25.4 C
Kuala Lumpur
Tuesday, November 24, 2020

Henti Dedah Kelemahan Umat Islam Untuk Kepentingan Diri

tunku sallehuddin
Tunku Sallehuddin

Umat Islam dan Melayu di negara ini perlu menghentikan sikap berlumba-lumba untuk mendedahkan kelemahan sesama sendiri atas kepentingan peribadi dan kelompok masing-masing, kata Pengerusi Jemaah Pemangku Sultan Kedah, Tan Sri Tunku Sallehuddin Sultan Badlishah.

Katanya, sekiranya perbuatan ini berterusan, umat Islam dan orang Melayu di Malaysia tidak memerlukan musuh dari luar untuk memusnahkan kesucian Islam dan bangsa Melayu di bumi sendiri.

“Saya amat dukacita melihat perpecahan yang berlaku di kalangan umat Islam di Malaysia ketika ini, dalam masa pihak musuh sedang berusaha untuk meruntuh dan merobek kekuatan umat dengan berbagai cara,” katanya ketika berucap merasmikan mesyuarat agung tahunan Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim) peringkat kebangsaan kali ke-53 di sini, malam Jumaat.

Tunku Temenggung Kedah itu berkata pada masa ini agama Islam ditohmah dan difitnah dengan begitu hebat sekali secara terbuka tetapi dalam banyak keadaan umat Islam termasuk alim ulama tidak pula tampil untuk membetulkan keadaan dengan menyatakan yang benar.

Beliau juga bimbang dengan keceluparan pihak tertentu di negara ini menghina institusi raja, agama Islam, Al-Quran, sistem kehakiman negara, dan institusi keselamatan negara melalui media elektronik dan sosial kerana jika tidak ditangani segera ia boleh menimbulkan ketegangan dalam masyarakat.

“Kerja-kerja tidak bertanggungjawab ini boleh memusnahkan tamadun yang kita bina selama ini dan negara yang aman dan makmur boleh hancur dalam sekelip mata sahaja. Umat Islam hendaklah bersatu teguh dan tidak bercerai berai,” katanya.


Tunku Sallehuddin juga berkata, urusan dakwah Islamiah tidak boleh lagi dilakukan secara sukarela dan apabila ada kelapangan, dan hendaklah dilaksanakan sebagai satu kewajiban yang berpanjangan dan berterusan.

Beliau juga meminta umat Islam supaya mempunyai iltizam untuk berusaha agar suatu masa nanti undang-undang syariat Islam dapat dilaksanakan di bumi Malaysia yang bertuah ini.

“Di sini terletaknya kebijaksanaan kita supaya hukum-hukum yang ditetapkan itu dapat dilaksanakan dengan penuh keadilan di bumi Malaysia yang tercinta ini,” katanya.

Mengenai Perkim, beliau berkata, sebagai sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang ditubuhkan sejak 1960, ia telah berkembang dengan teguh dan mantap sebagai sebuah pertubuhan kebajikan Islam yang bergerak cergas dalam bidang dakwah bukan hanya untuk manfaat orang-orang Islam malahan orang bukan Islam juga mendapat kebaikan.

“Sebagai NGO yang sentiasa menggunakan pendekatan kesederhanaan dan keterbukaan Perkim berjaya menjadi satu wadah yang diterima bagi memupuk muafakat dan perpaduan orang-orang Islam khasnya dan rakyat Malaysia amnya,” katanya.

Turut hadir Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir, bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang merupakan Yang Dipertua Perkim, isterinya, Tun Dr Siti Hasmah Mohamad Ali, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan Naib Yang Dipertua Perkim Datuk Seri Shahidan Kassim yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Berita Berkaitan

Anggota PGA maut ditembak di sempadan Malaysia-Thailand

PADANG BESAR: Seorang anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) yang bertugas di pos sempadan Malaysia-Thailand,...

Lelaki maut alat pemadam api meletup depan rumah

SUNGAI PETANI: Lelaki maut selepas pemadam api kereta yang diletakkan di hadapan rumahnya di...

Tiga lagi MPV mewah bernilai RM750,000 disita SPRM

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyita tiga lagi kenderaan mewah milik ejen...

Lelaki hina agama Islam, ulama ditahan polis

KUALA TERENGGANU: Tindakan seorang lelaki membuat kenyataan jelek dan menghina beberapa tokoh agama dan...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Moratorium, fakta mana lagi harus diketengahkan? – Najib Razak

Media melapor keuntungan bank-bank Malaysia bagi suku ketiga 2020 (Julai hingga Sept) dijangka akan naik antara 25% hingga 30% lebih tinggi berbanding suku ke-2...