Hutang negara RM1 trilion? Pala otak dia!

KEPADA Semua ahli Kementerian Kewangan (MOF) dan yang penting ORANG-ORANG PAKATAN HARAPAN yang ada dalam MOF. Diharapkan SILA TUNJUKKAN DIRI ANDA DAN KOMEN.

Siapa ada tengok berita tv1 tv2 tv3 semalam. Video Mahathir bercakap tentang hutang negara sudah RM1 trilion dibuat oleh kerajaan sebelumnya.

Betul ke hutang negara sampai RM1 trilion?

Dalam penyata dari bank negara secara rasmi hanya rm6++ bilion sahaja. Dan hutang terkumpul tersebut bermula dari pemerintahan PM 1 , PM 2 , PM 3 , PM 4 , PM 5 , PM 6.. Dan Malaysia mempunyai rizab aset di Bank Negara lebih kurang RM4++ Billion. Bermaksud Malaysia hanya ada hutang tidak terjamin lebih kurang RM2++ Billion sahaja.

Politik politik juga.

Kenyataan kena lah betul, kenyataan macam ini boleh menganggu pasaran saham dan pelabur yang hendak melabur ke dalam Malaysia.
Tolong lah Mahathir jangan keluar semua kenyataan berdasarkan politik.. Kacau bilau ekonomi dan pasaran saham nanti..

Yang mana nak tahu hutang Negara Malaysia tak perlu tunggu Menteri bagi details. Kamu ada akses boleh lihat dokumen terbuka. Lihat lah.

Links…
http://www.bnm.gov.my/files/publication/qb/2017/Q4/4Q2017_fullbook_en.pdf

Link berita.

http://www.penmerahpress.com/2018/05/kewangan-negara-dicabul-hingga-hutang.html?m=1

kalau ikut penyataan,

1. Total Fed Govt Debt – RM686.8 Billion.

Ini terbahagi pada 2:

1A. Domestic debt – 484.1 Billion
1B. External debt – 202.8 Billion

1 = 1A + 1B.
RM686.8 Billion = RM484.1 Billion + 202.8 Billion

National Debt atau Hutang Negara yang termasuk hutang individu dan syarikat yang tanggungjawabnya bukan di bahu kerajaan. Ini national debt bukan Federal Government debt.

Lihat ini termasuk:
– interbank borrowings
– intercompany loans
– loans

Adalah tidak benar hutang kerajaan mencecah RM1 TRILLION. Ini kerana mengikut laporan BNM, berakhir 31 Disember 2017 hutang kerajaan sekitar RM686 billion, hanya 50.8% daripada KDNK iaitu paras selamat statutori yg ditetapkan.

Paling hampir RM1 TRILLION ialah hutang luar (external debt) iaitu sekitar RM893 billion, tu pun hutang termasuk bukan kerajaan seperti hutang offshore, pelaburan dalam hutang berdenominasi ringgit oleh bukan warganegara, deposit/simpanan, kredit perdagangan, tuntutan insurans belum bayar, dan faedah kena bayar; oleh pengurus dana, bank, insuran, insitusi kewangan; syarikat-syarikat dan individu warganegara Malaysia kepada pengurus dana, bank, insuran, insitusi kewangan; syarikat-syarikat dan individu BUKAN warganegara Malaysia.

Maksudnya total keseluruhan hutang seluruh negara oleh warganegara Malaysia iaitu termasuk kerajaan dan swasta kepada pelabur/peminjam bukan warganegara.

Takkanlah hendak salahkan kerajaan untuk urusan kewangan korporat pihak swasta, yang mereka sendiri mempunyai aliran pendapatan, aset, rizab tunai sendiri dan mampu untuk selesaikan pinjaman/tuntutan/bayaran kepada korporat/pelabur luar, masing-masing.

Dan jika Mahathir nak bandingkan hutang zamannya iaitu RM300 billion adalah sangat tidak logik kerana saiz ekonomi zamannya juga kecil. KDNK 2003 hanyalah US$110.2 billion, dengan tukaran RM3.80, hanya sekitar RM418 billion.

Jadi, kalau mengikut perbandingan walaupun hutang kerajaan RM686 billion, akan tetapi, KDNK kini sudah bersaiz RM1.3 TRILLION. Secara automatiknya mengkerdilkan KDNK zaman Mahathir yang hanya bernilai RM418 billion.

Rujukan

[1] Perbendaharaan Negara
http://www.treasury.gov.my/pdf/ekonomi/le/1718/bab4.pdf

[2] Bank Negara Malaysia Q4 2017
http://www.bnm.gov.my/files/publication/qb/2017/Q4/4Q2017_fullbook_en.pdf

[3] Bank Negara Malaysia Latest 2018
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=statistic_nnsd

http://pakdin.my/tag/hutang-negara

Comments (84)

  1. Afif Fie May 24, 2018 @ 3:42
    • Che Noran Mohd Jelas May 24, 2018 @ 5:35
    • Afif Fie May 24, 2018 @ 5:48
    • Che Noran Mohd Jelas May 24, 2018 @ 5:55
    • Afif Fie May 24, 2018 @ 5:56
    • Afif Fie May 24, 2018 @ 5:59
    • Rosli Hashim May 24, 2018 @ 6:12
    • Che Noran Mohd Jelas May 24, 2018 @ 7:35
    • Afif Fie May 24, 2018 @ 7:38
    • OrEn NeRo May 24, 2018 @ 9:31
    • Afif Fie May 24, 2018 @ 9:32
    • Che Noran Mohd Jelas May 24, 2018 @ 11:46
  2. Rosslan Roslan May 24, 2018 @ 4:29
  3. Kay Maria May 24, 2018 @ 5:02
  4. Marhamah Jantan May 24, 2018 @ 5:18
  5. Pai Quenqon May 24, 2018 @ 5:20
  6. M Hisyam A Rahim May 24, 2018 @ 5:32
    • Azmi Hassan May 24, 2018 @ 6:28
    • Azizan Mahmud May 24, 2018 @ 11:02
    • Ritz Juan May 24, 2018 @ 12:47
    • Azmi Hassan May 26, 2018 @ 22:51
  7. Radzi Slm May 24, 2018 @ 5:33
    • Mohammad Ryan Iskandar May 24, 2018 @ 7:06
    • Halim Mat May 24, 2018 @ 9:23
  8. Che Noran Mohd Jelas May 24, 2018 @ 5:34
  9. Azmi Hassan May 24, 2018 @ 5:39
  10. Rusman Md Yusof May 24, 2018 @ 6:19
  11. Sabri Langbuana May 24, 2018 @ 6:30
  12. Zakaria Abdullah Zakaria Abdullah May 24, 2018 @ 6:33
  13. Zakaria Abdullah Zakaria Abdullah May 24, 2018 @ 6:36
  14. Arma Ni May 24, 2018 @ 6:46
    • Mohd Affendi Ismail May 24, 2018 @ 7:24
    • Fly High May 24, 2018 @ 8:20
    • Hasnifarina Hassan May 24, 2018 @ 8:21
    • Eisham Omar May 24, 2018 @ 14:17
  15. Kay Maria May 24, 2018 @ 7:18
  16. Abdul Basir Jalil May 24, 2018 @ 7:42
  17. Joe Harry May 24, 2018 @ 8:10
  18. Alee H Akir May 24, 2018 @ 8:17
    • Ritz Juan May 24, 2018 @ 12:45
    • Ainonanis Wahab May 24, 2018 @ 14:46
    • Jabbar Rozita May 24, 2018 @ 20:25
    • Ahmad Salehhudin May 25, 2018 @ 8:19
  19. Azmi Ngadimon May 24, 2018 @ 8:23
  20. Hasnifarina Hassan May 24, 2018 @ 8:25
  21. Al Fateh May 24, 2018 @ 8:34
  22. Othman Bin Abd Wahab May 24, 2018 @ 8:41
  23. Zulkefli Ghazali May 24, 2018 @ 8:57
  24. Shukor Maman May 24, 2018 @ 8:57
  25. Aidit Mokhtar May 24, 2018 @ 9:17
  26. Zulfiteri Abd Manaf May 24, 2018 @ 9:46
  27. Azwan Tasman Wan May 24, 2018 @ 10:24
  28. Abd Rahman May 24, 2018 @ 10:31
  29. Khayraddiyn Muhammad Aldahari May 24, 2018 @ 10:32
  30. Omar Abu Bakar May 24, 2018 @ 10:42
  31. Jabbar Rozita May 24, 2018 @ 10:52
  32. Siti Afidah Siti May 24, 2018 @ 11:28
  33. Kamarul Arifin May 24, 2018 @ 11:48
  34. Maidin Othman May 24, 2018 @ 12:09
  35. Adrian Corleone Nathaniel May 24, 2018 @ 12:14
  36. Hana Noorul'aalhana May 24, 2018 @ 12:34
  37. Alee H Akir May 24, 2018 @ 13:25
  38. Muhamad Feroz May 24, 2018 @ 14:06
  39. Nasrul Hakim Zahir May 24, 2018 @ 16:49
  40. Shah Muzamil May 24, 2018 @ 16:58
  41. Norini Jaafar May 24, 2018 @ 18:20
  42. Affendy Waterich May 24, 2018 @ 21:33
  43. Husni Yus May 24, 2018 @ 21:36
  44. Ct Nur Iskandar May 24, 2018 @ 23:05
  45. Don Al Qassam May 24, 2018 @ 23:24
  46. Fairos Hamdan May 25, 2018 @ 0:32
  47. Othman Abdul May 25, 2018 @ 20:16
  48. Man DaOng May 26, 2018 @ 11:07

Leave a Reply