23.7 C
Kuala Lumpur
Monday, September 21, 2020

Harapan tinggal Harapan

Sekarang orang dah bosan nak dengar Najib Razak punya scandal, Rosmah punya hermes atau jam tangan. Issue ni hanya dimainkan oleh ci-na berulang-ulang kali .

1. The truth is rakyat dah fed up dengan kerajaan sekarang sebab janji² palsu. Orang fed up dengan kerajaan yang menarik balik apa yang Najib dah kasi dulu, seperti BRIM dan bantuan² lain.

2. Tun M hina melayu sebagai pemalas tapi hakikatnya majority working class adalah melayu yang membanting tulang berjam² setiap hari untuk support family. Slogan ‘melayu pemalas’, ‘melayu mudah lupa’ dan ‘melayu malas membaca’ dah jadi tak relevant.

3. Orang rasa meluat bila orang² liberal berani tampil dengan lantang mencabar agama dan budaya tapi kerajaan tak mampu buat apa². In fact, kerajaan sekarang bersama-sama mereka.

4. Orang melayu rasa kerajaan sekarang tidak lagi melindungi kepentingan melayu, tapi mengampu dan kerajaan sekarang hanya memberi lebih ruang kepada cina dan india untuk pijak kepala melayu dengan kedudukan-kedudukan tertentu.

5. Sekarang ni bukan lagi pasal scandal atau hermes rosmah, tapi orang pandang kerajaan sekarang sebagai sesuatu yang gagal untuk melindungi melayu dan hak² melayu secara keseluruhan. Sekarang melayu rasa lebih terancam.

6. Orang tak perduli lagi kes 1MDB, sebab orang dah sedar yang ahli politic sekarang pun kaki songlap project sampai seorang ahli parliment boleh kumpul kekayaan sampai puluhan juta. Mereka semua adalah dua muka berbeza atas satu coin yang sama. Najib dengan scandal rasuah dan Tun M dengan scandal cronies, either way, mereka anak beranak semua kaya raya.

7. Lim Guan Eng kasi bantuan pada sekolah sewasta cina guna duit cukai orang melayu sampai belasan juta buat ramai lagi orang fed up.

8. SST system sampah menyebabkan inflasi harga barang naik mendadak buat lagi ramai orang fed up. SST hanya kayakan kroni dan tekan working class dengan teruk. Working class terpaksa kerja macam binatang dan dapat lebel sebagai ‘melayu pemalas’ tapi golongan kaya dengan mudah mengelak cukai dan letak beban pada orang miskin.

9. Kalau orang melayu tahu ini sebenarnya ‘harga’ yang mereka kena bayar untuk tukar Kerajaan, nescaya mereka tidak akan undi PH.

10. Harapan melayu yang mahukan perubahan ended up dengan situasi dan kerisauan yang lebih buruk. RM50 konon penuh troli tapi sekarang suku bakul kecil pun tak cukup .
_

Harapan tinggal Harapan .

Oleh Aunni Ameera

Berita Berkaitan

Dr Mahathir letak jawatan?

Antara yang disebut dalam printscreen itu adalah “Tun nak resign sebagai Perdana Menteri esok hari” ia dipercayai berkait dengan perubahan senarai Exco Johor seperti yang disebut dalam ayat sama dalam WhatsApp berkenaan.

Mahathir cadang cukai bagi perniagaan online

“Perniagaan dalam talian yang berurusan secara terus telah menyebabkan perniagaan konvensional terjejas dan kutipan cukai perniagaan juga berkurangan.

Boleh simpan YB belot, tetapi kerusi PRU milik parti dahulu

“Kamu boleh simpan YB (ahli Parlimen) belot, tetapi kerusi (pilihan raya) tetap milik parti dimenangi dahulu.” Demikian kenyataan tegas Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri...
00:02:21

[Video] RPK Dakwa Mahathir Bakal Hilang RM100 Billion Jika Mukhriz Tidak Jadi PM

Ketika Mahathir dan kuncunya menaburkan dedak untuk mengutuk 1MDB bagi dimamah oleh penyokong dan kepada rakyat, ramai tidak tahu kisah sebenar Mahathir mahu menumbangkan...

Apa Salahnya Pulau Pinang Jadi Bandar Kristian? – Dr Ariffin Omar

(menara.my) – Senator lantikan parti DAP, Senator Dr. Ariffin S.M Omar berpandangan bahawa tiada apa yang perlu dirisaukan jika Pulau Pinang menjadi Bandar Kristian....

6 Ahli parlimen PAN akan umum keluar parti sertai PPBM?

Seramai enam orang ahli parlimen Parti Amanah Negara (PAN) dijangka akan menyertai menyertai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) dalam masa terdekat. Menurut sumber mereka memilih...

[Video] PPBM setuju sertai Muafakat Nasional

Presiden PPBM, Muhyiddin Yassin mengumumkan parti pimpinannya bersetuju menyertai Muafakat Nasional (MN), kerjasama antara Umno dan PAS. Beliau dalam satu rakaman video berkata, ia adalah...

Ekonomi negara jatuh berbanding kebanyakan negara dunia kerana salah urus

Bila bon Kerajaan Malaysia tidak lagi berada dalam indeks global, pelabur asing yang melabur dalam bon kerajaan terpaksa menjual dan membawa keluar duit mereka untuk melabur di dalam bon negara lain yang berada dalam indeks tersebut.

Lim Kang Hoo dari The Loaf ke Bandar Malaysia

Namun begitu sebuah syarikat bernama Ekovest Berhad melalui sebuah syarikat subsidiari mereka Duke Dining Sdn Bhd telah membeli keseluruhan saham The Loaf dan merancang untuk menghidupkan semula rangkaian bistro tersebut bermula tahun ini.

Mahathir dimalukan netizen di Facebook Perdana Menteri Pakistan

Kemeriahan sambutan luar biasa ke atas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad sempena lawatan negara ke Pakistan itu sedikit mendatangkan kecacatan apabila ruangan komen facebook Imran Khan dihujani dengan ribuan komen daripada rakyat Malaysia yang tidak berpuas hati dengan prestasi kerajaan pimpinan Dr Mahathir sejak kembali menawan Putrajaya.

Komen

..

#PRNSabah: Polis sahkan cubaan warganegara jiran masuk mengundi [Video]

KOTA KINABALU: Polis Sabah mengesahkan terdapat cubaan warganegara jiran yang akan memasuki negara ini secara besar-besaran bagi menjalankan pengundian dalam Pilihan Raya Negeri (PRN)...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Najib persoal rekod bersih Warisan berkait projek jalan RM1.4 bilion

Bekas perdana menteri Najib Razak mempersoalkan rekod Warisan Plus sebagai kerajaan yang bersih dan telus sekali gus menuntut jawapan mengenai cara bagaimana kontrak projek...

Ekonomi Sabah menjunam dibawah Warisan kata Najib

Saya amat kagum dengan jawapan tipu diberi Shafie Apdal bahawa ekonomi Sabah merosot sejak mereka ambil alih pada tahun 2018 adalah salah kerajaan BN...

#PRNSabah: ‘Hukum kami jika mungkir janji’

Pentadbiran negeri di bawah Gabungan Rakyat Sabah (GRS) yang dibarisi Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS) sedia dihukum rakyat...

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,343PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...