Friday - July 30, 2021 @ 08:19
POLITIKPILIHAN RAYAIpoh Timor Pilihan Paling Selamat Untuk Anwar #PRU13

Ipoh Timor Pilihan Paling Selamat Untuk Anwar #PRU13

anwar-kit-siang-ipoh-timor
Anwar dijangka menggantikan kedudukan Lim Kit Siang di kerusi Parlimen Ipoh Timor.

PADA Tahap ini semua pihak sudah mengetahui ‘hero’ pakatan pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak akan mempertahankan kerusinya di Permatang Pauh.

Melainkan untuk seketika (diambil alih oleh isterinya Wan Azizah Ismail), Anwar adalah wakil rakyat Permatang Pauh sejak 1982 – iaitu sejurus selepas beliau menyertai Umno.

Setakat ini masih tidak diketahui bagaimanakah perasaan dan reaksi para penyokong setia Anwar di Permatang Pauh dengan keputusan terbarunya itu.

Anwar sendiri mengakui terpaksa turun padang untuk bersemuka dan memujuk jentera bawahannya agar rasa kecewa dan marah mereka jangan sampai membantutkan peluang penggantinya menang di kerusi berkenaan nanti.

Namun Anwar enggan menjawab siapakah bakal pengantinya itu. Tetapi ramai kini yang menunjuk ke arah Nurul Nuha iaitu seorang lagi anak perempuannya yang seringkali mengiringi Wan Azizah pulang ke sana.

Mengapa Perak?

Berkeras mahu meninggalkan Permatang Pauh, Anwar membayangkan kepada pihak media yang beliau sudah membuat keputusan untuk berpindah kerusi ke Perak dengan alasan untuk memastikan matlamat pakatan pembangkang menawan Putrajaya tercapai.

Tapi persoalan yang timbul ialah mengapa Anwar berminat untuk menjadi calon ‘payung terjun’ di Perak?

Jika dirujuk perkiraan atas kertas tentang rekod pakatan pembangkang di negeri yang terkenal dengan kraftangan labu sayong itu, pada 2008, PKR mengetuai jumlah kerusi yang ditandingi di peringkat Parlimen iaitu sebanyak 10 kerusi berbanding PAS dan DAP masing-masing dengan tujuh kerusi.

Bagaimanapun rekod kemenangan PKR sangat buruk kerana hanya memenangi tiga kerusi Parlimen iaitu di Bagan Serai, Sungai Siput dan Gopeng.

Lebih memburukkan rekod PKR apabila Ahli Parlimen Bagan Serai, Mohsin Fadzli Samsuri bertindak keluar parti itu dan menjadi ahli Parlimen Bebas.

Difahamkan penghijrahan Anwar ke Perak dilihat sebagai strategi pembangkang khususnya bagi membantu PKR negeri itu menyumbang lebih banyak kerusi di peringkat Parlimen.

Tidak dipertikaikan, Anwar memang satu nama besar di kalangan penyokongnya, namun disebalik kekuatan yang ada padanya, beliau masih perlu berhati-hati dalam memilih kerusi yang bakal ditandinginya.

Sokongan Cina

Melihat kepada 24 senarai kerusi Parlimen yang ada di Perak, besar kemungkinan Anwar bakal mencuba nasib di kerusi Ipoh Timor.

Ia disokong dengan perkembangan terkini apabila penyandang kerusi berkenaan iaitu veteran DAP, Lim Kit Siang memutuskan untuk bertanding di kerusi Parlimen milik PKR di Gelang Patah, Johor.

Sebagai ganti, DAP akan turut mengorbankan kerusi mereka kepada Anwar di Perak. Ini adalah satu perkiraan yang logik.

Lebih logik lagi, dalam situasi sekarang Anwar tidak mahu mengambil risiko dengan para pengundi Melayu.

Sebaliknya beliau berasa lebih yakin yang dirinya akan diterima dengan tangan yang terbuka oleh para pengundi bukan Melayu.

Oleh yang demikian, Ipoh Timor dengan majoriti pengundi di kawasan berkenaan terdiri daripada masyarakat Cina adalah pilihan yang semulajadi dan tepat.

Pengundi di Parlimen Ipoh Timor terdiri daripada Cina (81.07 peratus), Melayu (13.09 peratus), India (5.27 peratus) dan lain-lain 0.57 peratus.

Berkaitan:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here