elok Ratu Naga a.k.a badak sumbu tu baca ni…sbb dah 3, 4 posting duk kata India lg bgs dr Malaysia psl GST bagai. Suruh pindah sana tak nak lak..! Hahaha…

  33. John Talib

    Kat Malaysia kalau pilih najib Kena gst. Tapi kalau pilih Mathir kutik Kena TIPU

  34. John Talib

    Kat Malaysia kalau pilih najib Kena gst. Tapi kalau pilih Mathir kutik Kena TIPU

  35. John Talib

    Kat Malaysia kalau pilih najib Kena gst. Tapi kalau pilih Mathir kutik Kena TIPU

  36. Shah Naz

    Ek elaa…sembang gst la bagai…
    Cuba kira byk mana sgt gst tiap bulan ko guna utk barang2 keperluan asas ko?
    Yg topup hp, bayar internet mobile beratus2 tu pejam mata jer ko…hp mahal2 gaya je lbh…biar pape asal bergaya…sapa pun tak cukup duit segunung pun…

  37. Shah Naz

    Ek elaa…sembang gst la bagai…
    Cuba kira byk mana sgt gst tiap bulan ko guna utk barang2 keperluan asas ko?
    Yg topup hp, bayar internet mobile beratus2 tu pejam mata jer ko…hp mahal2 gaya je lbh…biar pape asal bergaya…sapa pun tak cukup duit segunung pun…

  38. Shah Naz

    Ek elaa…sembang gst la bagai…
    Cuba kira byk mana sgt gst tiap bulan ko guna utk barang2 keperluan asas ko?
    Yg topup hp, bayar internet mobile beratus2 tu pejam mata jer ko…hp mahal2 gaya je lbh…biar pape asal bergaya…sapa pun tak cukup duit segunung pun…

  39. Shah Naz

    Ek elaa…sembang gst la bagai…
    Cuba kira byk mana sgt gst tiap bulan ko guna utk barang2 keperluan asas ko?
    Yg topup hp, bayar internet mobile beratus2 tu pejam mata jer ko…hp mahal2 gaya je lbh…biar pape asal bergaya…sapa pun tak cukup duit segunung pun…

  40. Shahrul Nizam

    Mmbising pasal gst..myk naik bagai..tp bile tgk belakang tabir..melancong aje sana sini..bkn dekat..di eropah sanunnn

  41. Shahrul Nizam

    Mmbising pasal gst..myk naik bagai..tp bile tgk belakang tabir..melancong aje sana sini..bkn dekat..di eropah sanunnn

  42. Shahrul Nizam

    Mmbising pasal gst..myk naik bagai..tp bile tgk belakang tabir..melancong aje sana sini..bkn dekat..di eropah sanunnn

  43. Mat Rashid Bin Yusof

    Sikit² dgn negara lain. Kita tak makan bukan orang lain tunak tolong

  44. Mat Rashid Bin Yusof

    Sikit² dgn negara lain. Kita tak makan bukan orang lain tunak tolong

  45. Rethauddin Hamid

    Kau ni pon boleh tahan bangang..post kat atas tu pasal orng bodo yg lebih kurang sama mcm kau buat perbandingan pasal gst. Aku pedulik hapa gst kena bayar berapa pon. Kalau buat perbandingan pon da tak brape cerdik…tak payah la post apa2 konon nampak mcm pandai. Kau nak follow apa bangang tu tulis kau punya pasal. Tak payah semak kat tread orng lain..phuii!

  46. Rethauddin Hamid

    Kau ni pon boleh tahan bangang..post kat atas tu pasal orng bodo yg lebih kurang sama mcm kau buat perbandingan pasal gst. Aku pedulik hapa gst kena bayar berapa pon. Kalau buat perbandingan pon da tak brape cerdik…tak payah la post apa2 konon nampak mcm pandai. Kau nak follow apa bangang tu tulis kau punya pasal. Tak payah semak kat tread orng lain..phuii!

  47. Rethauddin Hamid

    Kau ni pon boleh tahan bangang..post kat atas tu pasal orng bodo yg lebih kurang sama mcm kau buat perbandingan pasal gst. Aku pedulik hapa gst kena bayar berapa pon. Kalau buat perbandingan pon da tak brape cerdik…tak payah la post apa2 konon nampak mcm pandai. Kau nak follow apa bangang tu tulis kau punya pasal. Tak payah semak kat tread orng lain..phuii!

  48. Mohamad Sukuri

    Kau ingat rakyat india tu ada 1juta org ke hanat? Memang ramai yg miskin, tapi kau ingat xde rakyat berpendapatan sederhana, sederhana tinggi?
    Xperlu pergi sana, try tengok filem2 tamil sudah lah..

  49. Mohamad Sukuri

    Kau ingat rakyat india tu ada 1juta org ke hanat? Memang ramai yg miskin, tapi kau ingat xde rakyat berpendapatan sederhana, sederhana tinggi?
    Xperlu pergi sana, try tengok filem2 tamil sudah lah..

  50. Mohamad Sukuri

    Kau ingat rakyat india tu ada 1juta org ke hanat? Memang ramai yg miskin, tapi kau ingat xde rakyat berpendapatan sederhana, sederhana tinggi?
    Xperlu pergi sana, try tengok filem2 tamil sudah lah..

  51. Mohamad Sukuri

    Xpun kau google jer tentang gst india tu.

  52. Mohamad Sukuri

    Xpun kau google jer tentang gst india tu.

  53. Mohamad Sukuri

    Xpun kau google jer tentang gst india tu.

  54. Mohamad Sukuri

    Tapi yg pelik nya, kononnya rakyat Malaysia ni miskin, lebih2 gst.. tapi setiap hari kedai2 makan penuh dengan manusia, kalau hujung bulan jgn cerita lah, penuh restaurant mewah.. walaupun yg dtg makan tu xberapa nak mewah.

  55. Mohamad Sukuri

    Tapi yg pelik nya, kononnya rakyat Malaysia ni miskin, lebih2 gst.. tapi setiap hari kedai2 makan penuh dengan manusia, kalau hujung bulan jgn cerita lah, penuh restaurant mewah.. walaupun yg dtg makan tu xberapa nak mewah.

  56. Mohamad Sukuri

    Tapi yg pelik nya, kononnya rakyat Malaysia ni miskin, lebih2 gst.. tapi setiap hari kedai2 makan penuh dengan manusia, kalau hujung bulan jgn cerita lah, penuh restaurant mewah.. walaupun yg dtg makan tu xberapa nak mewah.

  57. Play Fariz

    Klu pilih kitsiangmlm alamatnye?? Berenang siang mlm?

  58. Play Fariz

    Klu pilih kitsiangmlm alamatnye?? Berenang siang mlm?

  59. Cadis Etrama Di Raizel

    memang ada makan asa xkena GST..tapi tgk la harga di sebelum GST dilaksanakan dan selepas dilaksanakan..

  60. Cadis Etrama Di Raizel

    memang ada makan asa xkena GST..tapi tgk la harga di sebelum GST dilaksanakan dan selepas dilaksanakan..

  61. Shahjehan Sickander Masthan

    Tunjuk ni admin nak kata kita baguih la tu.. tak sangka admin tak pakai otak..

  62. Shahjehan Sickander Masthan

    Tunjuk ni admin nak kata kita baguih la tu.. tak sangka admin tak pakai otak..

  63. Shahjehan Sickander Masthan

    Tunjuk ni admin nak kata kita baguih la tu.. tak sangka admin tak pakai otak..

  64. Shahjehan Sickander Masthan

    Tunjuk ni admin nak kata kita baguih la tu.. tak sangka admin tak pakai otak..

  65. Isagani Suradin

    Hartawan dan jutawan di India lebih ramai drp seluruh penduduk Malaysia.

  66. Isagani Suradin

    Hartawan dan jutawan di India lebih ramai drp seluruh penduduk Malaysia.

  67. Isagani Suradin

    Hartawan dan jutawan di India lebih ramai drp seluruh penduduk Malaysia.

  68. Isagani Suradin

    Hartawan dan jutawan di India lebih ramai drp seluruh penduduk Malaysia.

  69. Isagani Suradin

    Hartawan dan jutawan di India lebih ramai drp seluruh penduduk Malaysia.

  70. Isagani Suradin

    Hartawan dan jutawan di India lebih ramai drp seluruh penduduk Malaysia.

  71. Tuah Haji Alip

    Nampak benar siapa yg bangang … mmg patùtpun Rethauddin Hamid bangang dan dibangangkan…hidup ibarat katak dibawah tempurung, tak tahu apa yg berlaku diluar sana tp berhujjah mcm dah buat kajian terperinci…simpan2 sikit bongok tu utk anak cucu…

  72. Tuah Haji Alip

    Nampak benar siapa yg bangang … mmg patùtpun Rethauddin Hamid bangang dan dibangangkan…hidup ibarat katak dibawah tempurung, tak tahu apa yg berlaku diluar sana tp berhujjah mcm dah buat kajian terperinci…simpan2 sikit bongok tu utk anak cucu…

  73. Tuah Haji Alip

    Nampak benar siapa yg bangang … mmg patùtpun Rethauddin Hamid bangang dan dibangangkan…hidup ibarat katak dibawah tempurung, tak tahu apa yg berlaku diluar sana tp berhujjah mcm dah buat kajian terperinci…simpan2 sikit bongok tu utk anak cucu…

  74. Tuah Haji Alip

    Nampak benar siapa yg bangang … mmg patùtpun Rethauddin Hamid bangang dan dibangangkan…hidup ibarat katak dibawah tempurung, tak tahu apa yg berlaku diluar sana tp berhujjah mcm dah buat kajian terperinci…simpan2 sikit bongok tu utk anak cucu…

  75. Tuah Haji Alip

    Nampak benar siapa yg bangang … mmg patùtpun Rethauddin Hamid bangang dan dibangangkan…hidup ibarat katak dibawah tempurung, tak tahu apa yg berlaku diluar sana tp berhujjah mcm dah buat kajian terperinci…simpan2 sikit bongok tu utk anak cucu…

  76. Tuah Haji Alip

    Nampak benar siapa yg bangang … mmg patùtpun Rethauddin Hamid bangang dan dibangangkan…hidup ibarat katak dibawah tempurung, tak tahu apa yg berlaku diluar sana tp berhujjah mcm dah buat kajian terperinci…simpan2 sikit bongok tu utk anak cucu…

  77. Amery Dwan

    Jutawan2 kt sane..umah mcm istana derrr

  78. Amery Dwan

    Jutawan2 kt sane..umah mcm istana derrr

  79. Amery Dwan

    Jutawan2 kt sane..umah mcm istana derrr

  80. Amery Dwan

    Jutawan2 kt sane..umah mcm istana derrr

  81. Amery Dwan

    Jutawan2 kt sane..umah mcm istana derrr

  82. Amery Dwan

    Jutawan2 kt sane..umah mcm istana derrr

  83. Park Long Su

    Perlu ke nak banding2kan ngn negara lain.. admin tau x kekuatan tentera india berbanding negara kita.. choiii..

  84. Park Long Su

    Perlu ke nak banding2kan ngn negara lain.. admin tau x kekuatan tentera india berbanding negara kita.. choiii..

  85. Park Long Su

    Perlu ke nak banding2kan ngn negara lain.. admin tau x kekuatan tentera india berbanding negara kita.. choiii..

  86. Park Long Su

    Perlu ke nak banding2kan ngn negara lain.. admin tau x kekuatan tentera india berbanding negara kita.. choiii..

  87. Shah Naz

    Memang bangang pun…gi dok dlm laut lah…bebas gst…Hahaha

  88. Shah Naz

    Memang bangang pun…gi dok dlm laut lah…bebas gst…Hahaha

  89. Shah Naz

    Memang bangang pun…gi dok dlm laut lah…bebas gst…Hahaha

  90. Shah Naz

    Memang bangang pun…gi dok dlm laut lah…bebas gst…Hahaha

  91. Shah Naz

    Memang bangang pun…gi dok dlm laut lah…bebas gst…Hahaha

  92. Shah Naz

    Memang bangang pun…gi dok dlm laut lah…bebas gst…Hahaha

  93. Zulsam Samat

    Napa nak samakan sesuatu dgn negara lain…

  94. Zulsam Samat

    Napa nak samakan sesuatu dgn negara lain…

  95. Cheetah Faster

    Makin bodoh la aku tengak diorang ni
    Kenapa tak nak banding kan dengan jepun terus ?
    Agak2 la sikit nak kencing orang
    Memang aku tak akan pangkah BE end la pru ni

  96. Cheetah Faster

    Makin bodoh la aku tengak diorang ni
    Kenapa tak nak banding kan dengan jepun terus ?
    Agak2 la sikit nak kencing orang
    Memang aku tak akan pangkah BE end la pru ni

  97. Cheetah Faster

    Makin bodoh la aku tengak diorang ni
    Kenapa tak nak banding kan dengan jepun terus ?
    Agak2 la sikit nak kencing orang
    Memang aku tak akan pangkah BE end la pru ni

  98. Cheetah Faster

    Makin bodoh la aku tengak diorang ni
    Kenapa tak nak banding kan dengan jepun terus ?
    Agak2 la sikit nak kencing orang
    Memang aku tak akan pangkah BE end la pru ni

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: