26 C
Kuala Lumpur
Friday, September 25, 2020

IMF MAKAN DEDAK: RAMAL EKONOMI MALAYSIA BERKEMBANG 4.5% PADA 2017

Ekonomi Malaysia dilihat semakin meningkat pada kadar 4.5% pada 2017 dengan penggunaan swasta tetapi akan terus mengalami harga komoditi yang lemah dan memperlahankan pelaburan menurut Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) pada Khamis.

Ekonomi Asia Tenggara merudum dengan permintaan yang lemah bagi eksport komoditi dan gas asli cecair sepanjang tahun lalu.

Pada Januari, kerajaan mengurangkan perbelanjaan dan menyemak semula unjuran pertumbuhan 2016 kepada 4.0 hingga 4.5% daripada 4.0 hingga 5.0% pada Januari.

“Walaupun ekonomi Malaysia dapat menyesuaikan diri dengan baik terhadap penurunan harga minyak global, bertahan dengan harga komoditi yang rendah menambah cabaran penggabungan fiskal,” kata Daisaku Kihara daripada IMF, yang mengetuai misi konsultasi selama 2 minggu ke Malaysia pada awal Disember.

Walaupun Malaysia pengeksport minyak marginal, ia adalah pengeksport ke-3 terbesar di dunia bagi LNG, harga kontrak yang dikaitkan dengan harga minyak mentah.

“Kemuncak tekanan kewangan global berpotensi memberi kesan kepada pasaran tempatan,” kata Kihara dalam satu kenyataan.

IMF berkata Malaysia menunjukkan prestasi baik “walaupun halangan besar” yang berpunca daripada pertumbuhan struktur lemah dalam pasaran maju dan baru muncul, dan menjangka pertumbuhan 2016 akan datang pada 4.2% dibantu ekonomi yang pelbagai dan kadar pertukaran fleksibel.

Pertumbuhan jangka sederhana dilihat pada 4.5 hingga 5.0%.

Bagaimanapun, prestasi ringgit dilihat sebagai mata wang paling teruk di Asia dalam beberapa minggu kebelakangan ini, pernah kehilangan hampir 7% berbanding dolar AS berikutan kemenangan pilihan raya presiden Donald Trump pada 8 November.

Bagi membendung penurunan, bank pusat Malaysia bertindak memberi amaran “campur tangan penyeliaan segera” terhadap mana-mana individu atau bank yang terlibat dalam aktiviti kontrak hadapan tanpa serahan (NDF) atau dagangan ringgit di luar pesisir .

Kihara berkata dasar monetari semasa “adalah sesuai dalam senario garis asas pertumbuhan yang sederhana, inflasi yang rendah, dan ketidaktentuan luaran”, tetapi menekankan keperluan terhadap sokongan pertumbuhan di samping mengekalkan kestabilan kewangan.

Kihara berkata Malaysia membuat “kemajuan besar” ke arah matlamat untuk mencapai status negara berpendapatan tinggi, yang memerlukan usaha berterusan terhadap pembaharuan struktur bagi meningkatkan pertumbuhan ekonomi jangka panjang.

Tetapi Malaysia perlu memerhatikan hutang isi rumah yang “agak tinggi”, dan kekal di landasan yang betul untuk memacu penggabungan fiskal dan matlamat menurunkan defisit belanjawan kepada 3.0% pada 2017, tambah Kihara.

20161215-imf-ekonomi-malaysia-berkembang

Berita Berkaitan

Eksport getah asli negara meningkat

Eksport getah asli Malaysia meningkat 17.6 peratus pada Julai 2020 kepada 45,386 tan berbanding...

Kos pengeluaran arang batu turun, tarif elektrik dijangka lebih rendah

Tenaga Nasional Bhd (TNB) menjangkakan kemungkinan berlakunya penurunan kecil kadar tarif elektrik bagi tahun...

PROTON terus catat jualan memberangsangkan

Proton Holdings Bhd (PROTON) menjual sebanyak 11,378 unit kenderaan pada Ogos 2020, meningkat 24.7...

Media Prima dijangka catat untung

KUMPULAN media bersepadu, Media Prima Berhad (Media Prima) dijangka kembali mencatat keuntungan pada tahun...

FGV Catat Keuntungan RM20.55 Juta Suku Kedua Tahun Ini

FGV Holdings Bhd mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM20.55 juta pada suku kedua berakhir 30...

Prospek positif ekonomi pacu kenaikan ringgit

Prospek positif ekonomi Malaysia disokong langkah holistik kerajaan membendung penularan COVID-19 mencetuskan peningkatan nilai...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan