25.2 C
Kuala Lumpur
Wednesday, September 30, 2020

Isu dana YaPEIM: Usaha Akmal aibkan Jamil Khir

Selain mendapatkan penjelasan daripada Jamil Khir, Akmal juga sepatutnya mendapatkan maklumat daripada YaPEIM terlebih dahulu sebelum membuat dakwaan itu

Pengarah Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat Kebangsaan (NOW), Akmal Nasir dituduh cuba mengaibkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berhubung isu penyalahgunaan dana Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (YaPEIM).

Tuduhan itu dibuat oleh Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Abdul Rahman Dahlan apabila menyifatkan Akmal sebenarnya bukan mahu mencari kebenaran dalam isu berkenaan.

Katanya, perkara itu terbukti apabila Akmal tidak mendapatkan penjelasan lanjut terlebih dahulu mengenai perkara itu daripada Jamil Khir sebelum mengadakan sidang media pada Jumaat lepas.

“Nampaknya Akmal Nasir atau NOW tidak berminat untuk mencari kebenaran. Mereka lebih berminat nak cari cara aibkan orang.

“Kenapa sanggup aibkan seorang menteri agama bila Akmal Nasir hanya sekadar nak bertanya? Kenapa tak tanya YaPEIM dahulu sebelum buat PC?,” tulisnya di twitter.

Abdul Rahman turut mempersoalkan laporan polis yang dibuat oleh Akmal dengan menjelaskan laporan itu hanya menyatakan tujuh soalan dan bukannya fakta sebenar yang boleh mengaitkan Jamil Khir dengan dakwaannya itu.

Jelas beliau, Akmal seharusnya mendapatkan juga penjelasan daripada pihak YaPEIM terlebih dahulu mengenai perbelanjaan menteri itu ke Amerika Syarikat dan tidak membuat tuduhan secara melulu.

Berita Berkaitan

Pesan Pada PAS Jangan Khianati UMNO – Zahid Hamidi

Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi meminta PAS selaku rakan sekutu utama di...

“Deklarasi Anwar dan Kenyataan Zahid Jadi Peringatan Buat PPBM”

Deklarasi Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kerajaan baru merupakan satu peringatan kepada Kerajaan...

Komen

..

BERSATU Mungkir Janji, Bung ‘Mengamuk’ Di Hadapan Hajiji

Ketua UMNO Sabah, Datuk Seri Bung Moktar Radin dikatakan mengamuk di hadapan Ketua Menteri Sabah yang baharu, Datuk Seri Hajiji Noor...

#PRNSabah: Perjanjian Malaysia MA63 mendapat perhatian penuh Najib Razak

Perjanjian Malaysia MA63 hanya mendapat perhatian penuh kerajaan BN dahulu semasa saya PM. Di zaman sebelum itu, Tun Mahathir akan penjarakan sesiapa yang membangkitkan isu...

Arkib / Carian

993PeminatSuka
4,100PengikutMengikut
3,347PengikutMengikut
11,000PelangganLanggan