Monday - August 2, 2021 @ 13:41
POLITIKHaron Din sahkan didatangi Anwar

Haron Din sahkan didatangi Anwar

haron din syuraKUALA LUMPUR – Timbalan Mursyidul Am Pas, Datuk Dr. Haron Din mengesahkan beliau didatangi Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim di rumahnya, baru-baru ini.

Bagaimanapun, Haron seperti dipetik menerusi portal berita antarapos.com menafikan pertemuan itu bagi membincangkan kesesuaian Anwar untuk dilantik sebagai Perdana Menteri sekiranya pakatan pembangkang memenangi Pilihan Raya Umum Ke-13.

Sebaliknya, Haron ketika bercakap kepada portal berita berkenaan menyatakan, pertemuan itu hanya sebagai perjumpaan biasa antara dua individu dan tiada perkara kepartian dibincangkan.

Dalam masa sama, Haron turut melahirkan kekesalannya apabila ada pihak menjadikan pertemuan tersebut sebagai modal politik.

“Pertemuan (dengan Anwar) saya tidak fikir itu yang menjadi isu, saya berjumpa dengan semua orang. ‘Nature’ hidup saya orang datang minta nasihat dan pertolongan,” katanya lebih lanjut kepada portal berita tersebut.

Haron berkata, pada Selasa lalu, terdapat 200 orang berjumpa dengannya tanpa mengira latar belakang politik.

“Pertemuan dengan saya tidak sepatutnya dijadikan isu sebab saya dengan Anwar kawan lama, dulu masa di ABIM (Angkatan Belia Islam Malaysia) kami sudah kenal, semasa beliau dalam UMNO kami masih berkawan. Dia datang ke rumah saya, semasa dia dalam penjara saya pergi melawat dia.

“Pertemuan dengan saya adalah sebagai sahabat, tiada agenda berasingan. Pertemuan itu (dengan Anwar) sering berlaku dan itu betul, pertemuan itu tiada agenda berasingan,” katanya.

Dalam perkembangan berkaitan, Haron menegaskan, dakwaan yang menyatakan Majlis Syura Ulama Pas menolak Anwar daripada memegang jawatan Perdana Menteri adalah tidak benar.

Beliau berkata, perkara itu tidak pernah dibincangkan dalam mesyuarat badan tertinggi parti tersebut yang dipengerusikan Mursyidul Amnya, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

“Bila saya kata kami kawan biasa, perjumpaan itu tiada perkara khusus dalam berbincang atau memutuskan apa-apa mengenai parti, tiada kaitan dengan parti, ia perjumpaan biasa.

“(Majlis Syura Ulama) tidak pernah bincang isu itu, mungkin pertemuan saya dengan Anwar dikaitkan dengan itu tapi ia hanya pertemuan biasa,” katanya.

Pengakuan Haron itu sekali gus menolak dakwaan sebuah blog propembangkang yang kononnya Timbalan Mursyidul Am Pas berkenaan yang datang menemui Anwar dan bukan sebaliknya.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here