31.6 C
Kuala Lumpur
Sunday, November 29, 2020

Henti Sebar Berita Palsu, Jaga Sensitiviti Mangsa Banjir

banjir-kelantan-musnah-2

Rakyat Malaysia seharusnya menjaga sensitiviti mangsa banjir dan bukannya menyebarkan berita palsu sehingga menjadi viral di media sosial mengenai bencana alam yang melanda beberapa negeri khususnya di Pantai Timur.

Ketua Pengarah Penerangan, Datuk Ibrahim Abdul Rahman berkata sebaliknya, rakyat harus bersatu membantu mangsa banjir bagi meringankan beban mereka.

“Jangan kita melukakan (mangsa banjir) di saat mereka menghadapi musibah banjir, kita pula menambah perkara yang boleh menimbulkan kerisauan dan kecemasan kepada mangsa,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melepaskan Kembara Jalinan Kasih Sukarelawan Komuniti 1Malaysia (K1M) Pasca Banjir, Jabatan Penerangan di Bangunan Komunikasi dan Multimedia di sini, Ahad.

Ibrahim turut menasihatkan orang ramai agar tidak mudah percaya dengan berita yang tersebar di media sosial.

“Semak dahulu sama ada ia daripada sumber yang sahih atau tidak,” katanya menambah bahawa jabatan itu akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk memantau penyebaran berita palsu di laman sosial.

Beliau berkata Jabatan Penerangan akan memperbetulkan berita palsu berkenaan dan menyalurkan maklumat yang lebih tepat dan terkini seperti soal keselamatan, keadaan jalan dan juga bantuan yang disampaikan kepada mangsa banjir.

Katanya, terdapat sebanyak 13 buah bilik media di lokasi banjir yang menyalurkan maklumat terkini berkenaan keadaan banjir kepada pihak media agar masyarakat mendapat maklumat yang sahih.

Sementara itu, mengulas mengenai Kembara Jalinan Kasih Sukarelawan K1M, Ibrahim, yang mengetuai kembara itu disertai 160 sukarelawan dengan 26 buah kenderaan, tiga buah lori dan sebuah van, akan ke Kelantan, Terengganu, Pahang dan Perak.

Selain melakukan gotong-royong membersihkan pejabat Penerangan daerah, dewan orang ramai, sekolah, masjid dan rumah penjawat awam yang terjejas banjir, kembara itu juga akan menyampaikan sumbangan dan bantuan serta khemah kepada mangsa banjir.

Berita Berkaitan

Cap palsu: Beli tunai kereta, motosikal mewah

Tiga lagi anggota Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) semalam...

Selepas rugi RM9.95 bilion, Umno gesa Putrajaya semak kemampuan syarikat dilantik pulih TH

Umno hari ini menggesa Putrajaya supaya melihat semula kemampuan syarikat ditubuhkan ketika pentadbiran Pakatan...

PETRONAS rugi RM3.4 bilion suku ketiga 2020

Kerana dijarah dan di perah semenjak rejim PH sehingga era Tok Abah Kau, Petronas...

Pendakwah selebriti direman lima hari membantu siasatan kes rogol

Pendakwah selebriti direman lima hari, mulai hari ini, bagi membantu siasatan kes merogol seorang...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...