26.4 C
Kuala Lumpur
Monday, January 25, 2021

Hina Nabi: Tiada peguam berani membela Foo Wai Sing

Tiada Peguam Yang Berani membela Foo Wai Sing. Selalunya peguam Dap yang sanggup. 

Foo Wai Sing 68 tahun, tidak mengaku bersalah diatas dakwaan menghina Nabi dimahkamah Seksyen hari ini. 

Beliau didakwa dibawah Seksyen 298A(1) Kanun Keseksaan dan Seksyen 233(1) Akta Komunikasi dan Multimedia. 

Foo yang tidak diwakili peguam memohon jumlah itu dikurangkan atas alasan dia menghidap penyakit kencing manis dan tidak bekerja.

Hakim Edwin Paramjothy menetapkan ikat jamin RM20,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan tarikh 5 April ini untuk sebutan kes.

……………….
Warga Emas Mengaku Tidak Bersalah Tuduhan Hina Nabi

Wai Foo Sing, 68, mengaku tidak bersalah dan memohon dibicarakan sebaik pertuduhan terhadapnya dibacakan jurubahasa dalam bahasa Inggeris di hadapan Hakim M Edwin Paramjothy.

Berdasarkan kertas pertuduhan, Foo Sing didakwa menggunakan laman Facebook “Foo Sing Wai” memuat naik karikatur berunsur penghinaan, di mana tindakan itu berkemungkinan menyebabkan suasana tidak harmoni di antara kumpulan beragama Islam dan bukan Islam di seluruh negara, yang dibaca jam 12 tengah hari pada 18 Februari lalu.

Lelaki itu didakwa mengikut Seksyen 298A(1)(a) Kanun Keseksaan, yang boleh dihukum penjara maksimum lima tahun, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, Foo Sing didakwa menggunakan laman Facebook yang sama, membuat dan memulakan komunikasi jelik dengan niat menyakitkan hati orang lain, di tempat, masa dan tarikh sama.

Pendakwaan terhadapnya dibuat mengikut Seksyen 233(1)(a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998(Akta 588), yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum setahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.”

https://pakdin.my/tag/hina-nabi

Berita Berkaitan

Komen

  1. Baru la ada tindakn slpas sluruh melayu islam mmbantah, klu x mmg reman 3 hari ja n ikat jamin polis, biaq jdi pngajaran jgn sewenang2 nya mngihina nabi junjongan islam, dh melampau2 dn bgitu berani nya dapig ni…kita xkan bankitkn pekara ini, klu depa xmula dulu…..ha pijak lgi kepala kami….

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.