Harga minyak masak sepatutnya lebih murah dengan kejatuhan harga sawit

Adil juga.

Dulu RM3,000 satu tan. Sekarang RM1,700.

Kerana keadaan sudah banyak berbeza maka harga minyak masak patut timbang untuk diturunkan semula.

…………

Pada bulan Oktober 2016 di dalam Bajet 2017, kerajaan BN terpaksa mengehadkan subsidi minyak masak kepada pek 1kg berharga RM2.50 sahaja kerana harga minyak sawit naik dan di sekitar RM3,000 satu tan.

Langkah itu juga diambil bagi membanteras penyeludupan minyak masak bersubsidi ke negara jiran yang merugikan negara.

Oleh itu, harga minyak masak pada masa itu naik kerana mengikut harga pasaran.

Dengan penjimatan ini, kerajaan BN masa itu dapat meningkatkan pelbagai bantuan kepada rakyat termasuk BR1M.

Saya tahu langkah itu telah membangkitkan kemarahan ramai pada masa itu dan PH mengambil kesempatan penuh untuk mempergunakan isu ini.

Tetapi hari ini, keadaan sudah berubah.

Akibat kerajaan PH gagal untuk mempertahankan harga sawit, harga minyak sawit terus jatuh setiap bulan.

Harga minyak sawit untuk bulan Disember hanya RM1,775 satu tan – hampir 50% lebih rendah berbanding harga akhir tahun 2016.

Jika kerajaan PH masih tegas untuk mengurangkan dan memansuhkan bantuan kepada pekebun, petani dan BR1M kepada semua rakyat untuk tahun depan, mengapa mereka tidak mahu memastikan rakyat mendapat manfaat daripada kejatuhan harga minyak sawit

Adakah Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna sudah mula berbincang dengan pengusaha dan kilang minyak masak dalam memastikan mereka akan menurunkan harga jualan minyak masak mereka?

Jika bantuan kepada rakyat telah dipotong dan dimansuhkan oleh kerajaan PH, sekurang-kurangnya rakyat boleh mendapat sedikit manfaat dari kejatuhan harga minyak masak.

Sumber:
Facebook Najib Razak

Facebook Mohamad Hasan

http://pakdin.my/tag/minyak-masak

Comments

comments

9 KOMEN

  1. Zaman kera jaan baru yg terbaik harga getah dan kelapa sawit turun inilah cara kerajaan ph menolong pekebun dan peladang meningkatkan pendapatan usah di kesal, nasi dah jadi bubur terima kasiìiiih pengundi ph asalkan najib jatuh, mak bapak susah tak mengapa

  2. minyak masak xboleh d turunkn sbb kerajaan PH mesra perniagaan (majority kaum cina) rugilah mreke..tp klo harga minyak naik..secara auto harga minyak masak naik tp bila harga kelapa sawit turun smuanya bersembunyi..dasar kapitalis..petani..peladang..pelaut xada dlm kamus mreke..majoriti d huni kaum melayu

  3. Ye bubarkan parlimen..! Kami semua rakyat bersetuju utk bubarkan parlimen..! Kerana byk pembohongan dan pernipuan dan mgkir janji dlm manifesto pru14. Rakyat rasa tertipu dan terperdaya dgn segala fitnah yg di buat oleh PH. Mohon di perkenankan oleh YDPA, kerana rakyat semua telah menanggung berbagai kesusahan dgn bermacam macam masalah yg di bawa oleh kerajaan baru PH. Rakyat semua telah menderita teruk..! Ramai MP2 dan Mentri2 Kabinet tidak tahu buat kerja. Byk yg beri jawapan pada rakyat, bercanggah dan merapu rapu. Tambah2 lg dgn isu ICERD. Kami semua rakyat Mohon tuanku YDPA batal dan bubarkan Parlimen. Dan mohon semua sokongan tuanku sultan setiap negeri menyokong kami demi agama islam, rakyat melayu, ketuanan raja2 melayu dan perlembagaan persekutuan tanah melayu . Kami semua mohon bantah icerd dan bubar parlimen.!

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini