Hari UMNO 72: Ahli perlu bertenang, perubahan tetap berlaku dalam UMNO

[MyKMU.net] Hari ini UMNO menyambut ulang tahun ke-72 (1946-2018) dalam keadaan menyayat hati. Kita menerima tamparan hebat apabila kalah dalam pilihan raya umum buat kali pertama.

Selepas 60 tahun di puncak kuasa, UMNO dan Barisan Nasional berhadapan saat sukar dan laluan berliku untuk kembali memerintah. Adat apabila kalah kita mula mencari salah pelbagai pihak terutamanya Presiden UMNO, Dato’ Sri Mohd Najib Tun Razak.

Walaupun negara berada di landasan yang betul di bawah Najib Razak, namun isu RM2.6 bilion, 1MDB, rasionalisasi subsidi dan GST yang datang serentak menyebabkan rakyat mengundi perubahan. Kita telah membuat pelbagai penjelasan, namun 45% pengundi telah memilih untuk menolak penjelasan tersebut.

Hari ini ada ahli UMNO sudah bercakap soal meminta Mohd Najib meninggalkan tampuk kepresidenan. Tanpa ragu kita memang memerlukan perubahan dalam UMNO. Saya percaya berikutan kekalahan ini Dato Sri Mohd Najib sendiri tidak akan mempertahankan jawatannya.

Perubahan itu bakal berlaku apabila kita mengadakan pemilihan parti sebelum APRIL 2019. Pada ketika itulah UMNO akan menampilkan muka-muka lama dan baharu yang akan membawa panji Barisan Nasional dalam piihan raya akan datang.

Mendesak dan memekik perubahan kuasa hari ini tidak masuk akal kerana siapa pun yang akan menjadi Presiden UMNO tidak akan menjadi Perdana Menteri segera seperti peralihan kuasa Tun Abdullah Ahmad Badawi kepada Najib Razak pada 2009.

Justeru kita harus memberi peluang kepada Mohd Najib untuk menyelesaikan pentadbiran parti sebelum orang lain mengambil alih. Menguruskan parti sebesar UMNO dari segi aset dan ahli bukan mudah. Jadi jangan terburu-buru mendesak perubahan sehingga parti terumbang-ambing akibat kehilangan nakhoda.

Ketika parti sedang memulihkan diri usahlah kita bercakaran secara terbuka mendesak Najib Razak melepaskan jawatan. Ingatlah parti memerlukan semua pemimpin sedia ada untuk terus membantu kita kembali bersaing walaupun tanpa jawatan.

Parti bukan sekadar soal meletak muka pemimpin muda atau lawa. Ia memerlukan pengaruh dan wang untuk membolehkan ia menjadi sebuah parti besar. Jadi jangan ketepikan mana-mana pemimpin yang kalah dan menang kerana setiap mereka ada pengaruh dan boleh membantu kelangsungan UMNO.

Meremajakan UMNO tidak akan membawa kita ke mana tanpa pemimpin berpengalaman yang ada “wisdom” dan kekuatan. Pakatan Harapan sendiri tidak akan berjaya tanpa kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad, Muhyiddin Yassin, Wan Azizah dan Lim Kit Siang. Adakah mereka muda remaja?

Jadi ketika kita melaungkan semangat anak muda, ingatlah politik bukan sekadar wajah dan idea. Ia memerlukan kerja strategik dan pengalaman untuk menumpaskan parti pemerintah.

Siapa pun Presiden UMNO, beliau tidak akan menjadi Perdana Menteri sekelip mata. Kita ada lima tahun untuk menyusun strategi dan memulihkan parti ini sebelum pilihan raya. UMNO harus belajar bersabar dan memahami politik sebagai pembangkang.

Selamat Ulang Tahun UMNO.

https://pakdin.my/tag/umno

 

101
Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
newest oldest most voted
Notify of
Muhd Safuan
Guest

UMNO 72

Rizal Romli
Guest

umno selamanya…semoga umno akan ada perubahan..

Zafri Khalis
Guest

Kita Bangkit balik DSN

Dayana Sofia Firdhan
Guest

Baguslah muhasabah sikit diri tu… Jgn sombong bongkak

Fildaus Putra
Guest

Saya sentiasa sokong umno/bn dibawah kepimpinan dato sri Najib

Zafrullah Yazid
Guest

Don’t you have anything better to do?

Zul Hamed
Guest

Tukar najib insha Allah semua akan ok

Othman Man
Guest

Terima la kklahan dgn hati terbuka,UMNO kena muhasabah….apa ksilapa yg dh d lkukan

As Arash
Guest

Semua orang tahu, tumbangnya BN bukanlah kerana nama BN.. Tapi kerana pemimpin dan menteri-menterinya. Dulu, bila rakyat meluah rasa, mereka bongkak. Mereka sombong. Disuruh keluar… Read more »

Puding Indah
Guest

Umno menyambut ulang tahun ke72? Masih lagi senghaja membelakang dan melupakan sejarah pengharaman umno olih hakim Harun Hashim 1988,umno 1946 telah pun mati diketika itu… Read more »