28.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 2, 2020

Insiden Cina Kena Tumbuk: Puncanya Ialah Pembangkang

Cina kurang ajar kena tumbuk
Cina kurang ajar kena tumbuk

PENULIS akui, menumbuk orang lain (kecuali mempertahankan diri) adalah satu tindakan bodoh yang tidak boleh diterima sama sekali, tapi 100 kali lebih bodoh lagi untuk orang yang bersikap rasis di hadapan sekumpulan manusia yang sedang berdemonstrasi.

Biarlah orang tu semua nak demo, yang kau maki kaum mereka kenapa?

Nak tunjuk rasis sekalipun dikalangan orang kau sajalah, yang pi bodoh sangat tunjuk depan orang Melayu tengah berdemo tu kenapa?  Nasib kaulah dapat sebijik.

Atas sebab itu, penulis tidak menyalahkan orang ramai yang menumbuk lelaki Cina tersebut sepenuhnya kerana jelas disitu mereka diprovokasi, kalau ada di kalangan kaum ini yang gelar Melayu bodoh depan penulis pun, akan dapat sebijik juga.

Bagaimanapun, mungkin ramai orang tak bersetuju, tapi penulis berpandangan, hal ini sebenarnya terjadi kerana kedua-dua pihak sudah diprovok.

Yang lelaki cina itu diprovok oleh akhbar cina yang jadi alat parti pembangkang hari-hari bahawa orang Melayu ini bodoh sampai dia pun ambik tindakan bodoh, sementara yang memukul pula bertindak balas atas penghinaan yang dilemparkan kepada mereka dalam demonstrasi tersebut.

Jadi siapa yang mula?  Dari segi individunya, lelaki Cina berkenaan, dari segi besarnya, pembangkang.


Maka itu penulis menyeru agar pihak polis bertindak adil dalam menyiasat hal ini.  Kita semua memang tidak mahu keamanan dan keharmonian dalam negara ini tercalar kerana sentimen agama dan perkauman, tapi apa pun tindakan dan kenyataan lanjutan dari insiden ini, hendaklah bersifat adil.

Kalau tindakannya nanti bersifat berat sebelah, penulis bimbang masalah akan jadi bertambah besar dan dengan itu tidak menyelesaikan apa-apa.

 Penulis sokong yang menumbuk dikenakan tindakan, tapi yang cetus provokasi pun jangan dilepaskan sama.  Malah dari satu segi, penulis rasa, kedua-duanya memikul tanggungjawab yang sama, tapi kalau diberi pilihan, yang cetus provokasi tulah culprit yang sebenarnya.

Selain itu perlu juga disiasat bagaimana lelaki cina berkenaan boleh berada disitu?  Penulis yakin ada yang menyuruhnya kerana sengaja nak cemarkan imej orang Melayu.  Pendek kata siasatan itu nanti hendaklah menyeluruh, bukan setakat isu tumbuk saja.

Anwar guna taktik polong untuk kepentingan politik sendiri ni kita dah lama tahu.  Dia sendiri cetus provokasi, tuduh orang lain salah bila bertindak balas, kemudian promosi macam dialah yang boleh selesaikan semua masalah.

 

Berita Berkaitan

Berita ‘Umno buat soal selidik kemungkinan bekerjasama dengan PKR, DAP’ nak tutup sisatan semula video semburit

Berita yang di petik dari 'sumber' kononnya tetapi tidak pernah diketahui sumbernya sebenarnya berniat...

Anwar janji lepas jawatan jika gagal tumbangkan PN, kata Pemuda PAN Bukit Bintang

Ketua Pemuda PAN Bukit Bintang, Sheikh Khuzaifah Bawazeer mendakwa Anwar Ibrahim berjanji akan melepaskan...

PAS Selangor belum bincang agihan kerusi, nafi tanding 3 Parlimen

PAS Selangor belum mengadakan perbincangan mengenai pembahagian kerusi di negeri itu termasuk memuktamadkan calon...

Tun Mahathir kempen Kerajaan Perpaduan lagi

Ketika krisis politik melanda negara, nampaknya bekas perdana menteri paling lama, Tun Dr Mahathir...

Komen

MENINGGALKAN SUATU JAWAPAN

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

00:01:14

[Video] BN dan UMNO akan pantau perlaksanaan skim i-Sinar tidak rumit dan menyusahkan rakyat

Saya perhatikan ada yang bimbang bahawa proses pengeluaran skim i-Sinar KWSP akan tetap rumit.. Seperti yang dimaklum Menteri Kewangan petang tadi dalam Dewan Rakyat, dia...