25.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 30, 2020

Hannah Yeoh saman bekas Ketua Polis Negara, dakwa difitnah

Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh memfailkan tuntutan saman fitnah terhadap bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan ekoran ucapannya di Universiti Teknologi Mara (UiTM) awal tahun ini.

Peguam kepada wakil rakyat DAP itu, daripada firma undang-undang Tetuan Sreenevasan, memfailkan writ saman di pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 3 Julai.

Terdahulu pada 5 Februari lalu, Musa dilaporkan disiasat polis berhubung ucapan dalam sebuah forum bertajuk “Wacana Isu Semasa Perjanjian Damai Hat Yai 1989: PKM Menyerah Diri?” di UiTM pada 30 Januari.

Dalam ucapannya, Musa antara lain mendakwa DAP telah menerbitkan buku yang menyalahkan orang Melayu dalam tragedi rusuhan 13 Mei 1969.

Lapor Malaysiakini, salinan pernyataan tuntutan saman menyebut dakwaan Yeoh bahawa ucapan itu mengandungi kenyataan fitnah yang “sama sekali tidak benar; merendahkan, menyusahkan, palsu, salah dan tanpa asas.”

Plaintif juga mendakwa ucapan defendan itu, “telah dirancang terlebih dahulu, dibuat dengan niat jahat, digerakkan oleh niat jahat pihak defendan untuk merosakkan, mencemarkan nama baik, memfitnah, mencederakan dan/ atau memusnahkan reputasi plaintif dalam persepsi orang ramai dan selanjutnyya mendedahkan plaintif kepada kebencian awam, ejekan dan skandal.”

Sehubungan itu, Yeoh yang juga bekas Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat menuntut “ganti rugi umum, ganti rugi tambahan dan ganti rugi teladan.”

Berita Berkaitan

Isu peralihan Kerajaan Pusat? Istana Negara akan keluar kenyataan rasmi petang ini

Istana Negara dijangka akan mengeluarkan satu kenyataan rasmi petang ini. Perkara itu dinyatakan dalam kenyataan...

Jika Saya Menang, Anwar Mungkin Hilang Kerusi PD – Mohd Khairul

Kalau Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi Perdana Menteri sekali pun, tempohnya tidak lama kerana...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,348PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan