26.8 C
Kuala Lumpur
Wednesday, October 28, 2020

Harga kereta mungkin naik sedikit pasca SST, Skim Perlindungan Harga juga akan dikenakan kepada model Nissan – ETCN

Janji kerajaan baru Pakatan Harapan mengenai cukai barang dan perkhidmatan (GST) 6% mungkin tidak menurunkan harga kereta seperti yang diharapkan oleh penyokong mereka. Semasa pelancaran Nissan Serena S-Hybrid yang baru, pengarah jualan dan pemasaran Edaran Tan Chong Motor Christopher Tan memberitahu media bahawa harga kenderaan Nissan mungkin akan naik sedikit jika cukai jualan 10% sebelum ini dikembalikan semula.
https://paultan.org/2018/03/09/pakatan-harapan-ge14-manifesto-auto-related-points/

“Hampir setiap jenama, apabila berhijrah dari cukai jualan kepada GST, harga kereta sebenarnya turun sedikit,” katanya. “Jadi jika cukai jualan dilaksanakan sama seperti sebelumnya, sebenarnya ada kenaikan harga. Apa yang boleh saya katakan sekarang ialah mungkin sekarang adalah masa terbaik untuk membeli, kerana jika itu berlaku, anda mungkin akan membayar harga yang sedikit lebih tinggi pada masa akan datang. “


Tan menambah bahawa ETCM akan mempunyai skim perlindungan harga, sama seperti apa yang telah diumumkan Image Motor untuk kenderaan Subaru. Di bawah program sedemikian, pelanggan yang membeli kereta mereka bermula bulan ini akan mendapatkan perbezaan yang dikembalikan kepada mereka sekiranya harga turun dengan perpindahan dari GST ke cukai jualan dan perkhidmatan baru (SST), walaupun begitu bentuk sebenar pengembalian dana yang akan dipulangkan belum lagi diputuskan.

“Bagaimanapun, tentu saja, jika pada masa akan datang harga kereta lebih tinggi, maka mereka yang baru-baru ini membeli [kereta mereka] mendapat keuntungan lebih baik,” katanya, sambil menambah bahwa dia yakin pemerintah baru memikirkan kepentingan terbaik untuk pembeli kereta, dan akan ada “keadaan harga positif.”


Skim Perlindungan Harga yang diperkenalkan untuk kenderaan Subaru menjanjikan untuk mengekalkan harga pada paras semasa untuk kenderaan yang dibeli dari sekarang hingga 18 Ogos. Sekiranya harga dikurangkan apabila SST dilaksanakan, Image Motor akan membayar balik perbezaan dalam bentuk baucer perkhidmatan dengan jumlah yang sama , atau menyesuaikan harga kenderaan yang telah ditempah tetapi masih belum didaftarkan.
https://paultan.org/2018/05/14/subaru-price-protection-scheme-lower-sum-applies-for-bookings-if-gst-to-sst-move-increases-car-prices/

Baca artikel mendalam tentang GST dan impaknya terhadap industri automotif Malaysia, dengan pandangan dari Ketua Pengarah Jabatan Kastam Datuk Subromaniam Tholasy dan Presiden Persatuan Automotif Malaysia, Datuk Aishah Ahmad.
http://paultan.org/2015/03/14/gst-impact-car-industry-malaysia/


Berita Berkaitan

Belanjawan perlu menyokong pemulihan: BNM

Belanjawan 2021, yang akan dibentangkan pada 6 November ini, seharusnya menyuntik lebih “semangat” ke...

China akan beli 1.7 juta tan minyak sawit Malaysia sehingga 2023

China menyatakan komitmennya untuk membeli 1.7 juta tan minyak sawit dari Malaysia sehingga 2023,...

Tiada pengarah, kakitangan Sapura Energy disiasat di Brazil

Sapura Energy Bhd menjelaskan tiada pengarah atau kakitangannya disiasat berhubung rasuah oleh pihak berkuasa...

#MOKHZANI’S 1MDB?: Syarikat kroni Mahathir yang Zeti bailout kena ‘raid’ di Brazil

OIL and gas company Sapura Energy Bhd (SEB) is back in the news again....

Komen

..

Keputusan MKT UMNO semalam termasuk juga salah satu cadangan saya – Najib

Sebagai salah seorang Ahli Parlimen UMNO, saya bawa tiga cadangan dalam meeting semalam kerana itulah tujuan kami bertemu. Ia adalah untuk berbincang dan menentukan hala...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,361PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan