32.4 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 23, 2020

Iskandar Malaysia ke-4 terbaik

Iskandar Malaysia diiktiraf sebagai destinasi keempat terbaik Zon Bebas Global Masa Hadapan 2012/2013 oleh FDI, majalah penerbitan antarabangsa yang dimiliki The Financial Times Ltd dan sekali gus ia meningkatkan daya saing sebagai pilihan terbaik untuk destinasi pelaburan.

Ketua Eksekutif Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (Irda), Datuk Ismail Ibrahim berkata, pengiktirafan ini adalah satu kejutan yang amat menggembirakan.

“Pengiktirafan ini pasti akan membantu Iskandar Malaysia  diingati oleh usahawan, pemimpin korporat, dan pembuat dasar. Kami di Irda sentiasa komited mengekalkan dan meningkatkan daya tarikan serta kemudahan menjalankan perniagaan Iskandar Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan di sini, semalam.

Ismail berkata, dari 2006 sehingga akhir Jun tahun ini, Iskandar Malaysia mencatatkan pelaburan kumulatif komited sebanyak RM95.45 bilion atau kira-kira AS$30.24 bilion.

“Ini adalah satu gambaran bahawa strategi dan pelan pelaksanaan Iskandar Malaysia adalah sangat komprehensif dan mesra pelabur,” katanya.

Sementara itu, kedudukan pertama Zon Bebas Global Masa Hadapan 2012/2013 dinamakan FDI sebagai Zon Bebas Lapangan Terbang Dubai selain Pusat Kewangan Antarabangsa Dubai di tempat kedua dan Zon Perdagangan Bebas Shanghai Waigaoqiao di tangga ketiga.

Menurut laporan majalah tersebut, sejumlah 600 zon bebas dari seluruh 120 negara yang dijemput telah ditugaskan untuk melengkapkan kaji selidik kedua-dua data kualitatif dan kuantitatif mengenai zon bebas.

Sejumlah 56 zon menyertainya dan mengemukakan butir-butir yang diperlukan di bawah lima kategori iaitu insentif, kemudahan, keberkesanan kos, pengangkutan dan promosi terbaik FDI.

Berita Berkaitan

Zahid Hamidi tunggu keputusan kedua ujian Covid-19 – Perbicaan tunda Isnin

PAGI ini sepatutnya prosiding sambung bicara kes membabitkan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri...

Saman atas pengampunan Anwar boleh diteruskan

Mahkamah Tinggi hari ini menolak permohonan kerajaan dan Anwar Ibrahim untuk membatalkan tuntutan saman...

Pesawat ringan didakwa terhempas di Tanjung Bungah

GEORGETOWN: Sebuah pesawat ringan dikhuatiri terjunam sebelum terhempas dalam laut berhampiran perairan Tanjung Bunga...

MPS sita pejabat Azmin, Hilman

Pejabat ahli Parlimen Gombak Mohamed Azmin Ali dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Gombak...

Potong Elaun Nelayan, Muhyiddin Lupa Dulu Dia Bersama PH? – Salahuddin Ayob

Pengumuman Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai kenaikan Elaun Sara Hidup Nelayan dari...

Tidur dalam kereta, tiga sekawan maut keracunan gas

BUTTERWORTH — Tiga wanita maut manakala seorang lagi berada dalam keadaan kritikal akibat mengalami...

Shahril Hamdan positif Covid-19 selepas pulang dari Sabah

Ketua Penerangan Umno, Shahril Hamdan menjadi pemimpin ke-2 parti itu yang disahkan positif Covid-19 minggu ini, selepas pulang dari Sabah. Sumber parti itu pada Isnin...

#PRNSabah: Rakyat Sabah tidak perlu bantuan walau ekonomi teruk dan pekerjaan tiada dibawah Warisan

Shafie, mari sini duduk sebelah saya. Saya jelaskan satu-satu report card kamu. 1. Tahun lepas saja hampir 120,000 rakyat Sabah tiada kerja. Ini gred F! 2. Kadar...

Komen

..

Arkib / Carian

994PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,344PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan