Hutang negara RM1 trilion? Pala otak dia!

KEPADA Semua ahli Kementerian Kewangan (MOF) dan yang penting ORANG-ORANG PAKATAN HARAPAN yang ada dalam MOF. Diharapkan SILA TUNJUKKAN DIRI ANDA DAN KOMEN.

Siapa ada tengok berita tv1 tv2 tv3 semalam. Video Mahathir bercakap tentang hutang negara sudah RM1 trilion dibuat oleh kerajaan sebelumnya.

Betul ke hutang negara sampai RM1 trilion?

Dalam penyata dari bank negara secara rasmi hanya rm6++ bilion sahaja. Dan hutang terkumpul tersebut bermula dari pemerintahan PM 1 , PM 2 , PM 3 , PM 4 , PM 5 , PM 6.. Dan Malaysia mempunyai rizab aset di Bank Negara lebih kurang RM4++ Billion. Bermaksud Malaysia hanya ada hutang tidak terjamin lebih kurang RM2++ Billion sahaja.

Politik politik juga.

Kenyataan kena lah betul, kenyataan macam ini boleh menganggu pasaran saham dan pelabur yang hendak melabur ke dalam Malaysia.
Tolong lah Mahathir jangan keluar semua kenyataan berdasarkan politik.. Kacau bilau ekonomi dan pasaran saham nanti..

Yang mana nak tahu hutang Negara Malaysia tak perlu tunggu Menteri bagi details. Kamu ada akses boleh lihat dokumen terbuka. Lihat lah.

Links…
http://www.bnm.gov.my/files/publication/qb/2017/Q4/4Q2017_fullbook_en.pdf

Link berita.

http://www.penmerahpress.com/2018/05/kewangan-negara-dicabul-hingga-hutang.html?m=1

kalau ikut penyataan,

1. Total Fed Govt Debt – RM686.8 Billion.

Ini terbahagi pada 2:

1A. Domestic debt – 484.1 Billion
1B. External debt – 202.8 Billion

1 = 1A + 1B.
RM686.8 Billion = RM484.1 Billion + 202.8 Billion

National Debt atau Hutang Negara yang termasuk hutang individu dan syarikat yang tanggungjawabnya bukan di bahu kerajaan. Ini national debt bukan Federal Government debt.

Lihat ini termasuk:
– interbank borrowings
– intercompany loans
– loans

Adalah tidak benar hutang kerajaan mencecah RM1 TRILLION. Ini kerana mengikut laporan BNM, berakhir 31 Disember 2017 hutang kerajaan sekitar RM686 billion, hanya 50.8% daripada KDNK iaitu paras selamat statutori yg ditetapkan.

Paling hampir RM1 TRILLION ialah hutang luar (external debt) iaitu sekitar RM893 billion, tu pun hutang termasuk bukan kerajaan seperti hutang offshore, pelaburan dalam hutang berdenominasi ringgit oleh bukan warganegara, deposit/simpanan, kredit perdagangan, tuntutan insurans belum bayar, dan faedah kena bayar; oleh pengurus dana, bank, insuran, insitusi kewangan; syarikat-syarikat dan individu warganegara Malaysia kepada pengurus dana, bank, insuran, insitusi kewangan; syarikat-syarikat dan individu BUKAN warganegara Malaysia.

Maksudnya total keseluruhan hutang seluruh negara oleh warganegara Malaysia iaitu termasuk kerajaan dan swasta kepada pelabur/peminjam bukan warganegara.

Takkanlah hendak salahkan kerajaan untuk urusan kewangan korporat pihak swasta, yang mereka sendiri mempunyai aliran pendapatan, aset, rizab tunai sendiri dan mampu untuk selesaikan pinjaman/tuntutan/bayaran kepada korporat/pelabur luar, masing-masing.

Dan jika Mahathir nak bandingkan hutang zamannya iaitu RM300 billion adalah sangat tidak logik kerana saiz ekonomi zamannya juga kecil. KDNK 2003 hanyalah US$110.2 billion, dengan tukaran RM3.80, hanya sekitar RM418 billion.

Jadi, kalau mengikut perbandingan walaupun hutang kerajaan RM686 billion, akan tetapi, KDNK kini sudah bersaiz RM1.3 TRILLION. Secara automatiknya mengkerdilkan KDNK zaman Mahathir yang hanya bernilai RM418 billion.

Rujukan

[1] Perbendaharaan Negara
http://www.treasury.gov.my/pdf/ekonomi/le/1718/bab4.pdf

[2] Bank Negara Malaysia Q4 2017
http://www.bnm.gov.my/files/publication/qb/2017/Q4/4Q2017_fullbook_en.pdf

[3] Bank Negara Malaysia Latest 2018
http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=statistic_nnsd

https://pakdin.my/tag/hutang-negara

84 COMMENTS

  1. Olihkerana Akta Fake News sudah tidak dilaksanakan, malah akn dimansuhkn tidak lama lagi, kita rakyat Msia menuntut hak utk menerima kenyataan megenai ekonomi Negara dari pakar2 bertauliah yg bebas….to lend credibility to political statements – kerajaan telus & rakyat bolih menilai dgn saksama.
    Kenyataan mngenai perkara2 yg melibatkan maruah dn kestabilan Negara dari pelbagai aspek harus disertakn dgn lapuran dari badan professional betauliah & bebas faro displin berkaitan utk hadhaman rakyat.
    #TelusdanSaksama

  2. Seblum pru tipu raayat dh jadi kerajaan pun masih lagi nk tipu…memang boleh digelar bapa penipu aja…seronak menipu bila ramai yg prcaya dn mnyokong cara dia tipu…dosa pahla tolak belakang…kaki putar alam..

  3. Dah mengelabah kot mcm.mn nak kotakan janji2 bulan bintang masa berkempen dulu.

    JUMLAH PENJAWAT AWAM YANG NAK DIKURANGKAN BUKAN 17,000, SILAP2 400,000

    KENAPA? KERANA APABILA PAKATAN GILA NAK MENANG PILIHAN RAYA, MEREKA BUAT JANJI BUKAN2 DAN AKHIRNYA TERPAKSA POTONG SANA SINI SEBAB DUIT TAK CUKUP

    Minggu lepas MOF dan kementerian2 jadi PANIK apabila PM nak laksana 10 Janji dalam masa 100 hari. Kenapa panik? Sebab duit kerajaan tak cukup la.. Kenapa tak cukup?

    Sifarkan GST – pendapatan kerajaan hilang RM45 bilion
    Teruskan subsidi pukal untuk minyak – belanja bertambah RM20 bilion, lebih tinggi kenaikan harga minyak, akan lebih tinggi jumlah subsidi perlu dibelanjakan
    Teruskan BR1M – perbelanjaan RM7 bilion
    Tak kutip PTPTN – hilang RM7 bilion
    Hapuskan PTPTN – hilang RM40 bilion
    Hapuskan Tol – belanja lagi RM40 bilion
    Bayar hutang peneroka Felda – belanja tambahan RM5 bilion
    Royalti minyak 20% bagi Sabah, Sarawak, Terengganu dam Kelantan – anggaran belanja tambahan RM40 bilion

    Ini sahaja dah RM164 bilion..

    Kenapa MOF dan KSU2 kementerian panik? Akibat memilih dasar yang salah dan merugikan negara, MOF dan KSU2 tidak ada pilihan melainkan

    Hentikan atau swastakan lebih 100,000 pegawai kerajaan
    Tiada kenaikan gaji penjawat awam Jun ini
    Kecilkan kementerian, gabungkan jabatan, kurangkan jumlah kementerian (boleh akibatkan perkhidmatan awam hilang kecekapan)
    Potong bajet dan program2 kementerian (akan akibatkan pertumbuhan ekonomi terjejas)

    Apa lagi langkah kerajaan Pakatan yang akan jerumuskan negara ke arah defisit dan kebangkrapan

    Semakan semula projek2 pelaburan asing (projek lambat dilaksanakan, pelabur lari dan hilang minat – akibatkan ekonomi dan peluang pekerjaan terjejas)
    Gaji minimum RM1500 akibatkan pelabur lari ke negara dengan kos buruh lebih murah

    Apabila keadaan makin buruk, hati2lah, perhatikan di mana wang akan disamun dan digunakan untuk selamatkan negara dari terus menuju kebangkrapan. Mereka akan gunakan sumber2 ini

    Rizab RM430 bilion
    Petronas
    Kwsp, Kwap, LTAT, Tabung Haji

  4. Otak madey senang nk baca, terperangkap dgn manifesto sendiri, ckp je LA hutang negara 1 trillion,blh salahkan najib jika tk dpt laksana janji2 sblm pru14.
    Dlu mcm tu jgk, katanya penswastaan lembaga letrik negara LLN kpd TNB bagus utk rakyat, last2 tariff letrik JD mahal.rupanya nk lantik kroni buat IPP utk samun Tnb.

  5. Bnda cmni pun nk diberitahu rmyat ok. Tp biar jujur bgtau detail. Hutg apa tu. Jgn bg rkyat panik. Pstu buat lgkah bijak konon2 utk bjimat byr hutang. Yg beban rkyat. Tp demi cintakn negara n keputusan yg tlh dipilih dlm PRU. rkyat pun redha dlm pksaan. Xsdar kena tipu lg. Yg dh sedar pun buat2 xsdar sbb pilihan tlg dibuat. Malaysia baru kan. Tp mcm rs dah jd malagsia baru A……

  6. Secara amnya, inflasi bermaksud kenaikanparas harga umum. Agak mengelirukan kan? Untuk memudahkan pemahaman, inflasi bermaksud kenaikan harga terhadap kebanyakan barangan dan servis.

    Harga bagi kebanyakan barangan seperti rumah, pakaian, makanan, pengangkutan, minyak dan macam-macam lagi harus meningkat dan berterusan bagi tempoh yang lama, untuk inflasi dikatakan berlaku dalam sesebuah ekonomi.

    Jika hanya harga beberapa barangan atau servis sahaja yang meningkat, ia tidak semestinya berlaku inflasi.

    Namun kadang-kadang tahap inflasi meningkat secara mengejut akibat peristiwa yang berlaku di luar kawalan pemerintah, termasuklah kesan pengangguran, nila mata wang yang jatuh serta ketidakstabilan politik.

  7. kerana percaya janji manis melayu cair ditipu lg..skrg minyak xturun lg..kos brgan keperluan xturun lg..warga asing ramai lg,peluang keja habis disapu mereka.. majikan lebih utama pkerja bangla dr org tmptan utk jimatkn kos xpayah byr kwsp n socso..kononnya warga asing keja kuat rajin ikut xbyk masalah..BRIM utk kelas B40 mungkin xada lg..ramai kakitangan kerajaan kena buang kbykan melayu..kerajaan br nk potong belanja utk selamatkn negara dgn hutang 1tlion ,,yg derita rakyat bawahan org melayu.mentri sume dh senang dh byk duit, rumah besar,keta sume free,kita rakyat yg derita..

  8. Ni jenis masa buat manifesto tak kaji btul2 dlu.SBB terdesak Sgt nk menang, janjilah mcm2, yg penting geng penyangak haram(pH) ni dpt ke puttajaya.masing2 tgh pikir cmna nk alihkan perhatian kemarahan rakyat Dr menuntut janji2 pru14.

    Hoi, janji is janji, rakyat tk nak tau masalah korang, dah tu apsal jnji bulan bintang.rakyat memerhatikan.time is ticking.

  9. “Pengerusi 1mdb,? najib?… Menteri kewangan,? najib?… Perdana mentri?, najib?…. Bila 1mdb x ckup duit sbb blnja mewah, najib mntak kat najib?, najib kata nnt… “”Aku bncang dulu dgn pedana menteri, najib?… Setelah najib berbincang dgn najib?, maka lulus lah duit rakyat kepada Najib ?

    Kata Menteri pertahanan Malaysia
    Mat Sabu?

  10. TAHUKAH ANDA;
    Untuk mengeluarkan RM 2 600 000 000 (ataupun ringkasnya RM2.6 Bilion) daripada mesin ATM (andaikan had pengeluaran sehari di mesin ATM adalah RM5000), anda memerlukan sejumlah 520 000 hari (bersamaan 1436 tahun) untuk melakukannya. Untuk makluman, kita sedang berada dalam tahun 1439 Hijrah sekarang ini.

  11. Memang penipu Tun M dia dah memerintah 22 tahun harta dia dah ada 2.6 billion masih lagi menipu ni kita baru 10 tahun memerintah baru ada 2.6 billion memang penipu Tun M …harap graf ni beri info berguna untuk meyakinkan dan menaikkan martabat umno dan bn

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here