25.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, October 1, 2020

GST: KPDNKK periksa 557 barang, elak peniaga kenakan cukai berganda (video)

KPDNKK periksa 557 barang

Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menumpukan pemeriksaan terhadap 557 barangan yang sebelum ini dikenakan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) 10 peratus jika ia dikenakan cukai berganda dengan pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST).

 

 

Ketua Setiausaha KPDNKK Datuk Seri Alias Ahmad berkata operasi pemeriksaan tersebut akan bermula esok di seluruh negara dengan senarai barangan terlibat sudah diperoleh dari Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

Beliau berkata barangan terbabit antaranya makanan, pakaian, peralatan elektrik dan perabot, sepatutnya mengalami penurunan harga sebanyak empat peratus apabila GST dilaksanakan.

“Kita mahu semak sama ada peniaga turunkan harga atau tidak sebab jika ditolak SST 10 peratus dan ditambah GST enam peratus, sepatutnya ada penurunan empat peratus,” katanya dalam sidang media berkaitan GST bersama Pengarah Bahagian GST JKDM Datuk T. Subromaniam, di sini hari ini.

Selain itu, katanya KPDNKK akan turut memeriksa 22 jenis barangan berkadar sifar selepas pelaksanaan GST yang sebelum ini dikenakan SST lima peratus.

Sementara itu, Alias berkata KPDNKK telah membuka 54 kertas siasatan di bawah Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan 2011 sejak pelaksanaan GST pada 1 April lepas.

Katanya, tiga kes telah dikompaun sebanyak RM10,000; sembilan kes telah dibicarakan; lima kes mengaku salah dengan jumlah denda sebanyak RM230,000; empat kes mengaku tidak bersalah dan akan dibicarakan; dan selebihnya dalam peringkat akhir siasatan sebelum dihantar kepada Jabatan Peguam Negara.

Beliau turut menafikan dakwaan sesetengah pihak bahawa KPDNKK pilih kasih dalam membuat penguatkuasaan dan hanya tertumpu kepada beberapa jenis perniagaan sahaja seperti peruncit, pasar dan restoran.

“Ada persatuan restoran kata kita pilih kasih. Tidak. KPDNKK membuat pemeriksaan berdasarkan aduan yang diterima.

“Contohnya ada restoran jual lima batang kacang bendi RM20 jadi kami keluarkan notis. Ada yang jual dua jag air tebu RM50. Ada juga jual air kosong segelas RM2.50. Jadi bila terima aduan kami kena siasat,” jelasnya.

Katanya, setakat ini sebanyak 393,335 premis telah diperiksa di bawah Ops Catut dan KPDNKK akan meneruskan pemeriksaan memandangkan ia cara terbaik bagi memastikan Akta Kawalan Harga dan Antipencatutan dipatuhi peniaga.

Berita Berkaitan

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun...

Komen

..

PRN Sabah & Pencapaian Najib – 17 DUN Dilawati, 12 Menang

Datuk Seri Najib Tun Razak berkongsi statistik “kejayaannya” membantu kempen BN dalam Pilihanraya Negeri Sabah yang baru lepas. Daripada...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan