27.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 27, 2020

Individu hina tulisan Jawi tak layak jadi warganegara Malaysia

Individu yang menghayati dan mengamalkan prinsip kelima Rukun Negara – Kesopanan dan Kesusilaan – tidak akan sesekali menghina tulisan Jawi yang menjadi warisan negara.

Pengerusi Lembaga Pengelola Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), Prof Datuk Dr Awang Sariyan berkata, hanya mereka yang gagal menghayati akan bertindak dengan penuh emosi, seperti mengeluarkan kata kesat dan menghina salah salah satu unsur bahasa kebangsaan ini.

Begitu juga keadaannya, bagi individu yang mempunyai sopan santun dan bertatasusila, pasti mereka tidak akan semberono menghina pemimpin apatah lagi ulama.

“Maka yang berbuat sebaliknya itu ialah golongan yang tidak layak menjadi warganegara bagi negara yang menjunjung akhlak yang baik,” katanya ketika dihubungi Ismaweb.net hari ini.

Beliau berkata demikian mengulas tindakan segelintir individu – netizen Cina – yang memperlekeh Kempen Hari Jumaat Hari Jawi dengan mempersenda, kononnya mereka juga mahukan Hari Jumaat Hari Makan Babi.

Terdahulu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad al-Bakri mengumumkan Hari Jumaat sebagai ‘Hari Jawi’, dalam usaha mengekalkan dan memperkasa sebahagian tradisi serta kebudayaan yang membentuk Malaysia.

Bagaimanapun kebanyakan netizen Cina dengan biadab mengecam usaha Dr Zulkifli, selain mendakwa pelaksanaan itu disokong kuat anggota Kabinet MCA.

Mengulas perkara itu, Dr Awang menegaskan, pintu dialog dan perbincangan di negara ini terbuka, maka sebagai warganegara yang sihat akalnya perlu menggunakan ruang tersebut sekiranya mereka tidak berpuas hati.

“Bukan sahaja agama Islam, malah agama lain dan ajaran falsafah seperti Kungfutzi tidak mengizinkan tingkah lalu mencerca, bermusuhan dan provokasi kepada orang atau bangsa lain,” katanya lagi.

Isu tulisan Jawi turut mendapat tentangan parti politik apabila Timbalan Presiden GERAKAN, Oh Tong Keong bertegas mahu menentang habis-habisan jika orang bukan Islam disuruh untuk mempelajari tulisan Jawi.

Tong Keong berkata, Perlembagaan Malaysia dengan jelas menetapkan bahasa kebangsaan sebagai bahasa rasmi negara. ISMAWEB

Berita Berkaitan

Tak perlu isytihar darurat, kata Agong

Yang di-Pertuan Agong, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah berkata, tiada keperluan mengisytiharkan darurat di...

Siapa penumpang helikopter?

Kehadiran sebuah helikopter yang mendarat di pekarangan Istana Negara, di sini, menimbulkan tanda tanya...

Darurat: Raja-Raja Melayu bermesyuarat esok

Sembilan Raja-Raja Melayu dan empat Yang di-Pertua Negeri di Malaysia dijadualkan mengadakan pertemuan khas...

Jumpa mayat reput di belakang kuil

Taiping: Mayat reput ditemui penduduk di kawasan semak belakang kuil di Taman Zenith, di...

Komen

..

[Video] Sebarang keputusan adalah keputusan parti, parti yang akan buat keputusan – Najib

Perbincangan telah pun diadakan mengenai situasi semasa. Pelbagai pandangan diutarakan. Penelitian akan dibuat oleh Majlis Tertinggi. Nasihat saya, apapun akhir katanya, ingatlah kepada satu sahaja. UMNO dan BN...
993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,358PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan