28.8 C
Kuala Lumpur
Friday, October 30, 2020

Hati-Hati Beli Barangan Kulit, Pinggan Mangkuk Online, Di Khuatiri Ada Unsur Haram – PPIM

babi-ceramic tulang

Pengguna Islam dinasihatkan supaya berhati-hati ketika membeli barangan kulit dan pinggan mangkuk secara ‘online’ atau dalam talian kerana dikhuatiri mengandungi unsur haram.

Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johanberkata pembelian melalui Internet boleh menimbulkan kekeliruan kerana gambar yang tidak jelas.

“Sedangkan pembelian di kedai pun masyarakat boleh tersilap pilih, apa lagi sekadar melihat gambar di Internet. Contohnya, kalau dahulu ada tanda tiga titikpada barangan kulit, kita tahu ia diperbuat daripada kulit babi.

“Tetapi dengan teknologi moden masa kini, walaupun tidak mempunyai tanda tiga titik, ia tidak semestinya tidak diperbuat daripada kulit babi,” katanya.

babi-kulit-sepat

Di samping itu Nadzim berkata, perkakasan dapur khususnya pinggan mangkuk juga perlu diberi perhatian kerana kebanyakan yang dibuat di luar negara berkemungkinan mengandungi campuran tulang.


“Bukan hanya sumber daripada babi itu haram tetapi pinggan yang mengandungi campuran tulang lembu juga haram sekiranya lembu itu tidak disembelih,” katanya.

Nadzim berkata, pengguna Islam perlu memastikan produk yang dibeli diperbuatdaripada sumber yang sah kerana ia adalah hak setiap umat untuk mendapatkan barangan yang bersih dan halal kerana ia mempengaruhi amalan serta ibadat.

Menurutnya, pengguna tidak harus menilai rupa bentuk dan harga murah yang ditawarkan semata-mata tetapi perlu mendapatkan jaminan penjual antaranya dengan menyertakan sijil sebagai bukti.

Katanya, gaya hidup masyarakat yang lebih gemar membeli barangan unik dan dianggap eksklusif perlu diubah kerana untuk mendapatkan yang unik, orang ramai kadang kala tersilap langkah sehingga terbeli barangan yang tidak sepatutnya.

Justeru beliau menyarankan masyarakat supaya membeli sesuatu produk di kedaikerana ia bukan sahaja membolehkan pembeli berinteraksi secara terus dengan peniaga tetapi juga dapat menilai kualitinya.

Berita Berkaitan

Siapa di belakang portal MalaysiaNow

Nama seperti Malaysiakini, Malaysia Today, Malaysia Insight memang sudah dikenali. Sekarang timbul nama baru, MalaysiaNow....

Polis tahan Ronnie Liu, siasat kes hina Agong

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menahan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Sungai Pelek Ronnie Liu...

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Komen

..

Kenyataan Macron: Mahathir kena fokus kepada individu bukan serang negara & bangsa kata Najib

Bukanlah nak defend sangat tapi saya rasa dunia patut bertenang dan membaca kenyataan Tun Mahathir secara penuh dan dalam konteks penuh. Perlu adil kepada Tun...
993PeminatSuka
4,664PengikutMengikut
3,361PengikutMengikut
13,700PelangganLanggan