26.1 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 23, 2020

Hampir 1/3 pendapatan negara diguna bayar hutang semasa Mahathir menjadi Perdana Menteri berbanding 12% sekarang

1. Ini adalah jadual EPU untuk sejarah nisbah pembayaran balik hutang Kerajaan yang menjadi ukuran keupayaan kerajaan untuk membayar balik hutangnya.

2. Nisbah ini pada asasnya berapa banyak kerajaan membayar untuk pembayaran balik faedah dan prinsipal hutang mereka dibahagikan dengan jumlah hasil kerajaan bagi tahun tersebut.

3. Seperti yang dapat di lihat, secara sejarah kita tidak berada pada tahap yang tinggi berbanding dengan zaman Mahathir – terutama sekali pada 6 tahun pertama selepas dia berkuasa di mana beliau meningkatkan lebih dari dua kali ganda hutang negara berbanding nisbah KDNK dalam masa yang singkat, beberapa tahun sahaja.

4. Pada tahun 1980-an, hampir 1/3 daripada pendapatan tahunan kerajaan digunakan untuk membayar hutang setiap tahun – berbanding dengan 12% sekarang.

5. Sekiranya kita tidak muflis ketika nisbah bayaran balik hutang kita ialah 33% dan hutang berbanding KDNK melebihi 100% maka bagaimana kita boleh muflis apabila nisbah bayaran balik hutang kita adalah 12% dan nisbah hutang berbanding KDNK adalah 50.9% sekarang?

6. Nisbah bayaran balik hutang (bersama-sama dengan nisbah Hutang-ke-KDNK) jauh lebih bermakna daripada hanya menunjukkan jumlah hutang mutlak itu sendiri kerana ia menunjukkan kemampuan kerajaan untuk membayar balik hutangnya.

7. Secara mudahnya, apabila anda seorang pelajar, anda tidak akan mampu untuk melayani dan membayar balik hutang RM10 ribu tetapi apabila anda mula bekerja dan gaji anda adalah RM5 ribu sebulan, anda juga boleh mengambil pinjaman perumahan RM100 ribu tanpa sebarang masalah.

https://2.bp.blogspot.com/-79Llq-D8Lyg/WnmNg6mBWCI/AAAAAAAAIdA/W43pQgCynpYFCah_6IQj2FoewarAUuW_gCLcBGAs/s1600/20180206-nisbah-bayaran-balik-hutang-negara.jpg

Eric See-To.

Berita Berkaitan

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan pada Ogos 2020, meningkat 24.7...

Media Prima dijangka catat untung

KUMPULAN media bersepadu, Media Prima Berhad (Media Prima) dijangka kembali mencatat keuntungan pada tahun...

FGV Catat Keuntungan RM20.55 Juta Suku Kedua Tahun Ini

FGV Holdings Bhd mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM20.55 juta pada suku kedua berakhir 30...

Prospek positif ekonomi pacu kenaikan ringgit

Prospek positif ekonomi Malaysia disokong langkah holistik kerajaan membendung penularan COVID-19 mencetuskan peningkatan nilai...
00:00:53

#PRNSabah: Penularan Covid-19 di Sabah sandiwara kata Calon Warisan, Mohamaddin Ketapi

"Covid pandai melonjak hanya masa pilihanraya. Lepas pilihanraya, kes Covid di Sabah turun ke sifar" tuduh Ketapi. Pemimpin Warisan ini teruskan tuduhan dia bahawa kenaikan...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,345PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan