25.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, January 23, 2021

Himpunan #Justice4Adib anjuran UMMAH serah memo desak PM pecat Waytha

Himpunan Justice4Adi di anjuran Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) menyerahkan memorandum kepada Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad di Jabatan Perdana Menteri hari ini.

Pengerusi UMMAH, Aminuddin Yahaya berkata, memorandum itu bertujuan menunjukkan isyarat jelas rakyat pelbagai bangsa yang berkumpul hari ini menyatakan kekesalan atas insiden rusuhan Kuil Sri Maha Mariamman Seafields, Subang Jaya pada 28 November lalu.

Insiden itu didakwa mereka gagal ditangani oleh Menteri Perpaduan di JPM, P. Waytha Moorthy yang akhirnya mengundang kematian angota bomba, Allahyarham Muhammad Adib Mohd Kassim pada 2 Disember lalu.

“Ini adalah sejarah yang mana suara rakyat yang mengumpulkan petisyen tandatangan 300,000 sebagai isyarat kepada kerajaan semasa bahawa kami komited dengan keadilan rule of law seperti yang dilaung-laungkan pihak kerajaan.

“Maka kami juga berharap kerajaan komited dengan apa yang mereka perjuangkan supaya tidak ada campur tangan politik dalam kes (kematian Adib) yang kita anggap begitu tragis dan serius yang menyebabkan kehilangan nyawa seorang penjawat awam yang tidak membawa senjata.

“Arwah hanya datang untuk menyelamat tetapi akhirnya menemui ajal, disebabkan tangan- tangan durjana tanpa belas kasihan dan keperikemanusiaan dipukul sehingga membawa kematian,” katanya kepada pemberita.


Terdahulu lebih 300 orang diketuai Aminuddin serta 300 wakil NGO telah berkumpul di hadapan Masjid Putra Putrajaya selepas solat Jumaat sekitar 2 petang tadi.

Mereka melaungkan ‘Hidup, Hidup, Hidup Islam, Undur, Undur, Undur Waytha Moorthy dan Undur., Undur, Undur Ganabatirau’ sambil membawa sepanduk terteranya perkataan ‘ #JUSTICE4ADIB Solidariti Suara Ummah Menuntut Menteri Perpaduan Letak Jawatan’ bersama imej warna hitam putih arwah Muhammad Adib.

Mereka kemudian bergerak menuju ke Jabatan Perdana Menteri sekitar 2.15 petang dan tiba di hadapan bilik pengawal keselamatan pintu masuk pukul 2.35 petang.

Aminuddin serta tiga lagi wakil himpunan itu telah dibenarkan masuk untuk menyerahkan memorandum tersebut.

Aminuddin berkata, memorandum itu diserahkan kepada Setiausaha Politik Perdana Menteri, Abu Bakar Yahaya.

Semasa penyerahan memorandum katanya, pihaknya telah menjelaskan kepada Abu Bakar mengenai kandungan memorandum itu dan antaranya, Perdana Menteri harus memecat segera menteri terlibat keduanya jangan membiarkan Waytha melibatkan Peguam Negara untuk mencampuri keputusan mahkamah sebaliknya teruskan rule of law yang dipegang kerajaan Pakatan Harapan.

“Setiausaha Politik PM bersetuju menyatakan komitednya dan akan memanjangkan memorandum itu kepada Perdana Menteri nanti.

“Kita kalau tidak ada tindakan drastik daripada kerajaan maka kita akan mengadakan gerakan besar-besaran selepas ini.

“Kami tidak memberikan sebarang tempoh masa untuk PM bertindak cuma harapkan tindakan menyusul seberapa segera mungkin,” tegasnya lagi sebelum bersurai beramai ramai sekitar 3.30 petang tadi.

Terdahulu Aminuddin dalam ucapan di hadapan Masjid menjelaskan, Waytha bukan sahaja gagal menjalankan tugasnya menjaga perpaduan malah terus angkuh menyalahkan polis lambat bertindak pada hari rusuhan.

Beliau turut mahu pengerusi kuil berkenaan juga diambil tindakan kerana mengeluarkan pembohongan besar kononnya Muhammad Adib dilanggar kenderaan sambil menyifatkannya sebagai jijik dan tidak bermoral.

“Kerajaan dan PM melaungkan Rule of Law tetapi menteri dia sendiri melanggarnya, ini menteri ‘kampung’ (diiringi sorakan undur Waytha),” katanya.

Menurutnya, PM tidak boleh mengambil enteng suara rakyat termasuk petisyen 300,000 orang dan pihaknya akan terus komited berjuang sehingga penjenayah bertanggungjawab ditangkap dan diheret ke muka pengadilan.


Menurutnya, hampir 1,000 orang telah hadir bersama ke Himpunan #JUSTICE4ADIB hari ini walaupun dalam keadaan panas terik.

LIHAT video:
https://youtu.be/iZxUYOX2dKU

LIHAT video:
https://youtu.be/4LpzkS_d9lk

…………

https://pakdin.my/tag/muhammad-adib

Berita Berkaitan

Komen

  1. Harap menteri pelajaran masukkan insiden ini sebagai dlm matapelajaran sejarah bahawa sanya ( seorang ahli bomba dan penyelamat mati dgn keadaan yg amat menyedihkan , dipukul , beramai ramai oleh puak hindu , tetapi tidak ada tindakkan sewajarnya keatas sipelaku

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.