31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, October 26, 2020

Hari UMNO 72: Ahli perlu bertenang, perubahan tetap berlaku dalam UMNO

[MyKMU.net] Hari ini UMNO menyambut ulang tahun ke-72 (1946-2018) dalam keadaan menyayat hati. Kita menerima tamparan hebat apabila kalah dalam pilihan raya umum buat kali pertama.

Selepas 60 tahun di puncak kuasa, UMNO dan Barisan Nasional berhadapan saat sukar dan laluan berliku untuk kembali memerintah. Adat apabila kalah kita mula mencari salah pelbagai pihak terutamanya Presiden UMNO, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak.

Walaupun negara berada di landasan yang betul di bawah Najib Razak, namun isu RM2.6 bilion, 1MDB, rasionalisasi subsidi dan GST yang datang serentak menyebabkan rakyat mengundi perubahan. Kita telah membuat pelbagai penjelasan, namun 45% pengundi telah memilih untuk menolak penjelasan tersebut.

Hari ini ada ahli UMNO sudah bercakap soal meminta Mohd Najib meninggalkan tampuk kepresidenan. Tanpa ragu kita memang memerlukan perubahan dalam UMNO. Saya percaya berikutan kekalahan ini Dato Sri Mohd Najib sendiri tidak akan mempertahankan jawatannya.

Perubahan itu bakal berlaku apabila kita mengadakan pemilihan parti sebelum APRIL 2019. Pada ketika itulah UMNO akan menampilkan muka-muka lama dan baharu yang akan membawa panji Barisan Nasional dalam piihan raya akan datang.

Mendesak dan memekik perubahan kuasa hari ini tidak masuk akal kerana siapa pun yang akan menjadi Presiden UMNO tidak akan menjadi Perdana Menteri segera seperti peralihan kuasa Tun Abdullah Ahmad Badawi kepada Najib Razak pada 2009.

Justeru kita harus memberi peluang kepada Mohd Najib untuk menyelesaikan pentadbiran parti sebelum orang lain mengambil alih. Menguruskan parti sebesar UMNO dari segi aset dan ahli bukan mudah. Jadi jangan terburu-buru mendesak perubahan sehingga parti terumbang-ambing akibat kehilangan nakhoda.

Ketika parti sedang memulihkan diri usahlah kita bercakaran secara terbuka mendesak Najib Razak melepaskan jawatan. Ingatlah parti memerlukan semua pemimpin sedia ada untuk terus membantu kita kembali bersaing walaupun tanpa jawatan.

Parti bukan sekadar soal meletak muka pemimpin muda atau lawa. Ia memerlukan pengaruh dan wang untuk membolehkan ia menjadi sebuah parti besar. Jadi jangan ketepikan mana-mana pemimpin yang kalah dan menang kerana setiap mereka ada pengaruh dan boleh membantu kelangsungan UMNO.

Meremajakan UMNO tidak akan membawa kita ke mana tanpa pemimpin berpengalaman yang ada “wisdom” dan kekuatan. Pakatan Harapan sendiri tidak akan berjaya tanpa kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad, Muhyiddin Yassin, Wan Azizah dan Lim Kit Siang. Adakah mereka muda remaja?

Jadi ketika kita melaungkan semangat anak muda, ingatlah politik bukan sekadar wajah dan idea. Ia memerlukan kerja strategik dan pengalaman untuk menumpaskan parti pemerintah.

Siapa pun Presiden UMNO, beliau tidak akan menjadi Perdana Menteri sekelip mata. Kita ada lima tahun untuk menyusun strategi dan memulihkan parti ini sebelum pilihan raya. UMNO harus belajar bersabar dan memahami politik sebagai pembangkang.

Selamat Ulang Tahun UMNO.

https://pakdin.my/tag/umno

 

Berita Berkaitan

Ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini

Ahli-ahli parlimen BN bermesyuarat hari ini susulan keputusan Yang di-Pertuan Agong menolak cadangan darurat...

Muhyiddin jumpa presiden parti pro-PN, Zahid tak hadir

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengadakan pertemuan dengan semua presiden parti yang menyokong Kerajaan Perikatan...

Perubahan Besar Berlaku Esok, Kata Shahidan

Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan Perikatan Nasional (PN), Datuk Seri Shahidan Kassim membayangkan satu perubahan...

YDP Agong Tolak Darurat, Shahrir Sindir Muhyiddin

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengalami kekalahan moral apabila nasihatnya ditolak Yang di-...

Komen

..

[Video] Sebarang keputusan adalah keputusan parti, parti yang akan buat keputusan – Najib

Perbincangan telah pun diadakan mengenai situasi semasa. Pelbagai pandangan diutarakan. Penelitian akan dibuat oleh Majlis Tertinggi. Nasihat saya, apapun akhir katanya, ingatlah kepada satu sahaja. UMNO dan BN...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,358PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan