Home / :: BLOG :: / Imej Jawi Tercalar Angkara Aduan Palsu Pasangan Kontroversi

Imej Jawi Tercalar Angkara Aduan Palsu Pasangan Kontroversi

Tindakan saman Mohd Ridhuan Giman, 35, dan pasangannya Siti Sarah Maulad Abdullah, 27,  terhadap Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) telah membuatkan seluruh rakyat Malaysia tanpa mengira agama dan kaum mencaci dan memaki Jawi.

Sewaktu itu, peguam yang mewakili mereka, Adam Luqman dan Yusfarizal Yussoff (gambar) tampil membuat kenyataan akhbar dengan menunjukkan writ saman yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.

Hampir semua media online seperti Malaysiakini, Free Malaysia Today, Malay Mail Online dan The Star Onlinememainkan berita ini dengan pelbagai tajuk dan sudut.

Netizen termasuk dari kalangan bukan Islam turut sama memperleceh dan mempertikai tindakan Jawi dan sehingga kini, komen-komen cacian tersebut masih boleh di lihat di media sosial.

Ada antara mereka yang mempertikaikan SOP Jawi sedangkan Jawi hanya bertindak selepas ada aduan di buat kepada mereka. Namun fakta sebenar, pasangan tersebut yang menelefon Jawi supaya menangkap mereka.

 

Tidak kurang juga netizen yang mengugut mahu menikam penguatkuasa Jawi, menembak dengan senapang dan tetak tangan hingga putus.

Selain itu, Jawi turut menerima pelbagai gelaran seperti anjing, bodoh, pundek dan bermacam lagi gelaran yang ada di dunia makian hari ini.

Apa yang paling dikesalkan, golongan bukan Islam berganding bahu dan bersatu padu memaki dan memperlekehkan Jawi dan agama Islam malah, turut di sokong oleh orang Islam.

Komen-komen di atas hanyalah secebis sahaja makian dan cacian yang diterima oleh Jawi. Apa yang menjadi persoalan sekarang, apakah motif pasangan tersebut membuat aduan palsu dan membuat provokasi sehingga tercetusnya idea untuk menyaman Jawi kononnnya tersalah tangkap dan tidak mengikut SOP.

Jika tujuannya supaya Institusi Islam di Malaysia di pandang hina, maka TAHNIAH, anda telah berjaya melakukannya dengan begitu hebat sekali.

Jika di imbas kembali, berapa kerat sahaja orang Islam di Malaysia bangun mempertahankan tindakan Jawi. Ramai yang hanya melihat saat agama Islam di hina sebegitu rupa.

Di harap kes aduan palsu ini menjadi pengajaran dan tauladan kepada kita semua. Jangan cepat menghukum agama sendiri sedangkan di luar sana, terdapat gerakan yang tanpa jemu mahu menghapuskan Islam dan Institusinya di bumi Malaysia ini.

Bangkitlah bersama mempertahankan sistem perundangan Islam di Malaysia ini kerana usaha membina sistem yang kita ada sekarang ini bukanlah mudah.

 – – – – – – – – –
Sumber:
https://sahabatsyarie.wordpress.com/2018/03/14/imej-jawi-tercalar-angkara-aduan-palsu-pasangan-kontroversi/

(Visited 37 times, 1 visits today)

Artikel berkaitan

25 comments

 1. Noor Azam

  Kesian jawi. Pasangan tu jahat btol

 2. Ian

  Mana netizen yg kutukkecam jawi tuari…..korg kena kenceng saje2 dgn dorg….jadi silalah mintak maaf

 3. Mohd Rifail

  Ko ni bodoh..banyak minum cuka getah

 4. Achmad Achmad

  Mohd Rifail keling todi berpisah tiada…tu mabuk todi..

 5. Kamal Zaman

  Klau betul laporan palsu..ape lg saman blk psgan…jgn duk pelekeh agama islam…

 6. Roslee Abdul Aziz

  Jawikan menjalankan undang2 syariat….tak patut disaman ….betul2 si tua ekor setan dan iblis ni.

 7. Anuar Mohamad

  Saman je sampai tergadai pasangan tu klu laporan palsu..

 8. Ayie Ayie

  Sebab tu klu nak hentam dan sebagainya…jng main ikut Nafsu jerrr.sekarang ni apa yg anda dpt menfitnah serta mencaci JAWI.???? Cite sikit.. Ckp mcm dia yg betul..klu x tahu ujung pangkal cite jng nak menyampuk.Sedangkan Nabi pernah bersabda maksudnya. LEBIH BAIK MENDIAMKAN DIRI DARI BERKATA2.

 9. Shadi Dino

  Saman semua nya…..pasangan tu…peguam dia….org2 biadap yg hina Jawi dan islam……biar mereka tahu dan sedar….jgn sewenang2 nya menghina mencaci dan memfitnah…biar mereka yg lain pun takut

 10. Achmad Achmad

  Frankie M Selva from pig and dog asshole..bullshit

 11. Harm Ka

  Ini golongan munafiq dan pembangkang nak godam imej islam ni…

 12. Umar Moktar Moktar

  Alhamdulilah syukur segala pujian kepada maha ESA …maha esa sentiasa bersama umat ISLAM melayu kini dan selamanya Aamiin ya ALLAH

 13. Umar Moktar Moktar

  Kenapa pasangkan ini tersebut buat berkara ini ….Jikalau ikut hukum hudup

 14. Umar Moktar Moktar

  Hudud atau syariah ….atau buang negara ..atau maafkan meraka

 15. Abu Bakar Jantan

  Klu terbukti betul mereka yg buat aduan…ni terbukti agen2 Dajjal dah meresap kat M’sia utk menghapuskan system Islam kita…BEWARE!!!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.