25.2 C
Kuala Lumpur
Monday, October 26, 2020

Guling kerajaan cara revolusi antara ciri golongan Syiah – Bekas Ketua Penerangan PAS Selangor

tolak-syiah-2

Bekas Ketua Penerangan PAS Selangor, Hassan Basri, berkata antara ciri golongan Syiah ialah cuba menggulingkan kerajaan dengan cara revolusi, selepas sistem sedia ada gagal memenuhi matlamat mereka.

“Sebagai contoh, apabila golongan ini tidak dapat menguasai atau membentuk kerajaan, mereka akan ambil tindakan guling kerajaan, buat revolusi bagi memenuhi kehendak.

“Ini adalah sebahagian cara pergerakan golongan Syiah ini untuk membentuk kerajaan dan cara ini dihalalkan oleh pengikut mereka,” katanya sambil menegaskan, ada di kalangan pemimpin PAS yang mengagumi kebangkitan di Iran.

Semai ‘semangat Iran’

Berikutan itu Hassan berkata, wujud anasir tertentu dalam PAS yang cuba menyemai ‘semangat Iran’ di kalangan ahli parti, kononnya ia cara terbaik untuk menegakkan syiar Islam di negara ini.

Sementara itu, Mufti Selangor, Datuk Mohd Tamyes Abdul Wahid menegaskan Majlis Fatwa negeri sudah menguatkuasakan larangan penyebaran Syiah sejak 1998, selepas menyedari mengenai bahaya penularan fahaman itu terhadap akidah umat Islam.

“Majlis Fatwa Negeri ketika itu melihat ajaran Syiah ini perlu dibendung kerana bertentangan dengan fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah.
“Syiah jika dibiarkan akan menimbulkan masalah dengan penganut fahaman Islam yang lain. Jadi jelas untuk rakyat di negeri ini, ia dilarang sama sekali untuk disebarkan kepada orang lain,” katanya.

Ditanya sama ada Majlis Fatwa negeri akan mengharamkan ajaran Syiah, Mohd Tamyes berkata, buat masa ini pihaknya belum bercadang berbuat demikian, tetapi menegaskan kegiatan kumpulan itu sentiasa dipantau.

Kementerian Dalam Negeri (KDN) sebelum ini mengisytiharkan Pertubuhan Syiah Malaysia sebagai pertubuhan menyalahi undang-undang Malaysia berdasarkan peruntukan Seksyen 5 Akta Pertubuhan 1966.

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mendedahkan KDN mengenal pasti pemimpin politik yang terbabit dalam gerakan Syiah dan akan mengambil tindakan jika ada laporan daripada Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) dan JAKIM.


Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

Dah memang cara Mahathir dari dulu, Najib beritahu Ram Karpal

Ahli Parlimen DAP Ramkarpal kata dia kesal pernah kerjasama dengan Tun Mahathir. Ramkarpal juga dakwa Tun Mahathir telah musnahkan sistem kehakiman untuk penjarakan ramai orang...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,359PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan