Ibu rayu Farah pulang segera #pakdin.my

KERAYONG – “Minta tolong sangat-sangat, sesiapa yang ada terjumpa anak saya, hubungi saya segera atau pihak polis berdekatan. Saya bimbang dengan keselamatan dia.”

Demikian rintihan seorang ibu yang mahu anak gadisnya, Farah Nur Waheda Syafiqa Abd Latif, 23, kembali ke pangkuan keluarga. Farah Nur Waheda Syafiqa didakwa menghilangkan diri sejak Sabtu lalu berikutan berlaku perselisihan faham antara dia dan ibunya.

Menurut Nor Diani Safie, 48, anaknya itu seorang peramah tetapi tidak mempunyai ramai kawan di sini.

“Selepas tamat persekolahan, dia pernah bekerja sebagai pembantu di kantin Kem Batu 10, Kuantan dan selepas berhenti, terus menetap bersama saya di sini.

“Sekarang dia tidak bekerja tetapi membantu saya mengasuh kanak-kanak yang dihantar ke rumah saya,” katanya kepada Sinar Harian.

Difahamkan, kali terakhir Nor Diani menegur anaknya itu pada Sabtu lalu, kira-kira jam 7 malam apabila melihat anaknya yang hanya memakai seluar sukan berwarna hitam dan blaus berbunga merah jambu berada di laman rumahnya.

Katanya, dia bertanyakan anaknya hendak ke mana pada waktu itu, tetapi diberitahu mahu keluar di hadapan rumah sahaja.

“Saya tidak sangka, itulah perbualan terakhir saya dengan anak sebelum dia hilang. Saya telah menghubungi semua saudara-mara dan kawan-kawannya di sini, tetapi tiada seorang pun yang mengetahui.

“Malah, saya juga cuba menghubungi telefon bimbitnya tetapi gagal, begitu juga telah menghantar pesanan khidmat ringkas (SMS), namun tiada jawapan,” katanya.

Bimbang dengan keselamatan anaknya, Nor Diani membuat laporan polis.

Nor Diani berkata, dia ada menerima panggilan telefon daripada anaknya kira-kira jam 1 petang semalam, memberitahu dia dalam keadaan selamat dan kini tinggal di asrama tempat dia bekerja sekarang.

“Dalam perbualan singkat itu, dia langsung tidak memberitahu lokasinya sekarang walaupun saya mendesak.

Bagaimanapun saya bersyukur dia selamat, tetapi kalau boleh saya mahu dia kembali ke pangkuan keluarga,” katanya.

Mereka yang pernah terserempak dengan Farah Nur Waheda Syafiqa boleh menghubungi talian 013-9136450 atau ke balai polis berdekatan.

Berkaitan