33 C
Kuala Lumpur
Tuesday, January 26, 2021

Guan Eng Bukan Lagi Kebal Dalam Kalangan Media Cina

Ketua Menteri, Lim Guan Eng perlu menerima hakikat beliau bukan lagi kebal dalam kalangan pengamal media Cina yang sebelum ini begitu komited dengan perjuangan DAP.

Naib Presiden Parti Alternatif Rakyat (PAP), Rahmad Isahak berkata, tindakan saman oleh pemberita kanan akhbar Guang Ming Daily terhadap Guan Eng semalam mencerminkan kekecewaan pengamal media Cina apatah lagi selepas memberikan publisiti maksimum sehingga membolehkan DAP menjadi kerajaan negeri dalam dua pilihan raya umum lalu.

Malah, beliau tidak menolak lebih ramai wartawan atau syarikat media mengambil tindakan serupa terhadap pemimpin DAP selepas ini melihat kepada tindak-tanduk pemimpin parti berkenaan melayan dan melabelkan akhbar hanya kerana tidak sehaluan dengan mereka.

“Pihak media khususnya akhbar Cina tidak lagi harus dilihat seolah-olah `mengikut telunjuk’ dalam laporan mereka berkenaan perjuangan DAP sebaliknya perlu memberikan keadilan kepada rakyat khususnya kaum Cina bagi mendapatkan laporan yang tidak berat sebelah,” katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.

Semalam dalam tuntutan yang disifatkan pertama kali dilakukan seorang wartawan kepada ketua kerajaan negeri, wartawan kanan Guang Ming Daily, Ong Beng Siang, 40, menyaman Guan Eng berhubung satu status di laman sosial Facebook milik beliau Januari lalu.

Rahmad menambah, tindakan saman oleh wartawan akhbar Cina itu merupakan peringatan jelas kepada Guan Eng yang selama ini dilihat cukup gemar mengambil tindakan serupa kepada pengamal media yang mana beliau juga boleh berdepan tindakan serupa.

Sementara itu, dalam perkembangan berasingan, Rahmad menggesa Jabatan Pendaftaran Pertubuhan memuktamadkan segera siasatan terhadap status pendaftaran DAP yang sudah berlarutan hampir empat tahun.

Menurut beliau, tindakan itu penting bagi mengelak persepsi negatif rakyat terhadap agensi berkenaan.

“Sudah sampai masanya satu keputusan hasil daripada siasatan dalam jangka masa ‘luar biasa’ terhadap parti berkenaan dibuat bagi tujuan mengekang percaturan politik pemimpin DAP yang jawatan mereka di peringkat Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) masih lagi tidak diiktiraf Pendaftar Pertubuhan (ROS) sejak 6 Disember 2013,” katanya dalam kenyataan akhbar.

Rahmad berkata, dalam tempoh ‘penggantungan jawatan’ berkenaan, sudah banyak elemen pencabulan ke atas arahan agensi tersebut dilakukan oleh kepemimpinan DAP termasuk menandatangani watikah haram kepada calon-calon mereka.

Wartawan kanan Guang Ming Daily, Ong Beng Siang, 40, menyaman Guan Eng berhubung satu status di laman sosial Facebook milik beliau Januari lalu

Berita Berkaitan

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.