Home / :: BLOG :: / Hina Orang Jual Nasi Lemak Dan Pemandu Uber, Tanda Mahathir Sudah Terdesak

Hina Orang Jual Nasi Lemak Dan Pemandu Uber, Tanda Mahathir Sudah Terdesak

Tidak habis habis hendak menghina orang. Itulah sahaja bahan yang ada pada pembangkang sekarang. Mahfuz hina Sultan Pahang. Mukhriz hina ibadah umrah Datuk Seri Najib. Mahathir hina orang Bugis, hina orang dapat BR1M, hina orang pergi haji 1MDB dan terbaru hina pula orang jual nasil lemak dan pandu Grab.

Kenapa hendak buat semua penghinaan sebegini? DAP yang penuh dengan skandal dan penyelewengan di Pulau Pinang tidak pula dihina oleh Mahathir. DAP yang sebabkan 11 orang mati kerana tanah runtuh, banjir sampai lebih seratus kali, gadai tanah berbillion billion dan seleweng RM305 duit kajian terowong, sudah jadi suci di mata Mahathir.

Mahathir kini sedang jadi “screw” DAP untuk dapatkan undi Melayu. Terpaksa pula hina orang jual nasi lemak dan pandu Grab. Boleh dapat undikah dengan hina orang jual nasi lemak dan bawa Grab?


https://youtu.be/https://youtu.be/jMOX7o97pOE

Mahathir berkata kewujudan lepasan universiti yang terpaksa menjual nasi lemak, menjadi pemandu Uber dan seumpamanya adalah petanda kegagalan kerajaan di negara ini.

“Bukannya kita nak latih mereka nak jadi pemandu Uber dan penjual nasi lemak” Mahathir berkata demikian dalam programPolicy Talk dan disiarkan secara langsung melalui Facebooknya semalam.

Mahathir kata kewujudan orang jual nasi lemak dan pandu Grab ini  gambarkan keadaan sebuah negara yang memalukan kerana ada graduan terpaksa berniaga sebegitu rupa.

Cuba lihat fakta ini, apakah kerjaya pemandu Grab itu gambarkan keadaan sesebuah negara itu teruk seperti yang didakwa Mahathir?

Grab dilancarkan pada 2011, kini sudah 11 juta orang menggunakan Grab di 6 negara di Asia Tenggara. Pemandu Grab ada 2 juta orang. Sejumlah 5.1 juta orang menempah Grab secara purata sebulan. 142 bandar di Asia Tenggara gunakan Grab. Di Indonesia sahaja, 50 bandar gunakan Grab. Kini nilai perniagaan Grab adalah USD$ 6 billion. Ini satu perniagaan yang merugikan kata Mahathir?

Bagaimana pula dengan Uber? Uber ada di 83 buah negara dan 674 bandar seluruh dunia. Di Amerika Syarikat terdapat 160,000 pemandu Uber, purata pendapatan mereka USD$364 sebulan atau kira kira RM1,456. Di United Kingdom  ada 40,000 pemandu Uber dan sejumlah 3.5 juta pengguna Uber di UK. Nilai Uber sekarang adalah USD$69 billion. Ini satu perniagaan yang tidak baik kata Mahathir?

Kalau begitu di Singapura, Indonesia dan Vietnam pun ada Grab juga, bermakna negara di sana pun tidak bagus dan teruk, kalau ikut kata Mahathir lah. Begitu juga di Amerika Syarikat dan United Kingdom, di dua negara ini pun tidak bagus kerana berpuluh ribu orang menjadi pemandu Uber di sana.

Jauh beza jual nasi lemak zaman sekarang dengan zaman Mahathir dulu. Pada Oktober 2016, seorang graduan Kejuruteraan Elektronik Perubatan dari Universiti Tun Hussein Onn (UiTHO) berjaya mendapat pendapatan tinggi dengan berniaga nasi lemak dan mencetuskan fenomena di Malaysia.

Itulah pengusaha Nasi Lemak Anak Dara, Siti Hajjar Ahmad yang mula berniaga nasi lemak sejak Jun 2016 sementara menunggu pekerjaan. Bagaimanapun, pendapatan yang ditawarkan dari pekerjaan yang ditawarkan lebih kecil dari hasil dia berniaga. Dia enggan mendedahkan pendapatan bulanannya tapi hasil jual nasi lemaknya sudah tentu lebih tinggi dari gaji yang ditawarkan sebagai jurutera iaitu RM2,000.

Apa masalahnya kepada Mahathir kalau graduan menjadi pemandu Uber dan jual nasi lemak? Seorang pengguna Facebook, Hilmy Shamshur Abdul Rahim berkata menjual nasi lemak dan memandu perkhidmatan e-hailing adalah satu bentuk pendedahan untuk menimba pengalaman.

“Sejak dulu kita faham bahawa segulung ijazah dari institut pendidikan tinggi tidak akan menjamin pekerjaan. Ingat zaman Tun M jadi PM dulu senang dapat kerja ke?,” katanya.

Bukan semua graduan gagal, malahan kira-kira 183,433 orang pencari kerja di negara ini berjaya mendapat pekerjaan sepanjang tahun 2017. Daripada jumlah berkenaan seramai 57,320 orang atau 31 peratus pencari kerja itu merupakan siswazah dan 126,113 atau 69 peratus bukan siswazah.

Seramai 57,366 pencari kerja berkenaan berjaya dipadankan dengan pekerjaan yang ditawarkan majikan untuk ditempatkan dalam pekerjaan dalam tempoh kurang daripada sebulan melalui pelbagai program kerjaya yang dianjurkan sebuah agensi iaitu JobsMalaysia.

Seorang penjawat awam bernama Onwi Haji Harun berkongsi slip gajinya ketika zaman Mahathir, pada tahun 1991.  Gaji pokok hanya RM1,115.00 selepas 15 tahun berkhidmat. Selepas itu dapat pula gaji separuh kerana sambung belajar, sebanyak RM557.50 sahaja sebulan.

Dipotong lagi cukai pendapatan sebanyak RM36. Tinggallah gaji bersih RM46.53 sahaja. Zaman Najib tidak berlaku baki gaji tinggal serendah itu. Kalau ada sudah lama slip gaji itu masuk dalam Facebook dan media sosial. Ianya hanya berlaku zaman Mahathir sahaja.

Sekarang ini gaji permulaan buat seorang guru siswazah campur elaun dan berbagai lagi bayaran sudah lebih RM3,300 sebulan. Jauh berbeza dengan zaman Mahathir dulu. Kalau cikgu ini hendak dapat duit lebih, malam malam boleh bawa Grab lagi. Dapatlah lagi duit saku untuk belanja.

Jangan kita hina orang jual nasi lemak. Di Paris pun ada jual nasi lemak, namanya nasi lemak Paris, sebungkus nilainya 10 euro (RM48). Di United Kingdom pun ada nasi lemak Liverpool, harganya £5.50 sepinggan (RM29.70). Nasi lemak Malaysia sudah bertaraf antarabangsa. Lekeh sangatkah orang jual nasi lemak?

Mahathir sahaja kata lekeh. Tidak samalah dengan anak Mahathir, anak anak dia tidak jual nasi lemak dan pandu Grab tetapi sudah jadi jutawan di Malaysia. Marina ada 52 syarikat, aset RM80 juta. Mirzan ada 156 syarikat, aset RM780 juta, Mokhzani ada 255 syarikat, aset RM3 billion dan Mukhriz ada 128 syarikat, aset RM540 juta.

Bila sudah kaya dan jutawan, janganlah hina orang yang mencari rezeki yang halal dengan menjual nasi lemak dan pandu Grab.


Rujukan:
http://m.themalaymailonline.com/projekmmo/berita/article/mahathir-apa-bangga-graduan-jual-nasi-lemak-bawa-uber

Tulisan :
Beruang Biru
BB744, Khamis
18 Januari 2018

(Visited 8 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

Check Also

Hamzah Zainuddin mengaku menjadi broker 36 Ahli Parlimen BN melompat

Hamzah Zainuddin mengesahkan beliau adalah broker 36 ahli Parlimen BN menandatangi surat menyokong Mahathir sebagai …

106 comments

  1. Mimi Rusmiyati

    Tu uber nk sokong #atuk22tahun kan ?

  2. Mimi Rusmiyati

    Tu uber nk sokong #atuk22tahun kan ?

  3. Mimi Rusmiyati

    Tu uber nk sokong #atuk22tahun kan ?

  4. Jaka Bayu Indera

    Admin lidah anjing..xlama dah anjing oii

  5. Jaka Bayu Indera

    Admin lidah anjing..xlama dah anjing oii

  6. Mohd Shafa Azam

    Panas ke bro??? Ha..ha…ha..

    Biasanya kalau takda alasan nak lawan, tu jelah ayat sampah yg nak lawan…anjing..dedak…

    Low mentaliti…

  7. Mohd Shafa Azam

    Panas ke bro??? Ha..ha…ha..

    Biasanya kalau takda alasan nak lawan, tu jelah ayat sampah yg nak lawan…anjing..dedak…

    Low mentaliti…

  8. Hokage Chai Rasenggan

    Rakyat bijak menilai antara mghina dan menegur kelemahan….. dlm situasi skrg…

  9. Hokage Chai Rasenggan

    Rakyat bijak menilai antara mghina dan menegur kelemahan….. dlm situasi skrg…

  10. Amirul Akmal

    Admin mula pusing cerita mcm org x tau ape yg tun sampaikan.jgn ingat rakyat ni bodoh mcm ko

  11. Amirul Akmal

    Admin mula pusing cerita mcm org x tau ape yg tun sampaikan.jgn ingat rakyat ni bodoh mcm ko

  12. Shafique Salleh

    Hina Mahathir dan tak mau interview Mahathir pasal apa2, tu lagi tanda desperate
    It works both ways

  13. Shafique Salleh

    Hina Mahathir dan tak mau interview Mahathir pasal apa2, tu lagi tanda desperate
    It works both ways

  14. Khairul Izuan

    Aku faham je apa yg tun maksud kan…ko admin sila bodoh sorang2.

  15. Khairul Izuan

    Aku faham je apa yg tun maksud kan…ko admin sila bodoh sorang2.

  16. Suhaimi Yunus

    hahaha..apaler..nak putar citer macam bdk sekolah..

  17. Suhaimi Yunus

    hahaha..apaler..nak putar citer macam bdk sekolah..

  18. Bahtiar Hussein

    Haha semakin bodoh anjing najib razak sekarang untuk faham apa yg Tun cakap pun gagal

  19. Bahtiar Hussein

    Haha semakin bodoh anjing najib razak sekarang untuk faham apa yg Tun cakap pun gagal

  20. Ahmad Shahrani Musa

    Hahaha bila dia hina ???…. Ketom betoi la admin

  21. Ahmad Shahrani Musa

    Hahaha bila dia hina ???…. Ketom betoi la admin

  22. Amir Zaki

    Bodoh nk mmpos lh ko admin….putar alam…

  23. Amir Zaki

    Bodoh nk mmpos lh ko admin….putar alam…

  24. Mohd Fauzi

    Sikap yg ada pd pemimpin ph. ????

  25. Mohd Fauzi

    Sikap yg ada pd pemimpin ph. ????

  26. Mohd Fauzi

    Sikap yg ada pd pemimpin ph. ????

  27. Jalak Ahmad

    Bukan hina aku pham mksud tun.. abu abu

  28. Jalak Ahmad

    Bukan hina aku pham mksud tun.. abu abu

  29. Din Ariffin

    Belajar aeronautical and space tapi jual nasik lemak.bangang punya admim

  30. Din Ariffin

    Belajar aeronautical and space tapi jual nasik lemak.bangang punya admim

  31. Mohamed Zuhri Amir

    Madey dh terdesak…apa pn kerjaya janji halal bkn mcm ada org Tu songlap jdi penyamun tarbus duit rakyat ank beranak Kaya Raya lps Tu Komen bangang ???

  32. Mohamed Zuhri Amir

    Madey dh terdesak…apa pn kerjaya janji halal bkn mcm ada org Tu songlap jdi penyamun tarbus duit rakyat ank beranak Kaya Raya lps Tu Komen bangang ???

  33. Othman Bin Abd Wahab

    Admin niii….BINGAI tahap bangkai

  34. Othman Bin Abd Wahab

    Admin niii….BINGAI tahap bangkai

  35. Abil Ramli

    Min aq rasa apa yg madey ckap bkn hina laa x kan x pham .

  36. Abil Ramli

    Min aq rasa apa yg madey ckap bkn hina laa x kan x pham .

  37. Ahmad Ibrahim

    Yang jual nasi lemak tu lebih kaya dari kerja ofis

  38. Ahmad Ibrahim

    Yang jual nasi lemak tu lebih kaya dari kerja ofis

  39. Sabrio Rachman

    Sofea Naz nanti boley untaq

  40. Sabrio Rachman

    Sofea Naz nanti boley untaq

  41. Sabrio Rachman

    Sofea Naz nanti boley untaq

  42. Azman Shabudin

    Anak2 dia berniaga berbillion billion…. oil & gas, optic cable, arak, petrol station… tak main ler nasik lemak…

  43. Azman Shabudin

    Anak2 dia berniaga berbillion billion…. oil & gas, optic cable, arak, petrol station… tak main ler nasik lemak…

  44. Alex Cray

    Aku kenal berapa orang yg bawa UBER ni. Satu hari boleh masuk RM300-500, ikut harilah. Bagi grads, adalah rezeki bagi mereka untuk bayar PTPTN atau tanggung makan minum sementara belum dpt kerja.

  45. Alex Cray

    Aku kenal berapa orang yg bawa UBER ni. Satu hari boleh masuk RM300-500, ikut harilah. Bagi grads, adalah rezeki bagi mereka untuk bayar PTPTN atau tanggung makan minum sementara belum dpt kerja.

  46. Iqbal Zharif

    Kesian belajar tinggi2 tp xfaham di maksudkan

  47. Iqbal Zharif

    Kesian belajar tinggi2 tp xfaham di maksudkan

  48. Iqbal Zharif

    Tapi bukan semua, hanya segelintir. Fikir sebagai rakyat biasa dgn pemikiran pemimpin lain.

  49. Iqbal Zharif

    Tapi bukan semua, hanya segelintir. Fikir sebagai rakyat biasa dgn pemikiran pemimpin lain.

  50. Mohamad Fared Malek

    No geng2 yg baca tajuk je. Isi malas nak baca..#bangang

  51. Mohamad Fared Malek

    No geng2 yg baca tajuk je. Isi malas nak baca..#bangang

  52. Harm Ka

    Hakikatnya rezeki..kena open minda..org2 lepasan sekolah kebanyakkannya mmg nak cari diploma, ijazah dgn hasrat kerja gaji lumayan…itu sahaja minda2 generasi sekrg yg kolot dan kusut…….jgn ingt semua 100% berjaya apa yg dihajati…jgn buat alasan x de kerja bro..org dangkal jer kata x de kerja sistem kerajaan lemah. Jgn bangang mcm madey.. biarlah nak jual nasi lemak atau pemandu uber ke grab ke…kalu dah itu takdirnya…

  53. Harm Ka

    Hakikatnya rezeki..kena open minda..org2 lepasan sekolah kebanyakkannya mmg nak cari diploma, ijazah dgn hasrat kerja gaji lumayan…itu sahaja minda2 generasi sekrg yg kolot dan kusut…….jgn ingt semua 100% berjaya apa yg dihajati…jgn buat alasan x de kerja bro..org dangkal jer kata x de kerja sistem kerajaan lemah. Jgn bangang mcm madey.. biarlah nak jual nasi lemak atau pemandu uber ke grab ke…kalu dah itu takdirnya…

  54. Bayjurie Abd Aziz

    Tak guna madir ko hina bugis ye

  55. Bayjurie Abd Aziz

    Tak guna madir ko hina bugis ye

  56. Katak Hijau

    page ni menganjing lebih dekat2 pru ni…hahahaha hambarr

  57. Katak Hijau

    page ni menganjing lebih dekat2 pru ni…hahahaha hambarr

  58. Abd Wahab Ahmad

    Maksud Tun…..lepasan2 universiti terpaksa jual nasi lemak atau pemandu uber kerana peluang2 kerja yg bersesuaian dgn kelulusan mereka tidak ada…. Kerajaan gagal menyediakan kerja yg separutnya utk lepasan universiti …
    Itu saja….dia bukan hina pn org yg nk jual nasi lemak atau memandu uber…. Beragaklh….

  59. Abd Wahab Ahmad

    Maksud Tun…..lepasan2 universiti terpaksa jual nasi lemak atau pemandu uber kerana peluang2 kerja yg bersesuaian dgn kelulusan mereka tidak ada…. Kerajaan gagal menyediakan kerja yg separutnya utk lepasan universiti …
    Itu saja….dia bukan hina pn org yg nk jual nasi lemak atau memandu uber…. Beragaklh….

  60. Apai Kia Karo

    Admin kurang faham maksud ayat org. Dia ikut faham dia je hahaaaaa

  61. Apai Kia Karo

    Admin kurang faham maksud ayat org. Dia ikut faham dia je hahaaaaa

  62. Muhamad Ramli

    Kau org ni pandai tak menilai bahasa yg disampaikan.jgn la bodoh sangat

  63. Muhamad Ramli

    Kau org ni pandai tak menilai bahasa yg disampaikan.jgn la bodoh sangat

  64. Sarjana Marjuni Marjuni

    Pemimpin bodoh macam tu hina ke orang melayu jual nasi lemak

  65. Sarjana Marjuni Marjuni

    Pemimpin bodoh macam tu hina ke orang melayu jual nasi lemak

  66. Zubir Zain

    Manusia yang mata dajjal
    Nampak yang buruk je
    Buta yg baik

  67. Zubir Zain

    Manusia yang mata dajjal
    Nampak yang buruk je
    Buta yg baik

  68. Zubir Zain

    Manusia yang mata dajjal
    Nampak yang buruk je
    Buta yg baik

  69. Jasni Hussin

    Manteliti pembangang…..

  70. Jasni Hussin

    Manteliti pembangang…..

  71. Mohd Zakri HJ Ahmad

    Hidup mcm biawak hidup lidah bercabang… Tak dak akidah islam lansung…cuma tahu menghina,mengeji ddan berdendam ..nanti dgn kuasaAllah…tercabut lidah tu….biaselah kalau dah serumppun dgn kapir laknat..

  72. Mohd Zakri HJ Ahmad

    Hidup mcm biawak hidup lidah bercabang… Tak dak akidah islam lansung…cuma tahu menghina,mengeji ddan berdendam ..nanti dgn kuasaAllah…tercabut lidah tu….biaselah kalau dah serumppun dgn kapir laknat..

  73. Mohd Zakri HJ Ahmad

    Hidup mcm biawak hidup lidah bercabang… Tak dak akidah islam lansung…cuma tahu menghina,mengeji ddan berdendam ..nanti dgn kuasaAllah…tercabut lidah tu….biaselah kalau dah serumppun dgn kapir laknat..

  74. Ayob Salleh

    Itu la… kalau dah melampau sangat dgn hasutan dan fitnah.. lama2 rakyat jadi muak.. bila rakyat dah muak segala asutan x termakan.. bila rakyat x termakan mula jiwa jadi kacau.. bila jiwa kacau itu yg sasau. Bila dah sasau x kira sultan x kira ulamak x kira agama habis dikacau. Haduhhhhh… entahlah.. aku tetap x ambil tau, umno ketetapan ku demi wadah melayu.

  75. Ayob Salleh

    Itu la… kalau dah melampau sangat dgn hasutan dan fitnah.. lama2 rakyat jadi muak.. bila rakyat dah muak segala asutan x termakan.. bila rakyat x termakan mula jiwa jadi kacau.. bila jiwa kacau itu yg sasau. Bila dah sasau x kira sultan x kira ulamak x kira agama habis dikacau. Haduhhhhh… entahlah.. aku tetap x ambil tau, umno ketetapan ku demi wadah melayu.

  76. Ayob Salleh

    Itu la… kalau dah melampau sangat dgn hasutan dan fitnah.. lama2 rakyat jadi muak.. bila rakyat dah muak segala asutan x termakan.. bila rakyat x termakan mula jiwa jadi kacau.. bila jiwa kacau itu yg sasau. Bila dah sasau x kira sultan x kira ulamak x kira agama habis dikacau. Haduhhhhh… entahlah.. aku tetap x ambil tau, umno ketetapan ku demi wadah melayu.

  77. Awang Sulong

    Tak pyah masuk universiti…..maksudnya pendidikan baik yg diwar warkan najib tak guna klu tak de kerja setaraf…habis duit byr ptptn…. Bodoh tk blh pikir mealayu umno

  78. Awang Sulong

    Tak pyah masuk universiti…..maksudnya pendidikan baik yg diwar warkan najib tak guna klu tak de kerja setaraf…habis duit byr ptptn…. Bodoh tk blh pikir mealayu umno

  79. Awang Sulong

    Tak pyah masuk universiti…..maksudnya pendidikan baik yg diwar warkan najib tak guna klu tak de kerja setaraf…habis duit byr ptptn…. Bodoh tk blh pikir mealayu umno

  80. Mat Rashid Bin Yusof

    Admin cuba positif sikit. Tun M maksud belajar tinggi tapi tak kena pada yg belajar. Kalau amb kulinari tu tepat

  81. Mat Rashid Bin Yusof

    Admin cuba positif sikit. Tun M maksud belajar tinggi tapi tak kena pada yg belajar. Kalau amb kulinari tu tepat

  82. Muhamad Syamsul Din

    Bodoh.. Ko xfhm.. Pe tun ckp.. Nk ckp pe.. Tu lh soh sekolah xnk sekolah.. Dh besr bodoh

  83. Muhamad Syamsul Din

    Bodoh.. Ko xfhm.. Pe tun ckp.. Nk ckp pe.. Tu lh soh sekolah xnk sekolah.. Dh besr bodoh

  84. Muhamad Syamsul Din

    Dia org yg xfhm pe yg mahathir ckp… Dia sbnrnya sejak azali bodoh… Org soh sekolah.. Ko malas… Dah bsr bodoh

  85. Muhamad Syamsul Din

    Dia org yg xfhm pe yg mahathir ckp… Dia sbnrnya sejak azali bodoh… Org soh sekolah.. Ko malas… Dah bsr bodoh

  86. Mohamed Zuhri Amir

    KO Tu yg sng d perbodohkn ???

  87. Mohamed Zuhri Amir

    KO Tu yg sng d perbodohkn ???

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: