Hari Terakhir Shahrizat Hadir Mesyuarat Kabinet #pakdin.my

NFC

Biar pun akan meletakkan jawatan secara rasmi pada 8 April ini, hari ini merupakan hari terakhir Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil bertugas sebagai menteri.

Hari ini juga merupakan mesyuarat Kabinet terakhir yang akan dihadirinya dan hari terakhir beliau berada di pejabatnya.

Pada 11 Mac lalu, Shahrizat telah mengumumkan peletakkan jawatannya dalam kabinet apabila tempoh perkhidmatannya sebagai senator tamat pada April.

Bagaimanapun, beliau kekal memegang jawatan Ketua Wanita Umno.

Pengumuman Shahrizat dibuat selepas pelbagai dakwaan terhadap keluarganya yang dikatakan telah menggunakan pinjaman RM250 juta untuk Projek Fidlot Nasional (PFN) untuk membeli tanah, harta, dan perbelanjaan yang tidak berkaitan dengan penternakan lembu.

Diketuai oleh suami Shahrizat, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail dan tiga anak mereka, NFC bertujuan untuk membekalkan daging lembu di Pusat Fidlot Nasional di Gemas, Negeri Sembilan.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2010 Laporan Ketua Audit Negara menunjukkan bahawa PFN telah terlepas matlamat pengeluaran yang membawa kepada pelbagai andaian dan meletakkan keluarganya sebagai tumpuan.

Bekas Ahli Parlimen Lembah Pantai telah menegaskan bahawa dia tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan PFNlainkan menjadi “satu-satunya isteri” Salleh.

Sejak itu, firma yang dibiayai dana awam telah berulang kali dituduh oleh parti-parti pembangkang menggunakan pinjaman kerajaan untuk tujuan yang tidak berkaitan dengan penternakan lembu, termasuk pembelian unit kondominium mewah di Bangsar dan Singapura, dan tanah di Putrajaya.

Polis pada bulan lepas mengesyorkan supaya Peguam Negara mengambil tindakan terhadap pengarah PFN atas tindakan jenayah pecah amanah jenayah, tetapi Peguam Negara telah meminta polis meneruskan siasatan selanjutnya.

Berkaitan